Kustendorf Klasik: Festival ruske klasične muzike od 10. do 12. jula

0
133

Festival ruske muzike je zajednički projekat poznatog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije “Gasprom njeft”.

Kustendorf Klasik: Festival ruske klasične muzike od 10. do 12. jula
Emir Kusturica i Sanja Lubardić, Foto: Gasprom njeft

Ove godine, festival ruske klasične muzike održava se pod novim nazivom – Kustendorf Klasik. Počeće 10. jula na Mećavniku i trajaće do 12. jula.

– Veoma je simbolično da će muzički i filmski festivali živeti pod jednim imenom – za mene su to veoma bliski i najvažniji žanrovi. Štaviše, i filmska i muzička takmičenja nose u sebi jedan opšti smisao: oni stvaraju ljubav prema umetnosti, bez koje čovek jednostavno ne može postojati. Nadam se da će Kustendorf uvek ostati mesto gde se kultura susreće, i to u mnogim aspektima naše dve veoma slične i bliske zemlje – Rusije i Srbije – mesto gde nema jezičkih barijera, jer je jezik umetnosti univerzalan! – rekao je Kusturica, umetnički direktor festivala Kustendorf Klasik.

12. Kustendorf: “Zlatno jaje” za švajcarski film “All Inclusive”

– Kustendorf klasik je mnogo više od muzičkog takmičenja. To je festival nadahnuća, prijateljstva i razvoja. Podrška festivalu je doprinos “Gasprom njefta”, kao najvećeg međunarodnog investitora u Srbiji, razvoju kulturne i socijalne interakcije između dve zemlje. Učešće kompanije u realizaciji projekata na Balkanu jača istorijske veze između Rusije i Srbije, formirajući jedinstven sociokulturni prostor. Festival svake godine raste i razvija se i mi smo ponosni što je naša kompanija tome doprinela – izjavila je Sanja Lubardić, ispred kompanije “Gasprom njeft”.

Kustendorf Klasik: Festival ruske klasične muzike od 10. do 12. jula

U takmičarskom delu festivala učestvovaće 50 mladih muzičara iz muzičkih škola i akademija iz Srbije; Republike Srpske; Rusije; Belorusije; Nemačke; i Kine. Tokom tri dana trajanja festivala, mladi muzičari takmičiće se u izvođenju dela klasične muzike u dve starosne kategorije – od 13 do 17; i od 18 do 25 godina. Takmičari će se nadmetati za glavnu nagradu festivala “Zlatnu matrijošku”.

Najbolje će izabrati žiri u čijem su sastavu: Jekaterina Dulova (predsednica žirija) rektor državne Muzičke akademije iz Belorusije; Anja Đorđević, kompozitor; i Aleksandar Madžar, pijanista.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

Program 7. Kustendorf Klasik festivala biće ispunjen vrhunskom muzikom od ranog jutra do kasne večeri. Na svečanom otvaranju festivala, koncert će održati poznati ruski violista Jurij Bašmet. Drugog dana festivala nastupiće pijanista Aleksandar Madžar, a zatim i bariton Vasilij Gerelo, koji će izvesti stare ruske romanse i napolitanske pesme. Bašmet i Madžar nastupiće sa Simfonijskim orkestrom Kustendorf uz dirigentsku palicu maestra Srboljuba Dinića.

Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i “Kragujevčkog pevačkog društva” u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

“Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice stiže u bioskope

Na festivalu će se održati i master radionice za mlade talente, koje će držati poznati muzičari. Drugog dana festivala u okviru revijalnog programa biće izvedena savremena opera Mikaela Tariverdijeva “Očekivanje” u režiji Vladana Ćurkovića i dirigentskom upravom Marije Stajić. U jutarnjim časovima tokom festivala biće prikazani filmovi “Tema”, reditelja Gleba Panfilova; i “Dobrodošli, ili bez prestupa”, reditelja Elema Klimova.

Kustendorf Klasik daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja. I, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde