Program LBL Belgrade festivala – oblici života zasnovani na svetlosti

0
97

Light Based Lifeforms / LBL Belgrade festival biće održan od 27. maja do 2. juna na više lokacija u Beogradu.

Light Based Lifeforms: LBL Belgrade festival - oblici života zasnovani na svetlosti

“Od postanja, kad bi svetlo, svetlom smo opčnjeni!” LBL – Light Based Lifeforms (oblici života zasnovani na svetlosti) festival kao ideju ima da se ljudima približe neke nove tehnologije, pristupi i mogućnosti stvaralaštva, kao i sam koncept koji postoji da inspiriše.

– Želimo da osvetlimo i oživimo Beograd na jedan sasvim drugačiji način. Na više lokacija u gradu pomoću 3D maping tehnologije učinićemo da srpska prestonica za trenutak dobije multidimenzionalni karakter – kažu organizatori.

Izraelski ulični umetnici poklonili mural Beograđanima – vrapce

LBL festival spaja digitalnu i uličnu umetnost, muziku i performans, čineći jednu veliku kreativnu i inovativnu celinu. Uključuje radionice 3D video mapiranja i street arta, performans i muzički koncert kao i pripremljen video materijal umetnika. Svakog dana tokom trajanja festivala u periodu od 12h do 18h u Klubu “NeverLand” održavaće se radionice (3D maping, crtanje grafita i murala). U večernjim časovima (posle 18h) planiran je muzički program. Ulaz na radionice festivala je besplatan, a cene ulaza na koncerte biće naknadno objavljeni.

LBL Belgrade festival - oblici života zasnovani na svetlosti
11. KROKODIL: Među učesnicima Uelbek, Krasnahorkai, Jergović, Basara…

27.05. –  Trepni lutko & Yan Dusk (F.A.M. projekat);
28.05. – Hunting souls (rock’ a billy band);
29.05. – Round the corner sextet (jazz) + gost iznenađenja);
30.05. – KEZZ Tamara (live set);
31.05. – KKN (Kanda, Kodža i Nebojša) / Wroom;
01.06. – Kika / Psihobilje;
02.06. – na prostoru (stare) Železničke stanice Rodrigo Guzman Cazares imaće svoj 3D maping projection live performanse; nakon čega će u klubu biti priređena velika žurka povodom zatvaranja festivala.

“Potez za budućnost”: Svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici
LBL Belgrade festival - oblici života zasnovani na svetlosti

3D WORKSHOP / RADIONICA

LBL je projekat koji ima za cilj da ujedini različite perspektive i osobine kroz seriju radionica i izložbi kao platforma za inspiraciju, promociju i motivaciju lokalnim umetnicima i studentima. Poziva ih na saradnju i učešće u vrlo zabavnom i dimaničnom okruženju, koje omogućava umetnicima razmenu znanja i kreativnosti. Namera je da se iskoriste interaktivni digitalni mediji sa bilo kojom vrstom ilustrativnih tehinika (crtanje; slikanje; kolaž; grafički dizajn; arhitektura; prostorno planiranje… ) koje bi stvorile novi svet sa sopstvenim uslovima ponašanja i reakcijama zanovanim na interakciji sa posetiocima.

STREET-ART RADIONICA

Osmišljena je da okupi što više street art umetnika. Oni jedino na ovakvim događajima mogu da razmenjuju znanje i iskustva, dobiju nove inspiracije i prostor za spostveno kreativno izražavanje, s obzirom da ne postoje institucije koje bi ih podržale. Svi posetioci će biti u mogućnosti da se oprobaju uz vođstvo iskusnog predavača.

LBL Belgrade festival - oblici života zasnovani na svetlosti

FINAL EXIBITION / ZAVRŠNA IZLOŽBA

Završna izložba će se zasnivati na modularnoj instalaciji, izložbi svih nastalih radova tokom trajanja LBL Belgrade festivala, kao i njihovo 3D oživljavanje. Stvaraoci će biti u mogućnosti da prvi put vide kako igrom svetla njihovi statični radovi dobijaju novu dimenziju

Dan Pobede: Premijera predstave “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi”
LBL Belgrade festival - oblici života zasnovani na svetlosti

TEATAR / PERFORMANCE

GAMMA CAS’ – Milena Bogavac, Autoperformans alteregoizma.
“Gamma Cas” je predstava koja se bavi pitanjem identiteta i različitim faktorima koji ga određuju. Poreklo, jezik, kultura, profesija, istorija, uspomene, lično i političko, nacionalno i globalno, intimno i kosmičko – ključni su pojmovi za razumevanje ove predstave. U njenom centru se nalazi junakinja koja piše tekst, suočavajući se sa svojim uspomenama, razmišljajući o životu i smrti, sebi i drugima koje sreće na svom putu. Izrazito fragmentarna radnja komada, objedinjena je njenom svešću. Komad se zbiva u prostoru sećanja. Za cilj ima da postavi pitanje: koliko nas postoji u drugim ljudima i koliko drugih ljudi živi u nama. Produkcija: Biitef teatar; Bitef zona; Čekaonica feat Drama Mental Studio.

Bend “Kanda, Kodža i Nebojiša” objavio spot za pesmu “Lako polako”
LBL Belgrade festival - oblici života zasnovani na svetlosti

MUSIC SUPORT

KKN (Kanda, Kodža i Nebojša) je jedan od najvecih srpskih rock’n’roll sastava. Održaće promociju novog albuma nastupom na LBL Belgrade festivalu.

F.A.M. Grad su polako počele da osvajaju nove žurke koje se organizuju pod imenom “F.A.M.”. Čine je više artista u jednom tkzv bendu koji se bave podžanrom rep muzike zvanom trep.

KEZZ Tamara je beogradski producent; umetnik kada je u pitanju live perofmans; pisac; tekstopisac; i performer. Njena muzika se karakteriše kao novo zvučno i vizuelno iskustvo, koje buhvata sve alternativnije žanrove.

Muzičku podršku činiće i veliki broj manjih muzičkih artistista raznih žanrova muzike. Bendovi, pevači, di-džejevi…

10. Bedem fest: “Prašiće” u Nikšiću “Brejkersi” i “KKN”
LBL Belgrade festival - oblici života zasnovani na svetlosti

ORGANIZACIJA

“Route 011” je organizacija osnovana 2015. sa ciljem da predstavi javnosti niz festivala, koncerata, sportskih manifestacija i umetničkih izložbi, radi promovisanja mladih talenata i širenja “urbane kulture”.

“NeverLand” (Bulevar vojvode Mišića 49) je kompleks koji se najbolje može opisati kao art/medija komuna. Objekat ima za cilj da se uspostavi kao platforma za mlade umetnike i profesionalce koji se bave audio i/ili vizuelnim sadržajima kroz koju će moći da promovišu svoje ideje i proizvode. Predviđeno je da objekat sadrži pozorišnu scenu; galeriju za slikarska, vajarska i fotografska dela; bioskop “arthouse” stila; letnji bioskop; think tank/hub za grafičke dizajnere, arhitekte i ljude srodnih struka; prostorije za filmsku postprodukciju i rental; grafiti “hodnik” koji bi mlade umetnike sklonio sa ulice i obezbedio prostor za stvaranje; butik za nove modne kreatore; kao i radionica koja bi prevashodno služila za izradu unikatnih motocikala (kafe rejsera; bobera; čopera), s tim što bi se koristila i za izradu novih patenata i proizvodnju predmeta mladih izumitelja.

Užice: Mural posvećen glumcu Nebojši Glogovcu
LBL Belgrade festival - oblici života zasnovani na svetlosti

LOKACIJE FESTIVALA

“NeverLand” klub za održavanje koncerata i radionica.
Železnička stanica (stara) je predviđena kao lokacija gde će se održati finalna pojekcija meksičkog umetnika Rodrugueza Casaresa. Finalna izložba i 3D projekcioni performans biće održani na zgradi Železničke stanice u Beogradu.

PR / Foto: Promo


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde