Premijerno izvedeno “Labudovo jezero” u koreografiji i režiji Kostjukova

0
220

“Labudovo jezero” je na sceni Narodnog pozorišta prvi put postavljeno 1925. godine u koreografiji Aleksandra Fortunata. Sada je izvedena peta postavka ovog baleta.

Narodno pozorište: Premijerno izvedeno "Labudovo jezero" u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova

Nova koreografska postavka baleta Petra Iljiča Čajkovskog “Labudovo jezero”, prema Marijusu Petipa i Levu Ivanovu, premijerno je izvedena 2. juna na Velikoj sceni. Koreograf i reditelj Konstantin Kostjukov uradio je klasičnu verziju ovog čuvenog dela. Kostimograf i scenograf je proslavljeni italijanski modni kreator Renato Balestra, koji je uneo čitav spektar boja. Zahvaljujući njima je čuvena baletska priča vizuelno izgledala kao u nekoj bajci, bez osvrtanja na istorijski trenutak.

Narodno pozorište: Primabalerina Mila Dragičević završila igračku karijeru

– Moja koreografija se razlikuje u odnosu na prethodne, posebno u muzičkom smislu. Čajkovski je napisao više od četiri sata muzike, verovatno, kako bi ostavio mogućnost koreografu da napravi svoj muzički izbor. Njegova muzika je izvanredna, prepuna simfonizma. Zato i želim da telo bude kao muzički instrument, da pokretom prenosi muziku. Ovo je peta verzija “Labudovog jezera” u Narodnom pozorištu, ali se sve značajno razlikuju jedna od druge. Dodao sam i nekoliko novih numera, poput “Ruske igre”, a značajno sam izmenio i unapredio ulogu Rotbarta – objasnio je Kostjukov uoči premijere.

Narodno pozorište: Premijerno izveden balet “Hazarski rečnik – Lovci na snove”
Narodno pozorište: Premijerno izvedeno "Labudovo jezero" u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova

Publika u prepunoj sali uživala je u ovom biseru klasičnog reprtoara, a na kraju predstave nagradila je višeminutnim burnim aplauzom i povicima “bravo” kompletnu umetničku ekipu. Lirsku, nežnu i krhku, Odetu, odnosno zlu, demonsku Odiliju, igrala je Tatjana Tatić; princ Zigfrid bio je Igor Pastor; a grof Rotbart Jovica Begojev. U predstavi je učestvovao celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.

Čajkovski za “Labudovo jezero” nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji. Suštinu ovog antologijskog dela čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.

Ostvareni snovi malih, velikih igrača: “Fantazija o baletu” na sceni Pozorišta na Terazijama
Narodno pozorište: Premijerno izvedeno "Labudovo jezero" u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova

Ta priča, o devojci koja je zlim činima pretvorena u labuda, dobro je poznata ljubiteljima baleta širom sveta. Čarolija koju je na nju bacio zli čarobnjak Rotbart može nestati samo ako sretne čoveka koji će je zauvek voleti i ljubiti. Jedne noći rađa se ljubav između Odete i mladog princa Zigfrida. Princ, očaran njenom lepotom, kune se u večnu ljubav. Tokom rođendanske zabave, Zigfrid tugaljivo razmišlja o svojoj labudovoj princezi. Međutim, njegovu tugu prekida dolazak Rotbarta i njegove kćerke Odilije, koja, obučena u crno, izgleda poput prinčeve voljene. Zigfrid zabunom izjavljuje ljubav pogrešnoj devojci…

Opera na vodi 2019: Muzički spektakl 14. septembra na Sava Promenadi
Narodno pozorište: Premijerno izvedeno "Labudovo jezero" u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova

Asistent koreografa bila je Duška Dragičević, a repetitori Marija Vještica, Paša Musić, Tamara Ivanović i Konstantin Tešea. Premijernim izvođenjem ove predstave, inspicijentkinja Branislava Pljaskić proslavila je 25. godina rada u Narodnom pozorištu.

E. A. / Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde