Kultne “Filmske sveske” u digitalnom izdanju

0
152

Dragoceni časopis za teoriju filma i filmologiju “Filmske sveske (1968–1986)” od sada će biti dostupan i u digitalizovanom obliku. Promocija ovog projekta, povodom 70 godina Fakulteta dramskih umetnosti, 50 godina od izlaska prvog broja časopisa “Filmske sveske” i 90 godina od rođenja profesora Dušana Stojanovića, osnivača i doživotnog urednika ovog časopisa, biće održana u petak, 2. februara, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Filmske sveske
Foto: Promo

Prvi broj časopisa “Filmske sveske” objavljen je 1968, a prema uzoru na francuski časopis “Kaje de sinema” (Cahiers du Cinéma). Tokom skoro dve decenije izlaženja, časopis je uspešno pratio svetsku scenu. Proširivao je saznanja o istoriji svetske filmske misli i aktuelnim trendovima teorije filma među čitaocima u najširem regionu srednje Evrope i Balkana. Danas, za nove generacije koje ovaj period tek otkrivaju, online platforma predstavlja riznicu ključnih eseja studija filma. I, sadrži sistem za složenu pretragu na osnovu metapodataka i fiksnog indeksa, ali i dodatni prostor za upis novih kritičkih zapažanja i tumačenja.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

Filmske sveske“Filmske sveske” su i do danas ostale, neosporno najuticajniji, najkvalitetniji, najvažniji i na poseban način unikatni časopis za teoriju i estetiku filma na ovim prostorima. S toga je ovaj digitalni repozitorijum – kao novomedijsko interaktivno izdanje – od izuzetnog značaja za studente, od osnovnih do doktorskih studija; istraživače i nastavnike Fakulteta dramskih umetnosti; Univerziteta umetnosti; ali i drugih humanističkih fakulteta.

„Kad budem mrtav i beo“ na Berlinskom festivalu

Autor projekta digitalizacije časopisa “Filmske sveske (1968–1986)” je dr Nevena Daković, profesor FDU. Projekat je realizovan u saradnji Fakulteta dramskih umetnosti, Matematičkog instituta SANU i Filmskog centra Srbije. A, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde