“M.O.R.T.” ima “Logor” – spot kao dokument upozorenja

0
110

Hrvatski rock, punk, blues bend iz Sinja, poznat po žestokom zvuku, ekranizovao je peti singl sa albuma “Tužna kocka”.

mort logor“Logor” je naziv numere i spota grupe “M.O.R.T.”. Tematski, to je poslednji deo antiratne trilogije koju još čine “Lažna arkadija” i “Olovni vojnici”. Članovi benda John (vokal), Zvrk (gitara), Kikos (bas) i Mile (bubnjevi) su autori ove pesme. Snimana je u studiju “MC Pavarotti” u Mostaru. Video je režirao Dominik Belančić, a snimljen je na istoj lokaciji na kojoj je grupa pre nepunih mesec dana koncertom proslavila pet godina postojanja i isto toliko od objavljivanja debi albuma “Vrhunsko dno”.

Čestitka za Dan zaljubljenih: „Mortal Kombat“ objavio spot za numeru „Papučar“
mort logor
Foto: Promo

– Ideja za spot došla je sticajem nesrećnih okolnosti. Naime, sinjska alternativna kulturna žila kucavica “Vojarna” je u međuvremenu izgorela jedne noći pod sumnjivim okolnostima. Osim što je zaustavljen rad udruženja koja su u njoj praravila kulturno umetničke programe i što su izgoreli instrumenti, stopiran je i razvoj mladih bendova koji su tu vežbali svoje prve muzičke korake. Još jedan javni prostor za mlade je izbrisan sa kulturne karte Hrvatske. Ne može da se ne primeti da takvih slučajeva ima još. Kulturni prostori se zatvaraju, ruše i sabotiraju. Istovremeno, otvaraju se prave kasarne i uvodi obavezni vojni rok. U takvom vremenskom nizu izgorela je zgrada kasarne od koje su ostali samo zidovi i gvozdena vrata. Bend koji usprkos svemu svira unutra, savršeno simbolizuje način života i prostor na kome živimo! – rekli su u najavi za spot članovi benda “M.O.R.T.”

Art-pop dive Fever Ray i Sevdaliza pokreću Exit Freedom zvukom XXI veka

Sam tekst pesme pokušava da osvesti pojedinca i osvetli stanje u kome se nalazi. A, i predloži neke mehanizme odbrane.
– Krizna vremena zahtevaju dobar um, dobre reči i dobra dela, a ne okretanje glave od zla ili, još gore, prepuštanje niskim vibracijama. Čovekov potencijal je beskonačan u oba smera. Ne smemo da dozvolimo da se ljudska egzistencija svede na logor. Probudimo se iz lošeg sna i dosanjajmo hrabro bolji svet za sve nas – poručuju momci iz benda.

„Goblini“: Povratak koncertnim aktivnostima, a tu je i novi singl

LOGOR

Nije nasilje nevidljive sile
Čuješ kako trljaju ruku
Ruku što u srce ulazi

Postaješ ono što nisi
Ruka odnosi što stvorio ti si
Dok ne gledaš u džep ulazi
A i u misli

Nije nasilje nevidljive sile
Nije nasilje nevidljive sile
Nije nasilje nevidljive sile
Ovo je jebeni logor

Sanjati odvažno
Voljeti snažno
Sve drugo je lažno
Sve drugo je lažno

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde