Legende na Brionima: Pre tri decenije bili su u centru pozorišne pažnje

0
336

Teatar Ulysses na Brionima ovog leta “živi” svoju 17. sezonu. Od sredine jula igraju se predstave na tvrđavi Minor na Malim Brionima, program je i u Ljetnom kinu i Etnografskom muzeju na Velikim Brionima. Gotovo svako veče izvode se predstave, a tu su i koncerti, bila je i projekcija dokumentarnog filma. Na Brionima su glumci, reditelji, scenaristi, pozorišni radnici, mnogo poznatih iz javnog života.

ulysses brioni Legende na BrionimaOsnivač pozorišta, proslavljeni glumac Rade Šerbedžija igrao je u “Kralju Liru”, koji se ove sezone izvodio sedamnaestu godinu zaredom. Publika ga je gledala i u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije”, držao je scenski govor u komadu “Šekspirove ljetne noći – varijacije”. A održao je i koncert sa gostima Vlatkom Stefanovskim i Miroslavom Tadićem. A kad nije na sceni, Šerbedžija se druži sa kolegama. Tako je na Facebook stranici teatra Ulysses objavljena fotografija, na kojoj je Rade sedi u hladu sa prijateljima, poznatim umetnicima.

Zlatni jubilej: Proslava 50 godina mature učenika Desete beogradske gimnazije
ulysses brioni
Šerbedžija sa prijateljima i kolegama na Brionima, Foto: Facebook / Ulysses

– Legende na Brionima: Dušan Jovanović, Milena Zupančič, Miodrag Krivokapić, Rade Šerbedžija, Radko Polič i Davor Rocco – napisano je u opisu fotografije.

Porodica Gruden: Ljubav i harmonija dvanaestoro dece druga Oskara

A pre tri decenije mediji su brujali o troje umetnika iz ovog društva. Rade Šerbedžija, Dušan Jovanović i Radko Polič bili su među 17 osoba koje su tog “vrelog pozorišnog leta 1987. bili u centru pažnje”. Tako je pisao “Studio”, a i sada se može taj tekst pročitati na sajtu “Yugopapir”.

Kulturni skandal Šerbedžije

yugopapir tekst iz 1987 studio
Tekst iz 1987, Foto: Printskin Yugopapir/Studio

Šerbedžija je bio tada na vrhuncu glumačke zrelosti. Kako je pisao “Studio”, odlaskom iz Zagreba u Suboticu izazvao je kulturni skandal. Nastupao je u desetak YU-festovskih predstava, u kojima je glumio do besvesti.

– Izazovi su razni, od toga da u “Don Žuanu” pronađe “ulogu ravnu meri svog talenta, i glumačke i ljudske osveštenosti”. Do toga da u novokomponovanom mjuziklu “Bloody Mary” reaguje trenuto. U Budvi je na primer odglumio sledeće: sebe, koji se sa Silbe vraća s teškim lumbagom, išijasom ili nečim sličnim, uveren da takav ne može još i da glumi. Ali, režiser mu odmah dovodi specijalistu ortopeda-reumatologa, koji ga jednostavnim zahvatom, vraća u pogon. Publika uživa, a Rade idućeg dana u “Oslobođenju Skoplja” igra Georgija. Igra čoveka koji posle policijskog tretmana pati od motorne afazije – piše u tekstu.

Hrvatice obradile svetski hit: Urnebesna verzija „Despacita“ za sve prevarene žene
Iz predstave Kralj Lir, Foto Ulysses
Iz predstave “Kralj Lir”, Foto: Ulysses

Iz Ljubljane “preselili” se u Dubrovnik

A evo zbog čega je Dušan Jovanović izazvao pažnju:
– Najcelovitiji jugoslovenski pozorišni integritet, ako ćemo govoriti o trojstvu u jednoj osobi koja sjedinjuje u sebi odličnog pozorišnog pisca, kultivisanog režisera i upravnika teatra, koji je dugo održavao iluziju da kolektivna pozorišna ideja može opstati, kao da je pokleknuo. Barem što se tiče njegove ostavke u ljubljanskom Mladinskom gledališču, u kojem je dugo bio režiser i rukovodilac, pobirući sve moguće nagrade koje jedan pisac, režiser i upravnik može dobiti. Trenutak letnjeg sabiranja radnog je karaktera. Jovanović na Dubrovačim letnjim igrama učestvuje na revitalizaciji našeg najprominentnijeg, ali isto tako i ugaslog festivala, režirajući Kalderonov “Život je san” (simaptičnog li naslova).

RADKO POLIČ: Skoro da sam otišao na drugi svet

Radko Polič u predstavi "Šekspirove letnje noći - varijacije", Foto: Ulysses
Radko Polič u predstavi “Šekspirove letnje noći – varijacije”, Foto: Ulysses

Za Radka Poliča je avgusta 1987. pisano da “prvak Mladinskog gledališča iz Ljubljane, za razliku od svog reditelja Jovanovića, nije prvi put na Ljetnim igrama. Ali se uvek iznova dade impresionirati njegovim prostorima.”
– Prostor Minčete gde se predstava “Život je san” igra, i gde je Dušan iskoristio taj okamenjeni san – genijalan je! Pomišljamo da je tekst pisan za taj prostor. Uveren sam kako će publika shvatiti da se tu sastala velika glumačka potreba, kako bi se pokazalo sve što se uistinu može pokazati. Potrebno je da ljudi pomoći predstave shvate našu poruku i naša pitanja, da se nađe zajednički odgovor na sva ta pitanja. Jovanović uvek, pa tako i ovaj put, nudi konkretne odgovore, predstava ima kompletnu poruku.

Ljubavna zgoda

svaka dobra prica je ljubavna prica plakatA, ovog leta je na Brionima prikazan dokumentarni film “Svaka dobra zgoda je ljubavna zgoda”. Film govori o radu na predstavi “Boris, Milena, Radko” i četiri poznate osobe, koje stoje iza predstave. A to su: scenarista i reditelj Dušan Jovanović, glumica Milena Zupančić i glumci Radko Polič i Boris Cavazza. Prateći produkciju tokom četiri meseca, od prvih proba pa sve do premijere, a istovremeno i intiman život umetnika. Film obrađuje univerzalnu temu odnosa između stvarnog i zamišljenog, između intimnih i javnih oblika umetnosti. Scenario i režiju uradili su Rajko Grlić i Matjaž Ivanišin.

Sting 17. septembra u Kombank Areni

Radko Polič u teatru Ulysses igra u predstavi “Šekspirove letnje noći – varijacije”. Komad je izvođen i ovog leta. A, na fotografiji, koju smo objavili su i Davor Rocco, koji je zvučni dizajner nekoliko predstava Ulyssesa, kao i glumac Miodrag Krivokapić, koji igra Grofa od Gločestera u predstavi “Kralj Lir”.

D. D. /Izvor: Ulysses, Yugopapir /Studio

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde