Kulturni centar Beograda: Muzički program u oktobru

0
44

Publiku očekuju zanimljivi koncetri.

Kulturni centar Beograda: Muzički program u oktobru
Foto: KCB

Kulkturni centar Beograda objavio je svoj muzički program u oktobru. “Koncerti u galeriji” počinju u ponedelјak, 5. oktobra (20h) u Galeriji Artget zvukom flaute, zahvalјujući Jovani Lazić i pijanisti Marku Bogdanoviću. Oni će ovom prilikom izvesti kompozicije Šumana, Rahmanjinova i Hindemita.

Iako je leto već iza nas, toplo vreme pruža priliku za još jedan koncert na otvorenom, a u okviru ciklusa “Muzika Trga”. U saradnji sa Udruženjem saksofonista Srbije, u sredu, 7. oktobra (12h) na Platou ispred Kulturnog centra Beograda (kod fontana) nastupiće saksofonista Milan Savić i pijanista Uki Ovaskainen. Koncert je deo 7. međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience.

Muzika svuda: Gde je to sve Beogradska filharmonija ove sezone

Ponedelјak, 12. oktobar (20h) je rezervisan za lјubitelјe muzike za klavir. Pijanistkinja Lidija Matić izvešće klavirske sonate Semjuela Barbera, Sergeja Prokofjeva i Jozefa Hajdna, kao i “Baladu” Frederika Šopena.
Lidija Matić je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi prof. Dušana Trbojevića, magistrirala u klasi prof. Andreje Pregera i usavršavala se u Rimu.

“Koncert u galeriji” koji u oktobru KCB organizuje u Svečanoj sali Skupštine Grada, jeste završni resital doktorskog umetničkog projekta pijaniste Nemanje Egerića. Održaće se u četvrtak, 22. oktobra (19.30h). Tema njegovog doktorskog projekta obuhvata programsko i interpretativno tumačenje čuvenog klavirskog ciklusa Olivijea Mesijana “Dvadeset pogleda na dete Isusa”. Od prošle godine Nemanja Egerić radi kao kao stručni saradnik na Fakultetu umetnosti u Nišu. Koncert se realizuje u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

Nišville 2020: Miloš Krstić dobitnik nagrade za životno delo

Mesec u Galeriji Artget završiće koncertom violinistkinje Mine Đekić i pijaniste i kompozitora Milana Aleksića u ponedelјak, 26. oktobra (20h). Program čine dela G. F. Telemana i F. Šuberta, kao i autorska muzika Milana Aleksića.
Aleksić je završio osnovne studije kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i doktorske studije na FMU u Beogradu. Usavršavao se u zemlјi, SAD, Austriji i Nemačkoj.
Violinistkinja Mina Đekić je kao centralnu oblast svog interesovanja izabrala muziciranje u kamernim ansamblima. Sa brojnim sastavima je nastupala na koncertima, festivalima i turnejama u zemlјi i inostranstvu.

Preminula kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan

Kulturni događaji se i dalјe održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19. Broj mesta za publiku u Galeriji Artget smanjen je na 25, a u Skupštini Grada na 50. Zbog ovih ograničenja, moli se publika da svoje mesto rezerviše prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavlјivanje je moguće do dana koncerta u 12h ili dok se mesta ne popune.

Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavlјen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog organičenja.

MUZIČKI PROGRAM U OKTOBRU

KONCERTI U GALERIJI

Ponedelјak, 5. oktobar u 20h
Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Jovana Lazić, flauta i Marko Bogdanović, klavir
program: Šuman, Rahmanjinov i Hindemit

Ponedelјak, 12. oktobar u 20h
Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Lidija Matić, klavir
program: Barber, Prokofjev, Hajdn, Šopen

Četvrtak, 22. oktobar u 20h
Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
Koncert u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti
Nemanja Egerić, klavir
program: Mesijan

Ponedelјak, 26. oktobar u 20h
Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Mina Đekić, violina i Milan Aleksić, klavir
program: Teleman, Šubert, Aleksić

Koncerti u okviru 7. međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience

Petak, 2. oktobar u 20h
Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
BELGRADE ONLINE: Milan Savić, saksofon, Ana Radovanović, mecosopran i Uki Ovaskainen, klavir
program: Brklјačić, Jevtić, Aleksinački, Savić

Sreda, 7. oktobar u 12h
Plato ispred Kulturnog centra Beograda (kod fontane), Trg Republike 5
Koncert na otvorenom: Milan Savić, saksofon i Uki Ovaskainen, klavir

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde