Legendarni Brajan Feri još jednom oduševio beogradsku publiku

0
172

Četvrti put u poslednjih 12 godina poznati britanski muzičar oduševio je vernu publiku u srpskoj prestonici.

Legendarni Brajan Feri još jednom oduševio beogradsku publiku
Foto T. Ćirić / Novosti

Legendarni Brajan Feri (Bryan Ferry), jedan od pionira glam-roka sedamdesetih godina prošlog veka, u petak veče, 7. septembra, pred oko 10.000 posetilaca održao je sjajan beogradski koncert u Štark areni u okviru njegove evropske turneje. Nepretenciozno, uglađeno, svedeno… u najboljem maniru starog šarmera koji i u osmoj deceniji, utisak je, sa lakoćom održava zavidan nivo kvaliteta koncerata. Feri je u sat i 45 minuta isporučio probran repertoar – kako iz “Roxy Music” perioda, tako i sa solo albuma. Tako su poštovaoci svih faza njegovog rada bili zadovoljni. To su pokazivali ispoljavajući visok stepen muzičke kulture, i nagrađujući Ferija aplauzima i ovacijama baš kada treba.

Dečko koji obara s nogu: Svetska pop senzacija Tom Odell u Beogradu

Legendarni Brajan Feri još jednom oduševio beogradsku publikuPosle uvodne “The main thing” sa “Roxy Music” albuma “Avalon”, Brajan je odmah, u ranoj fazi, ispucao dva velika solo hita – “Slave to love” i “Don’t stop to dance”. Povremeno sedajući za klavir, on je, zajedno sa impresivnom ekipom pratećih muzičara, vodeći računa o dinamici koncerta, vešto miksovao dobro poznate teme sa onim koje ne spadaju u njegove najveće hitove, ali su drage posvećenim zaljubljenicima. Za kraj nastupa veliki šarmer ostavio je ikoničke hitove kao što su “Lets Stick Together” i “Jealous Guy”.

„Dead Can Dance“ u Sava centru 28. juna 2019.

Koncert Ferija u Beogradu je jedan od najvećih muzičkih događaja u Srbiji u poslednje vreme. Brojni poštovaoci njegovog opusa mesecima su se radovali što je srpska prestonica ponovo na mapi čoveka koji je otpevao bezvremenke hitove. Pred dolazak u Srbiju Brajan je za “Novosti” istakao da ga vrlo prijatna sećanja vezuju za Beograd.

– Veoma je lep grad, a publika sjajna. Iznenadilo me je što su odlično upoznati sa mojim radom. Srećan sam što tako reaguju na moje pesme, radujem se novom dolasku. Beograd je fantastičan. Visoko je pozicioniran na listi gradova u koje sam želeo da dođem ove godine. Novi koncert će biti svojevrsna retrospektiva moje karijere. Izvešćemo pesme koje ljudi vole, znaju, ali i neke koje su malo drugačije, neobične i koje, možda, i ne poznaju toliko. Kada pravite šou, morate sve da izbalansirate. I, to nam dobro ide. Godina 2018. je rezervisana za nastupe širom Evrope – kazao je Feri.

Skadinavski pop fenomen Marcus & Martinus predgrupa Džejsonu Derulu u Štark areni
Feri u narodnom muzeju
Feri u Narodnom muzeju, Foto: Luka Banda za Narodni muzej
feri u narodnom muzeju
Feri u Narodnom muzeju, Foto: Luka Banda za Narodni muzej

Inače, slavni muzičar je odmah po dolasku u Beograd, sa aerodroma, posetio Narodni muzej. Obišao ga je u društvu operativne direktorke Gordane Grabež i više kustoskinje Lidije Ham. Posebnu pažnju posvetio je upoznavanju sa najstarijim tragovima života i kultura na prostoru današnje Srbije, kao i galeriji sa izborom dela evropske umetnosti. Na Brajana Ferija su, kako navode iz nacionalnog muzeja, poseban utisak ostavile skulpture iz Lepenskog vira, delatnost avangardnog pokreta Zenit i prostorija sa ostvarenjima predstavnika konstruktivizma i Bauhausa.

E.A. / Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde