“Lačni Franz” predstavio prvi singl s novog albuma “Akustična pusa”

0
280

Slovenački bend objavio je pesmu “Koji s vjetrom pevaju”, odnosno “Akustična voda”, prvi singl sa novog albuma, koji bi trebalo na tržištu da bude do kraja novembra.

Lačni Franz Koji s vjetrom pjevaju novi singl album Akustična pusa“Lačni Franz” predstavio je prvi singl sa novog albuma “Akustična pusa”. Reč je o pesmi “Koji s vjetrom pjevaju”. Numera je na hrvatskom jeziku i ujedno najavljuje izdanje za Croatia Records za tamošnje tržište. Međutim, ova pesma ima još jednu verziju. Naziv sa stihovima na slovenačkom jeziku, je “Akustična voda”. Ta kompozicija će biti na slovenačkom izdanju “Nova nebesa”. Obe verzije imaju isti autorski tim. Zoran Predin je napisao rime, dok je muziku komponovao Milan Prislan. A celi bend složio je aranžman. Na oba albuma biće po 10 novih pesama.

„Lačni Franz“ 22. decembra u Domu omladine

Lačni Franz Koji s vjetrom pjevaju novi singl album Akustična pusaPredina nazivaju i prvoborcem Novog talasa. A pesmu “Koji s vetrom pevaju” posvetio je “mrtvim drugovima” sa kojima je živeo i stvarao u tom zlatnom periodu pop-rok scene bivše Jugoslavije.
– Imidž anđela čuvara je obično vezan na bucmasti lik deteta sa krilima, kojeg su slikali pogotovo barokni slikari po stropovima crkava. No, moji anđeli čuvari ne izgledaju tako. Oni su, kako peva moja pesma, ratnici koji jašu stepama. Znači junaci moje mašte i junaci knjiga i filmova. Više liče na Džingis Kana nego na Amora. Ali, najbolje me čuvaju žive duše mojih mrtvih drugova! – izjavio je Predin ovim povodom.

Novi „gusarski“ hit „Lačnog Franza“ – „Kad smijem se u snu“

Inače, grupa “Lačni Franz” osnovana je 1979. godine. Do 1994. godine snimili su devet albuma, a nešto kasnije su objavili još četiri kompilacije. Po nagovoru publike Zoran Predin, frontmen grupe, godine 2014. oživljava rad grupe, okupljajući mlade muzičare i pokreće koncertnu turneju po svim većim gradovima bivše Jugoslavije. Predin je svakako jedna od najznačajnijih kantautora u regionu. Cenjen je i poštovan, kako kod publike tako i kod svojih kolega i kritičara. Obožavaoci u Srbiji imaće prilike da uživo čuju novi singl na koncertu “Lačnog Franza” u Domu omladine 22. decembra.

ZORAN PREDIN: Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna

Koji s vjetrom pevaju

Moji anđeli nemaju krila. Ni dobroćudnog pogleda.
Moji anđeli su vojskovođe koji jašu stepama.

Oni su tu, kad me tuga savlada.
Oni su tu, da me utješe i zrakom sunca crnu tamu presijeku

Strašni Vikinzi i Indijanci smrti u lice zijevaju.
Pisci, pjesnici, pijanci koji s vjetrom pjevaju.

Oni su tu, da mi rane zašiju.
Oni su tu, očaj da otjéraju
Oni su tu, da me čuvaju.

Nekad su mi anđeli čuvari bili junaci knjiga i filmova.
Danas brane me od zla žive duše mrtvih drugova.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde