Madlenianum: “Nana” u režiji Ivane Vujić, premijera 25. novembra

0
102

Sezona 2019/20 u Operi i teatru Madlenianum započela je 28. septembra Gala koncertom “Zoran Todorović i prijatelji”, dok će prva dramska premijera biti 25. novembra.

Tada će biti izvedena predstava “Nana” u režiji Ivane Vujić sa Tamarom Aleksić u glavnoj ulozi. Rad na ovoj predstavi, koja se bazira na čuvenom romanu Emila Zole, počeo je u septembru. Raskošna priča prikazuje francusko društvo u vreme Trećeg carstva, i u centar svog zbivanja stavlja prelepu mladu devojku koja iz najnižih društvenih slojeva dospeva u pozorište “Varijete” u Parizu i igrajući Veneru postaje miljenica publike. Ta zanosna devojka po kojoj se i roman zove, neminovno postaje i predmet opsesije brojnih muškaraca sa kojima se poigrava, zbog kojih pati, zbog kojih konačno i prerano odlazi sa ovog sveta. Svet pozorišta i ono van njega se prepliću, ljudi postaju roba, a Nana kao duša koja čezne za čestitošću i za time da bude dobra majka svom malenom vanbračnom sinu ne uspeva da se izbori za to, te se prepušta tobožnjem uspehu na jednoj potpuno mračnoj strani života.

Glumica Tamara Aleksić u spotu “Možda baš sad” grupe “Van Gog”

Ova intrigantna priča o vrtlogu strasti, predaji, ljudskoj požudi i nemoralu je prava tema današnjice. U liku Nane je vešto prikazan poriv svake žene za ljubavlju i sigurnošću, njeni snovi, nadanja i skrivene želje. U ovom slučaju u pitanju je žena čiji je put od vrha do ponora kratak i nestalan. “Duhom čista, telom grešna, ona je oličenje moralnog ponora i putene slasti što dovodi do ivice ludila i bezumlja”, poput mnogih starleta koje gledamo i o kojima čitamo na naslovnicama dnevne štampe, čiji je ljubavni život serviran na dnevnom meniju. Dramatizaciju romana “Nana” uradio je Spasoje Ž. Milovanović. Režiju potpisuje Ivana Vujić, a njeni saradnici autori su dramaturg Slavenka Milovanović; kompozitor Aleksandra Kovač; scenograf Vesna Popović; kostimograf Marija Marković; koreograf Dejan Kolarov; Marija Milenković je autor scenskog pokreta; a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Operom “Pajaci” otvorena 21. sezona u Madlenianumu

Pored Tamare Aleksić u naslovnoj ulozi, tu je i brojna glumačka ekipa: Nebojša Kundačina; Rada Đuričin; Vlasta Velisavljević; Miodrag Krstović; Branislav Zeremski; Vesna Stanković; Danica Ristovski; Stojša Oljačić; Rade Ćosić; Dimitrije Ilić…

Nakon premijere 25. novembra, prva i druga repriza su zakazane za 29. novembar i 23. decembar.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde