Magija grupe “Dead Can Dance” u punom Sava centru

0
80

Nakon mnogo godina iščekivanja, publici u Srbiji i regionu je ispunjena želja – grupa “Dead Can Dance” nastupila je u petak, 28. juna, prvi put u Beogradu, pred punim Sava centrom.

Magija grupe "Dead Can Dance" oduševila publiku u Sava centru
Foto: Danko Strahinić / Promo

Dugo godina smo ih čekali. Iako bend postoji od 1981, ovaj svetski world music projekat nikada do sada nije upisao srpsku prestonicu kao jednu od svojih stanica na turnejama. Ni Beograd, ni bilo koji od gradova bivše Jugoslavije. Sve do sada! Zato i nije bilo iznenađenje što su još i pre 20h ispred Sava centra počele da se okupljaju ekipe koje ćaskaju na slovenačkom, hrvatskom, makedonskom… a interesovanja za ovaj koncert bilo je i u drugim zemljama regiona. Magija grupe “Dead Can Dance” ih je okupila na jednom mestu. Zajednički im je bio osmeh i neskriveno uzbuđenje što će prisustvovati ovom gotovo istorijskom nastupu.

Eros Ramazzotti tražio da početak trećeg dela turneje “Vita Ce N’è” bude u Beogradu

Šest godina nakon albuma “Anastasis”, Liza Džerard (Lisa Gerrad) i Brendan Peri (Brendan Perry) objavili su izdanje “Dionysus” u novembru 2018. Ovo izdanje i njegova promocija doveli su ih u Beograd prvi put! Ali, ovo nije tipična turneja na kojoj se promoviše najnoviji album. To je predstavljanje preseka njihove skoro četiri decenije duge karijere. “A Celebration: Life & Works 1980-2019” ime je ove turneje, osmišljene tako da slavi njihove pesme. Ne samo hitove, već numere koje izvode prvi put.

Magija grupe "Dead Can Dance" oduševila publiku u Sava centru
Foto: Danko Strahinić / Promo

Kao gost koncerta najpre je na binu izašao talentovani nemački perkusionista David Kuckhermann. Tih i prijatan zvuk hanga se najpre čuo u ne još sasvim punoj novobeogradskoj dvorani. Zatim je David kroz priču u narednih dvadesetak minuta uveo publiku u svet perkusija kojim se bavi. Zasluženim aplauzima pozdravili su posetioci ovog sjajnog muzičara, koji je još od 2012. važan deo turneja grupe “Dead Can Dance”, ali i čovek koji je svojim muziciranjem doprineo uspehu Lisinih solo izdanja (“Hiraeth”).

Grupa “Whitesnake” i srpska publika jači od oluje

Bend su, očekivano, dočekale ovacije. Iščekivanju je došao kraj i publika je napokon mogla da uživa u stvaralaštvu jednog od najvećih bendova svih vremena. Koncert je otvoren pesmom “Anywhere Out Of The World” sa albuma “Whitin the Realm of Dying Sun” (1987), koja nije izvođena na nastupima. Usledila je “Mesmerisim”, numera koja do ove turneje nije bila na repertoaru benda. “Labour of Love” bila je sledeća pesma, opet, jedna od onih koje publika nije čula uživo još od osamdesetih. Uz “Avatar” su prisutne vratili na album “Spleen and Ideal”, a posle izveli su i “In Power We Entrust the Love Advocated”. “Bylar”; “Xavier”; “Winds that shakes the Barley”; “Sanvean”; “Indoctrination”; “Yulunga (Spirit Dance)”… samo su se nizale pesme, a Lisa i Brendan su uz svoju fantastičnu ekipu muzičara oduševljavali publiku, izazivali nalete emocija, suza, osmeha, aplauze i uzdahe.

“Thievery Corporation” rasplesao 8.000 posetilaca na Stadionu Tašmajdan
Magija grupe "Dead Can Dance" oduševila publiku u Sava centru
Foto: Danko Strahinić / Promo

Regularni deo koncerta završen je jedinom kompozicijom sa poslednjeg albuma. Iako je prvobitni plan bio da se zbog složenosti kompozicija nijedna sa albuma “Dionysus” ne izvodi, na set listi se ipak našla “Dance of the Bacchantes”. Nakon nekoliko minuta aplauza prvi bis započet je pesmom Tima Baklija (Tim Buckley) “Song of the Siren”, a zatim je usledio vrhunac svakog koncerta “Dead Can Dance” – numera “Cantara”. Publika nije prestajala da apluzima, povicima i zvižducima doziva bend na drugi bis koji je započet pesmom “The Promised Womb” sa albuma “Aion”. Sve je završeno kompozicijom “Severance”. Onda se Brendan zahvalio, a ceo bend je izašao na scenu da se pokloni. Uz naklon i otmeno mahanje Liza Džerard je pozdravila beogradsku publiku što je izazvalo dodatne ovacije i dug aplauz kojim je završen prvi nastup “Dead Can Dance” u Beogradu. Veče puno emocija i muzičke magije.

Nišville 2019: Na otvaranju 100 džezera izvode “Nišville Jubilation”
Magija grupe "Dead Can Dance" oduševila publiku u Sava centru
Foto: Danko Strahinić / Promo

Teško je bilo posle svega svesti utiske. Videlo se na licima posetilaca koji su napuštali Sava centra da je muzičko putovanje bilo gotovo neopisivo. Ova muzička šetnja kroz skoro 40 godina uspešne karijere benda bila je, čini se, podjednako jaka i onima koji su ih pratili svih ovih godina i znaju njihove pesme “u dušu”, kao i onima koji se nisu bavili detaljima, i došli su “samo” da uživaju u emociji i magiji koju “Dead Can Dance” emituju kroz svaki ton koji odsviraju i otpevaju. Veče za pamćenje!

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde