Legat Pavla Vuisića bogatiji za nekoliko scenarija legendarnog glumca

0
147

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” na poklon dobilo do sada nepoznate rukopise velikog glumca.

Deo rukopisa Pavla Vuisića
Deo rukopisa Pavla Vuisića, Foto: Adligat / Promo

“Adligat” je 24. januara proslavio pet godina od registrovanja i 136 godina od kada je temelj Udruženja – Biblioteka Lazić prvi put otvorena za javnost. Povodom obeležavanja godišnjice, Udruženju je stiglo na poklon u jednom danu više od 1.000 knjiga, uključujići nekoliko izuzetno retkih rukopisa i izdanja. Između ostalog, “Adligat” je na poklon dobio do sada nepoznate i neobjavljene rukopise velikog glumca Pavla Vuisića.

Među rukopisima nalazi se scenario za igrani film “Sreća se smeška kiselo”, napisan septembra 1959. Zatim, scenario za dečju filmsku priču “Nikad više” iz 1961. godine. A, tu je i Vuisićeva kratka priča u kojoj šarani razgovaraju među sobom “Jednom u zoru”.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu

Pavle i Mirjana Vuisić
Pavle i Mirjana Vuisić, Foto: Adligat / Promo

– Pored prava Pavle je upisao i svetsku književnost. Njegovo interesovanje za literaturu bilo je duboko i ozbiljno. Međutim, on je imao težak jezik, i shvatio je da je pisanje opasnije, da mu se neće tako lako praštati njegova iskrenost i karakter kao što će mu se praštati u glumi. Nije mnogo pisao. Pisao je najviše na početku svoje karijere, i još se sećam te zagrejanosti za prvi scenario… Bio je ubeđen da je veoma dobro to uradio. Želeli smo da se po njemu snimi film, ali nismo uspeli, i to je palo u zaborav – izjavila je za “Novosti” Pavlova udovica Mirjana.

Dok je prvi scenario i kratku priču po Pavlovom diktatu na mašini otkucala njegova supruga, drugi je Pavle ispisao svojom rukom u svesci na čijem početku se nalazi Mirjanin dnevnik života sa Pavlom.

Pokrenuta inicijativa da Bata Živojinović dobije spomenik u Koraćici

– Uz moj bračni dnevnik koji sam poklonila, a koji je on koristio za pisanje drugog scenarija, Pavle je napisao belešku: “Ovaj dnevnik moje žene neka bude ogledalo naše bračne sreće…” – rekla je Mirjana, dodajući da “Adligat” ima zabranu objavljivanja ovih tekstova dok je ona živa. Uz ove rukopise, u “Adligat” su stigle i originalne fotografije velikog glumca.

Mirjana Radivojević, sestra Petra Pajića i Viktor Lazić, direktor "Adligata"
Mirjana Radivojević, sestra Petra Pajića i Viktor Lazić, direktor “Adligata”, Foto: Adligat / Promo

Legat Pavla i Mirjane Vuisić uključivaće i stan u kojem su zajedno živeli. A, Mirjana Vuisić, poklonodavac, takođe je osnivač i član upravnog odbora ovog udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja.

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima

Pre nekoliko dana u Muzeju je otvoren Legat književnika Petra Pajića (1935-2017). Ovaj pesnik, prozni pisaa i dugogodišnji urednik Drugog programa Radio Beograda, u književnim krugovima slovi za “srpskog Rilkea”. Pajić je jedan od osnivača neosimbolizma u srpskoj književnosti. Dobitnik je, između ostalih, nagrade Desanka Maksimović i Žičke hrisovulje.

Među ličnim stvarima Petra Pajića su pismo i fotografija Branka Miljkovića
Među ličnim stvarima Petra Pajića su pismo i fotografija Branka Miljkovića, Foto: Adligat / Promo

Porodica slavnog pesnika, sestre Lepa Topalović i Mirjana Radivojević sa svojim naslednicima, poklonila je celu Pajićevu biblioteku i arhivu, uključujući mnogo predmeta iz njegovog stana, njegove diplome, medalje, olovke i druge lčne predmete. Njegov pisaći sto je takođe deo legata, kao i kasa njegovog oca, slavnog valjevskog pekara, u kojoj je Pajić čuvao komade hleba koje je ispekao njegov otac.

Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču

Pajić je godinama “Adligatu” poklanjao knjige iz svoje biblioteke. Darivao je i pisaću mašinu na kojoj je otkucao svoju najpoznatiju pesmu “Srbija”, jednu od najslavnijih srpskih zabranjenih pesama.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde