Projekat novog filma “Pukotina u ledu” Maje Miloš na Kanskom festivalu

0
68

“Atelje” (L’Atelier) je platforma koju je još 2005. pokrenuo program “Sinefondasjon” (Cinefondation). Kao i ranijih godina, odvijaće u sklopu Kanskog filmskog festivala, čiji je integralan deo.

"Pukotina u ledu" Maje Miloš na Kanskom festivalu
Foto: Promo

Projekat novog filma scenaristkinje i rediteljke Maje Miloš, “Pukotina u ledu”, izborio je mesto među 15 odabranih koji će činiti ponudu ovogodišnjeg izdanja “Ateljea”. Reč je o platformi koja svake godine u Kanu ugosti 15 reditelja iz čitavog sveta. Njihovi se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim. Reditelji će zajedno sa svojim producentima u Kanu biti u prilici da se susretnu sa potencijalnim partnerima. A, što je nužan korak na putu zaokruživanja projekta i samog početka snimanja.

71. Kanski festival: “Variety” i “Screen Daily” pohvalili “Teret” Ognjena Glavonića

“Atelje” svojim učesnicima obezbeđuje pristup međunarodnim koprodukcijama, i na taj način ubrzava završetak filma. Osmišljen je sa ciljem da se stimuliše kreativno filmsko stvaralaštvo i da se ohrabre nove i generacije filmskih autora. Do ovog trenutka putem ovog programa predstavljeno je 198 projekata, od čega je završeno i prikazano 157 filmova, a još 27 se trenutno nalazi u fazi postprodukcije.
Projekat filma Maje Miloš jedini je iz ovog dela Evropa u ovogodišnjem izboru.

Sinopsis filma “Pukotina u ledu” glasi: Marija je klizačica koja živi na obodu Beograda sa ocem, kamiondžijom. Skrhana bolom zbog gubitka majke preminule tri godine ranije, ona ne može da izrazi svoju rasplamtalu seksualnost. Marija to doživljava kao veliku tajnu koja je progoni i oseća se bezvrednom. Njen otac se zbližava sa ženom koja se potom useljava u njihovu kuću zajedno sa svoje dve kćerke. Marija podržava svog oca, ali shvata da ne može da veruje svojoj novoj maćehi…

71. Kanski festival: Predstavljen projekat o Nikoli Tesli

U eksplikaciji projekta autorka Maja Miloš je pojasnila:
– “Pukotina u ledu” se bavi pitanjima integriteta žena u materijalistički i takmičarski ustrojenom svetu punom agresije. Film prati junakinjino intimno putovanje samoprihvatanja i integriteta, potcrtavajući obim degradacije i eksploatacije žena kroz razne društvene slojeve, s ciljem da na sirov način oslika stvaran život bez propratnog moralisanja. Narativni modeli bajki su uronjeni u savremenu priču kako bi se istražilo kako humanističke ideje bajki funkcionišu u današnjem svetu.

Maja Miloš, Foto: FCS

Maja Miloš je diplomirala na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Učestvovala je u programu “Berlinale Talent Campus”, kao i u dokumentarističkom programu “La Femis”. Režirala je 11 kratkometražnih filmova, od kojih je većina nagrađena na nacionalnom i internacionalnom nivou. Njen prvi dugometražni film “Klip” (2012) prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Roterdamu; San Sebastijanu; Torontu; Moskvi; Karlovim Varima; Solunu; Minhenu; Tansilvaniji…. i osvojio je brojne nagrade, uključujući “Tigar” u Roterdamu. Bila je članica žirija festivala u Roterdamu, Sarajevu, Karlovi Varima… Radi kao asistent na katedri filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Letelo perje opet u Kanu, Olivera Katarina zapevala “Đelem đelem”

“Atelje” će se ove godine odvijati od 16. do 23. maja i učesnicima će biti obezbeđeni susreti sa profesionalcima iz sveta filma koji su zainteresovani za ulaganje u njihove projekte. Projekat filma “Pukotina u ledu” Maje Miloš je (pod tadašnjim nazivom “Prvi milion”) podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje prpizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Producent filma je kuća “Baš Čelik” iz Beograda.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde