“Adligat” preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić

0
350

Velikani jugoslovenske kulture ostavili su na hiljade publikacija iz porodične biblioteke, kao i deo nameštaja iz porodičnog stana.

Zorica i feliks Pašić sa Jelenom i damjanom
Feliks i Zorica Pašić sa sinom Damjanom i ćerkom Jelenom, Foto: Privatna arhiva

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”, u okviru kog su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, preuzeo je Legat Feliksa i Zorice Pašić. Legat su poklonili njihova ćerka Jelena i sin Damjan, dok su u preuzimanju pomagali i unuci – sedmogodišnji Lenka i Relja.

Legat Pavla Vuisića bogatiji za nekoliko scenarija legendarnog glumca
zorica i feliks pašić
Zorica i Feliks Pašić, Foto: Privatna arhiva

Legat sadrži više od hiljadu publikacija iz porodične biblioteke, važan deo arhivske građe, ali i deo nameštaja iz porodičnog stana ovo dvoje velikana srpske i jugoslovenske kulture. Legat je dobijen zahvaljujući angažovanju urednice RTS-a, Bojane Andrić, bliske prijateljice Feliksa i Zorice, članice Izvršnog saveta Adligata. Preuzimanje legata snimala je nemačka medijska kuća Dojče vele.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu
feliks pašić
Feliks Pašić, Foto: Privatna arhiva

Feliks Pašić (1939-2010) bio je jedan od najznačajnijih literarnih novinara, publicista i prevodilaca u Jugoslaviji. Studirao je francuski jezik i književnost i bio je jedan od najvećih zaljubljenika, istraživača, hroničara i poznavalaca srpskog i jugoslovenskog pozorišta. Novinarski vek proveo je u “Borbi”, Radio Beogradu i Televiziji Beograd (1976-2000). Bio je urednik Kulturne rubrike “Borbe” i urednik Kulturnog programa Drugog programa Radio Beograda. U “Borbi” je početkom šezdesetih objavio seriju razgovora sa savremenim jugoslovenskim piscima (60 razgovora). Za Televiziju Beograd snimio je oko 150 dokumentarnih emisija, među njima seriju emisija-portreta značajnih pozorišnih ličnosti srpske istorije, u prvom redu glumaca.

Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Svetlani Bojković
zorica pašić
Zorica Pašić, Foto: Privatna arhiva

Pašićeva kritičarska delatnost obuhvata razdoblje od četrdeset godina. U raznim ulogama – selektora, člana žirija, voditelja razgovora o predstavama – aktivno je bio prisutan na svim našim važnim pozorišnim festivalima i manifestacijama. Dobio je godišnju nagradu Radio Beograda (1975); nagradu “Svetozar Marković” (1979); nagradu “Arman Lanu” (Međunarodni televizijski festival u Monte Karlu, 1985). Dobitnik je dve Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (1983, 1992); i Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture (2006). Spomen plaketu grada Beograda dobio je 1974. godine.

Supruga Feliksa Pašića, Zorica Pašić (1941-2017) karijeru je započela u novosadskom “Dnevniku”, ali gotovo ceo radni vek provela je u “TV novostima”, u kojima je pisala od 1971. do penzionisanja 2001. Bila je veliki poznavalac pozorišne umetnosti, a objavljivala je i britke tekstove o televiziji. Ustanovila je 1988. nagradu “Zoran Radmilović” za bravuru, koja se dodeljivala na “Sterijinom pozorju”.

E. A. / Izvor: mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde