11. Kustendorf: Gosti na Mećavniku reditelji Paolo Sorentino i Ruben Ostlund

0
179

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 16. do 21. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori. Festival čiji je osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica, kao i prethodnih godina biće posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima.

kustendorfŠvedski reditelj Ruben Ostlund, autor ovogodišenjeg dobitnika Zlatne palme u Kanu, filma “Square” (Skver), i slavni italijanski reditelj Paolo Sorentino biće gosti ovogodišnjeg festivala Kustendorf, saopšteno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije. Inače, Ostlundu će ovo biti prvo učešće na Kustendorfu, dok je Sorentino bio gost 2014. godine.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

Kusturica je rekao da će Sorentinu na otvaranju festivala biti uručena nagrada za životno delo, koja od ove godine nosi naziv “Drvo života”. U okviru “Restrospektive velikana” biće prikazani njegovi nagrađeni filmovi. Tema ovogodišnjeg Kustendorfa biće pitanje da li je dobar sadržaj otišao sa filma i iz bioskopa na televiziju, odnosno u TV serije. Paolo Sorentino će govoriti mladim rediteljima o tome.
– Zbog toga smo pozvali najboljeg (Paola Sorentina) sa kojim ćemo diskutovati o ovim pitanjima i čija će serija “Mladi papa”, koju ja gledam kao roman o svim papama, biti neprestano prikazivana tokom pet dana – dodao je Kusturica.

Dodeljene nagrade najboljima, zatvoren Jesenji pozorišni festival u Drvengradu

Ovogodišnji Kustendorf će odati posebno priznanje velikanu srpskog glumišta Aleksandru Berčeku. Program “Retrospektiva velikana” biće posvećena i njemu. Inače, Kusturica je za Berčeka rekao da je jedan od retkih koji nikada nije snimio loš film.

Paolo Sorentino i Ostlund gosti Kustendorfa
Paolo Sorentino na snimanju serije “Mladi papa”, Foto: HBO/Gianni Fiorito / Promo

Festival će otvoriti reditelj Ruben Ostlund sa filmom “Square” – pobednik Kanskog filmskog festivala. Takmičarski program Kustendorfa će se sastojati od 21 filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje nadmetaće se filmovi mladih režisera iz Holandije; Kine; Libana; Rusije; Srbije; Crne Gore; Poljske; Egipta; Izraela; Francuske; SAD; Hrvatske; Meksika; Jordana; i sa Filipina. Međunarodni žiri čine predsednica Rosa Atab, producentkinja, i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur. Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.

Emiru Kusturici nagrada „Živojin Žika Pavlović“

Aleksandar Berček Foto Wikimedia Commons
Aleksandar Berček, Foto: Wikimedia Commons

U okviru programa “Savremene tedencije” biće prikazani filmovi “Nikada nisi zaista bio ovde” rediteljke Lin Remzi, koji će na radionici studentima i mladim stvaraocima predstaviti producentkinja Rosa Atab; zatim filipinsko ostvarenje “Rikša” nagrađen “Zlatnim peharom” u Šangaju; bugarski film “Pravci”; kineski “Sunce koje može da pomera planine”; kao i francusko-belgijsko ostvarenje “Vernost”. Radionice studentima držaće reditelji pomenutih naslova Paolo Viljaluna, Stefan Komandarev, Ćijan Von i Mikael Roskam.

Kustendorf će predstaviti i dva nova filma mlađih autora – “Pesma jezera Svej” Arija Golda i dokumentarac “Nema bogova, nema gospodara: Istorija anarhizma” Tankreda Ramona. U okviru festivala u Andrićgradu biće otvorena restrospektivna izložba dela Petra Lubarde.

Emir Kusturica dobitnik nagrade „Despotica mati Angelina“

U muzičkom delu festivala nastupiće američki gitarista Geri Lukas, japanski bend “Japalkan”, francuska grupa “Barbo”, kao i naše zvezde: Vlatko Stefanovski, “Bajaga i instruktori” i “No Smoking orekstra”.

Ministarstvo kulture podržalo je festival sa 25 miliona dinara.

Kad Japanci zapevaju „Mesečinu“, „Đurđevdan“, „Lane moje“

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde