Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

0
81

Filmski i muzički festival Kustendorf ponovo je uvršten u godišnju listi 25 najopuštenijih filmskih festivala na svetu “The Coolest Film Festival in the World” u 2017. godini, američkog najčitanijeg filmskog časopisa “Moviemaker”.

kustendorfListu je sastavio osmočlani žiri koji čine filmski stvaraoci, urednici programa filmskih festivala i filmski publicisti. Na ovogodišnjoj listi nalaze se festivali u rasponu od dobro poznatih smotri koje okupljaju hiljade filmskih umetnika do festivala za koje nisu čuli ni najposvećeniji filmski entuzijasti i stvaraoci.

Emiru Kusturici nagrada „Živojin Žika Pavlović“

Festival u Drvengradu upisan je u katalog toponima u rasponu od Džeroma u Arizoni do južnokorejskog Džondžua; i od Arktičkog kruga do karipske obale Kolumbije. U obrazloženju, na sajtu Moviemaker se navodi da na Kustendorfu vreme staje, a posetioci su uronjeni u svet čudesnih filmova, neprekidnih žurki i priča majstora filmske umetnosti.

Emir_Kusturica_2013-mc.rsWikimedia Commons2156
Foto: Wikimedia Commons

Napominje se da je na čelu skupa Emir Kusturica, srpski filmski autor i dobitnik dve Zlatne palme. On privlači lučonoše filmske umetnosti, poput Džonija Depa, Alfonsa Kuarona i Andreja Končalovskog na razgovore i retrospektive.

Emir Kusturica dobitnik nagrade „Despotica mati Angelina“

– Sva pažnja je usmerena na prepoznavanje novih talenata iz čitavog sveta. Festival je savršeno mesto za dolazeću generaciju mladih filmskih autora – navodi se u tekstu.

Ovo je drugi put da se Kustendorf nalazi među najboljim festivalima koje biraju renomirani filmski radnici – scenaristi, reditelji, producenti, kritičari. U obrazloženju “Moviemaker” navodi se da festivali na njihovoj listi imaju jednu zajedničku tačku – “nešto izuzetno zbog čega posetioci ne žele da odu”.

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu

Filmski i muzički festival Kustendorf održava se svake godine u januaru na Mećavniku, a ove godine obeležio je 10. rođendan. Osim Kustendorfa, na Mećavniku se održavaju još dva festivala. I to, letnji festival klasične ruske muzike “Boljšoj”, koji se u julu održao po peti put, a od prošle godine uspešno je startovao i Jesenji pozorišni festival. Svi festivali imaju za cilj prožimanje energije i iskustva proslavljenih i mladih umetnika.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde