Lazar Ristovski pokreće filmski festival u rodnom selu

0
155

Ravno Selo Film Festival prvi put ogranizovaće se ovog leta. Održaće se u organizaciji Lazara Ristovskog od 23. do 25. juna u Ravnom selu u Vojvodini.

Lazar Ristovski Foto Vikimedia autor Masterdizajn
Foto: Vikimedia / Autor: Masterdizajn

Pre godinu dana, u Ravnom selu u Vojvodini, izgoreo je Dom kulture. Srpski glumac i producent Lazar Ristovski, koji je tu rođen, odlučio je da na premijeri svog filma “Dnevnik mašinovođe”, koja je održana na zgarištu doma u julu 2016. godine, pokrene inicijativu za obnovu ovog mesta. Ideja i namera o obnovi su se proširile na organizaciju prvog filmskog festivala koji će biti posvećen mladima i debitantima. Tako je prvi Ravno Selo Film Festival zakazan za 23. jun ove godine i trajaće tri dana.

– Ravno Selo je moje detinjstvo, a onaj ko zaboravi svoje detinjstvo, ne postoji ni u budućnosti. Želim da mladi iz Ravnog Sela i regiona imaju bolju budućnost. Mi ćemo ovim festivalom otvoriti vrata te budućnosti – rekao je Lazar Ristovski povodom ideje da organizuje ovakav festival.

Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana

Ravno Selo je naselje u opštini Vrbas, u Južnobačkom okrugu, u kom živi oko 3.500 stanovnika, među kojima je dosta mladih.

Cilj festivala je upravo oživljavanje filmskih dela i misli o filmu na ovom mestu čiji stanovnici žude za jednom ovakvom manifestacijom. Sa druge strane, cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bavi kinematografijom tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj.

– Festival je posvećen mladima. Omladini mog sela, susednih sela i svima koji će na njemu u budućnosti učestvovati. On će povrditi činjencu da se kultura ne nalazi i ne konzumira samo u velikim gradovima, jer su manje sredine često rasadnik talenata iz svih oblasti, pa i iz kulture. Ovo radim volonterski, a to podrazumeva veliku ljubav – dodao je Ristovski.

Ravno Selo Film Festival ove godine okupiće mlade profesionalce i srednjoškolce, kao i buduće studente koji se interesuju za filmsku umetnost. Tokom tri dana manifestacije, u glavnom programu biće prikazano ukupno pet reprezentativnih debitanskih filmova iz regiona. Biće organizovane i radionice koje će budućim studentima predočiti mogućnosti i procese studiranja nekog od studijskih programa na FDU.

Fakultet domaćin će ove godine biti Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba. U Ravnom selu biće projekcije studenskih filmova obe akademije. Takođe, festivalu će prisustvovati gosti iz Akademije iz Zagreba, kako profesori tako i studenti.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde