12. Kustendorf: “Zlatno jaje” za švajcarski film “All Inclusive”

0
105

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održan je u Drvengradu na Mokroj Gori od 11. do 16. januara.

12. Kustendorf: "Zlatno jaje" za švajcarski film "All Inclusive"
Foto: Facebook / Küstendorf Film & Music Festival

Festival je završen dodelom nagrada najboljima. “Zlatno jaje” za najbolji film pripalo je švajcarskom ostvarenju “All Inclusive” Korine Švingruber Ilić. Kako je žiri obrazloženo, za “humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku”.

12. Kustendorf: U takmičarskom programu 21 film

“Srebrno jaje” pripalo je Ognjenu Petković za film “Jesenji valcer” (Srbija/SAD). Žiri je naveo za “originalnost sveta, kvalitet režije i snagu scenarija”.

“Bronzano jaje” dobio je film “Sortiranje” Mikela Storma Glomstajna (Norveška) za “izuzetno efikasnu poruku i jak udarac koji zadaje našem egu”.

Šesti Boljšoj festival završen, dodeljene “matrjoške” najboljima
12. Kustendorf: "Zlatno jaje" za švajcarski film "All Inclusive"
Nagrađeni na 12. Kustendorfu, Foto: Facebook / Küstendorf Film & Music Festival

Specijalna priznanja dobili su Saša Karanović za film “Kostakurta (Bajka o Satankrajini)” (Republika Srpska) “za kreativni uvid i umetnikov pogled”; i Ilarija Di Karlo za “Božanstveni put” (Nemačka), a pohvaljena je za “koreografiju i estetiku”.

Članovi žirija bili su glumica Stana Katić (predsednik); Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku; i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja.

47. FEST: Film “Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice o Hoseu Muhiki

Gosti ovogodišnjeg Kustendorfa bili su glumci Met Dilon; Serđi Lopez; Marčelo Fonte; Adrijano Tardiolo; Luka Čikovani; kao i reditelji David Oelhofen; Damijano i Fabio Dinočenco; i producent Andrea Gambeta.

Domaćin Emir Kusturica je zatvorio ovogodišnji festival, odnosno otvorio 13. Kustendorf. On je podsetio da bivši urugvajski predsednik Hose Muhika u njegovom dokumentarnom filmu “Pepe, jedan uzvišeni život”, kojim je počeo 12. Kustendorf, na kraju kaže: “Ne odlazim, ja dolazim”.
– Tako je i s našim festivalom. Besmisleno je da zatvorim festival. Zato, sledeći festival je otvoren! – poručio je Kusturica.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu
12. Kustendorf: "Zlatno jaje" za švajcarski film "All Inclusive"
Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, Foto: Facebook / Küstendorf Film & Music Festival

On je dobio i nagradu. Predstavnik humanitarne fondacije Mkiva iz Južnoafričke Republike, pesnik, aktivista i filmski porducent Zolani Mkiva, uručio mu je nagradu za celokupan doprinos. Nazvao ga je “globalnim šampionom kulture”, “simbolom slobode i pravde” i “živom legendom”.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde