“Laža i paralaža” 150. put na sceni “Raša Plaović”

0
197

Jubilarno izvođenje Sterijene predstave na sceni Nacionalnog teatra.

laža i paralaža 150 put narodno pozorište
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Komedija Jovana Sterije Popovića “Laža i paralaža” u režiji Juga Radivojevića biće odigrana 8. januara 150. put na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu (20,30h). Uloge tumače Milan Gutović (Aleksa); Boris Komnenić (Marko Vujić); Brankica Sebastijanović (Jelica); Stefan Buzurović (Batić); Nebojša Dugalić (Mita); i Danijela Ugrenović (Marija).

Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora

laža i paralaža 150 put narodno pozorište milan gutović nebojša dugalić
Milan Gutović i Nebojša Dugalić u predstavi “Laža i paralaža”, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Predstava, premijerno izvedena 25. marta 2006. godine, bavi se fenomenom laži, antropološkim problemima i mentalitetom, kroz surovu i dirljivu priču, ne samo o lažovima, već i o prevarenim i obmanutim ljudima. Govoreći o razlozima za postavku ovog komada, Radivojević je uoči premijere rekao da je “laž, nažalost, postala legitimna, više se ne postavlja pitanje da li neko laže ili ne”, ukazujući da “na osnovu laži propadamo u duhovnom i egzistencijalnom smislu”.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“

laža i paralaža 150 put narodno pozorište
Boris Komnenić tumači lik Marka Vujića, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Dramaturzi su Molina Udovički i Slavko Milanović. Kompozitor je Kornelije Kovač, scenograf Dejan Pantelić, a kostimograf Marina Vukasović Medenica.
Poznata Sterijina komedija prvi put je izvedena u Teatru na Đumruku 23. aprila 1842. godine. To je, inače, bio prvo stalno pozorište u Beogradu, koje je radilo tokom 1841. i 1842. godine. A, nalazilo se u današnjoj Savamali, i otvoreno je upravo Sterijinim delom “Smrt Stefana Dečanskog”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde