Promocija knjige “Magija opstanka” Nikole Apostolovića na Beogradskom sajmu

0
522

Pod sloganom “Ključ je u knjigama”, otvoren je u u nedelju 22. oktobra 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Na njemu će se do 29. oktobra okupiti više od 450 domaćih i stranih izdavača. A, promocija knjige “Magija opstanka” Nikole Apostolovića biće održana 26. oktobra od 19h, u sali Borislav Pekić, hale 1a.

Nikola Apostolović Magija opstanka Sajam knjigaNova knjiga Nikole Apostopovića “Magija opstanka” je zbirka kolumni, koje su objavljivali časopisi u Republici Srpskoj. Pisac, nekadašnji bokser, često napominje da je kroz život išao bokserski. Borio se uvek, nekad da stekne, nekad da sačuva. Takođe, on objašnjava zašto je sport kojim se bavio – plemenita veština. Ili kako još Apostolović kaže: boks je viteška veština. U njemu je koncetracija realnog, surovog života. I poenta nije koliko ti možeš nekog jako da udariš, nego koliko udaraca možeš da podneseš, i koliko si spreman da ideš dalje. To je ono što karakteriše boks, ali i usmerava umetnost ka njemu. Zato je mnogo književnih dela velikana u kojima su junaci bokseri, kao kod, recimo, Hemingveja ili Londona. A bio je inspiracija i za brojne filmove, koji su se bavili tom tematikom.

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga: Ključ je u knjigama

Nikola Apostolović Teškaš biljana alavanja
Biljana Alavanja i Nikola Apostopović na promociji reizdanja romana “Teškaš”, Foto: Privatna arhiva

– Nokdaun nije poraz u boksu, već samo trenutak omamljenosti. Iz magnovenja se izlazi sa više rešenosti i spremnosti da uzvratiš. Iz magnovenja se izlazi na zaprepašćenje protivnika kako nije uspeo da te satre. Dizanje ruku u gard i spremnost da se krene u okršaj stvara strah kod protivnika. Ili ga dovodi u lažni osećaj nadmoći koji može skupo da ga košta. Najžešći udarac u boksu je iz kontre. Kad povlačiš se, prebacuješ težinu na prste desne noge, a onda snagom groma udaraš nadmenog protivnika. Stiskajte pesnice Srbi, broje nam: 4, 5, 6… borba nije gotova. Gore glavu… Gledaj protivnika u oči. Iz očiju se čita svaki početak napada. I svaka klica straha. Mi smo Srbi neuništivi… dok ne pogledamo u ogledalo. To nam je najokrutniji protivnik. Nas i naša senka s leđa udara i sapliće…

– napisao je Nikola Apostolović u jednoj od svojih kolumni koju je objavio “Faktor”, a nalazi se u knjizi “Magija opstanka”.

Glumac Luka Raco na Beogradskom sajmu knjiga predstaviće „Portret slikan rečima“

 

Nikola Apostolović, Foto: Privatna arhiva
Nikola Apostolović, Foto: Privatna arhiva

Ovu knjigu izdala je kuća “Samo korak”, koja je nedavno objavila i reizdanje Apostolovićevog romana “Teškaš”. U njoj priča o Čuburi, Radničkom, ringu, prolivim suzama i znoju. Izdavač Biljana Alavanja za pisca kaže da je šampion književnosti i boksa, kao i veličanstveni vitez, čuvar vlastitog braka. A, književni kritičar Petar Arbutina rekao je da Nikola Apostolović sintagmi “urbana književnost” daje sasvim novi kontekst i značenje ovom knjigom.

„Kalendar mog detinjstva“ Đorđa Balaševića na Beogradskom sajmu knjiga

– Nikola Apostolović u romanu “Teškaš” ogoljeno i bez patetike razvija film jednog života, vaja scene i slika ga rečima. Svojim literarnim kvalitetima ovaj roman, onima koji su ga čitali i i koji će ga čitati, jasno govori i da je viđen za top liste, pa i prevode na strane jezike – napisala je istoričar umetnosti Zorica Atić.

Nikola Apostolović rođen je u Beogradu 1960. godine. Kao gimnazijalac dobitnik je Oktobarske nagrade. Prvu knjigu o Vrčinu objavio je 2005. godine.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde