Legat glumca Ivana Bekjareva u “Adligatu”

0
26

Glumac Ivan Bekjarev poklonio je svoj legat Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”, u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja.

Legat glumca Ivana Bekjareva u "Adligatu"
Ivan Bekjarev

Ovo udruženje oprema posebnu Pozorišnu sobu na inicijativu novinarke Stevanke Češljarev, koja je posredovala i u slučaju legata Ivana Bekjareva. Potpisan je ugovor o legatu, a umetnik je odmah prebacio dragocenosti iz svog stana “Adligatu”.
– Bekjarev nam je odmah poklonio neke od njemu najdražih predmeta. U “Adligatu” se već nalazi njegova diploma Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu; Oktobarska nagrada grada Beograda; plakete Zlatnog ćurana; Zemunska povelju za građanske zasluge; i još veliki broj nagrada, povelja i zahvalnica koje je dobijao prethodnih decenija. “Adligat” je preuzeo i važan deo glumčeve biblioteke, više od 130 knjiga sa posvetama, između ostalog, Pere Zupca; Mome Dimića; Miloša Šobajića; Vide Ognjenović; Dragoslava Mihailovića; Mire Stupice; Radomira Putnika… – rekao je predsednik “Adligata”, Viktor Lazić.

“Adligat” preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić

Građa koju je Bekjarev do sada čuvao u svom domu, imaće veliki značaj za proučavanje istorije srpskog pozorišta i ovog vremena. Pored izvanredne arhivske građe, desetine izuzetno retkih pozorišnih plakata i obimne dokumentacije, tu su čak i originalni kostimi i rekviziti sa predstava. Na primer poklonjena su dva kostima sa predstava “Autsajderi” i “Beograd na kolenima”, koje su nosili Ivan Bekjarev i Predrag Ejdus.

“Adligat”: Deo legata Nikole Kusovca uskoro dostupan javnosti
Legat glumca Ivana Bekjareva u "Adligatu"

Naročito je zanimljiva arhivska građa koja obuhvata i izvanrednu višedecenijsku prepisku sa studentima, čiji jedan deo neće biti dostupan javnosti za života poklonodavca.
– Ovo što sam ovde video, ne verujem da postoji igde u svetu. Država bi morala da ovaj muzej podrži moralno i materijalno, a Turistička organizacija Beograda bi takođe mogla da pomogne… Ono što je najvažnije, ova institucija mora da se nađe na spisku onoga što svaki stranac u Beogradu mora da obiđe. Muzeji “Adligata” su zaista fantastični. I, veoma mi je drago da će moj legat baš ovde biti smešten! – kaže Bekjarev o “Adligatu”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde