Izložba modnih ilustracija “Maison Barili Beograd/Njujork” u Požarevcu

0
164

U Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu predstavljena je modna kolekcija “Maison Barilli”. Izložba je otvorena za posetioce do kraja februara.

Galerija Milene Pavlović Barili Požarevac
Galerija Milene Pavlović Barili, Foto: ebranicevo.com

Velika slikarka Milena Pavlović Barili najpoznatija je po svojim likovnim dometima, prepoznatljivim po simboličnim snoviđenjima, ali o svestranosti ove nadahnute autorke svedoči postavka modnih ilustracija “Maison Barilli Beograd/Njujork”. A, čiji je domaćin rodna kuća znamenite umetnice. Inače, Galerija Milene Pavlović Barili je riznica raznovrsnog kulturnog nasleđa umetničkog dela velike Požarevljanke, slikarke i poetese.

U Kući kralja Petra otvorena prva VR umetnička izložba „Fidelium“

Maison Barilli
Foto: ebranicevo.com

– Izložba “Maison Barilli Beograd /Njujork”, kao i prateća studija o visokoj modi i umetnosti je nastavak otvaranja vrata Mileninog stvaralaštva i njenog doprinosa na polju mode. Istoričarka umetnosti Olga Bataveljić započela je istraživanje sedamdesetih godina XX veka. Nastavljena su naučnim skupom u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Sada su aktuelizovana master radom Stefana Žarića, “Modna ilustracija Milene Pavlović Barili” pod mentorstvom Simone Čupić, profesorke istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek Istorija umetnosti – kazala je Violeta Tomić, viši kustos u Galeriji Milene Pavlović Barili, jedan od autora izložbe.

Izložba fotografija porodice Romanov u Sremskim Karlovcima

Maison Barilli
Foto: ebranicevo.com

Žarić je pre godinu dana došao u Fondaciju “Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili”, kako bi upoznao opus koji je čuvena slikarka ostvarila u oblasti modnog dizajna. Svedoči da je Milena Pavlović Barili je jedina srpska umetnica koja je radila za sve vodeće modne časopise.

Izložba „Od čika Paje“ – 38 remek dela Paje Jovanovića

Maison Barilli
Foto: ebranicevo.com

– Pojedini su osporavali Milenin njen rad u oblasti modnih ilustracija. Govorili su, poput Milana Protića, autora prve monografije o Mileni, da je njen rad na polju mode sramotan. I da je bestidno pozajmljivala likove iz svog slikarstva modi. Naučno smo dokazali, prvi Milenin školski zadatak na beogradskoj umetničkoj akademiji bila je modna ilustracija. Njeni prvi dečji crteži svi referišu na modu. “Studija o visokoj modi i visokoj umetnosti” biće predstavljena na konferenciji istoričara mode iz celog sveta. Prvi put ćemo prezentovati modno nasleđe Srbije, kao validno umetničko nasleđe. Studijom smo hteli da dokažemo da je i moda umetnost – izjavio je Žarić, koji je i autor postavke.

E. A. / Izvor: ebranicevo.com

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde