Limenke u službi humanosti: 1.500.000 dinara osobama sa smetnjama u razvoju

0
121

Prvi put na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu organizovana je ekološko-humanitarna akcija. U njoj su učestvovali Recan fondacija, Ball Beverage Packaging Beograd i Belgrade Beer Fest. A, uz podršku Grada Beograda.

Limenke u službi humanosti: 1.500.000 dinara osobama sa smetnjama u razvoju
Foto: Boško Bunuševac / Belgrade Beer Fest 2018

Tokom nedavno završenog festivala od svake prodate limenke izdvajalo se 5 dinara. Prikupljeno je 1.500.000 dinara, a donacija će biti uručena članovima udruženja “Živimo zajedno”. Tako su limenke bile u službi humanosti.

16. Belgrade Beer Fest: Mesto susreta više od pola miliona ljudi

– Recan fondacija već 10 godina ima odličnu saradnju sa Beogradskim festivalom piva u promovisanju značaja reciklaže. Ove godine otišli smo korak dalje i prvi put organizovali humanitarnu akciju. Odziv posetilaca festivala bio je sjajan! Zahvaljujem se svima koji su doprineli da sakupimo značajnu količinu novca za članove udruženja “Živimo zajedno”, koje okuplja osobe sa smetnjama u razvoju – izjavila je Jelena Kiš iz Recan fondacije.

Proteklih 12 godina Recan fondacija u oblasti reciklaže sarađuje i sa udruženjem “Živimo zajedno”, jer se udruženje delom finansira od prodaje sekundarnih sirovina.

Organizatori Belgrade Beer Festa pozvali Bajagu i „Hladno pivo“ da zajedno nastupe 2019.

– Dobijena sredstva iskoristićemo za nabavku neophodnog vozila, kontejnera, kanti, presa, kao i za ostalu opremu koja će doprineti poboljšanju rada organizacije. Trenutno pokrivamo više od 150 lokacija u gradu, sa kojih prikupljamo reciklažne sirovine, koje dalje distribuiramo na dalju preradu. Sredstva prikupljena na taj način ulažemo u aktivnosti centra. Zahvaljujemo Recan fondaciji, Ball Beverage Packaging Beograd i Beer festu, koji će donacijom znatno unaprediti rad udruženja “Živimo zajedno”! – rekao je Dejan Kozić, predsednik udruženja.

Limenke u službi humanosti
Foto: Boško Bunuševac / Belgrade Beer Fest 2018
O udruženju “Živimo zajedno”

Udruženje “Živimo zajedno” osnovano je pre više od dve decenije kao odgovor na potrebe dece sa težim smetnjama u razvoju, koja nisu bila uključena u sistem društvene brige. Svakodnevno radi sa oko 45 korisnika koji su punoletni i koji kroz svoj rad ostvaruju i novčanu nadoknadu. Poseduje integralnu dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine za sakupljanje reciklažnog materijala sa kojim je realizovano više projekata. “Živimo zajedno” uključuje svoje korisnike u prikupljanje amabalaže, a sva tako dobijena sredstva ulažu u vođenje i aktivnosti centra.

Foto: Boško Bunuševac / Belgrade Beer Fest 2018
O Recan Fondaciji

Recan Fondacija je osnovana 2005. godine od strane Ball Beverage Packaging Beograd kao neprofitna organizacija sa ciljem da promoviše značaj zaštite životne sredine, posebno među mlađom populacijom. Takođe, da učvrsti svest o potrebi reciklaže limenki kod potrošača, kako bi postao naučen i konačno uobičajen model ponašanja.
– Na preko 140 događaja promovisali smo reciklažu limenki za preko tri miliona ljudi. Naša školska mreža broji preko 430 škola u Srbiji. Na kraju svake školske godine nagrađujemo najvrednije škole. Takođe pružamo i projekat besplatnog prikupljanja limenki u ugostiteljskim objektima, kancelarijama i domaćinstvima. Naša mreža obuhvata preko 700 lokacija. Do sada smo sakupili više od 55 tona limenki – kažu iz Fondacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde