“Krst u pustinji”: Snima se film prema romanu “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović

0
341

Film će se snimati u Srbiji, ali i u Jordanu.

Snimanje dugometražnog igranog filma “Krst u pustinji”, prema bestseleru “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović, počeće 25. aprila u manastiru Sveti Roman u Vojvodini. To je najavio reditelj Hadži-Aleksandar Đurović na konferenciji za novinare. Autorka bestselera, koja je zajedno sa sinom dve i po godine radila na scenariju, istakla je da su ponosni i srećni što je Sveti sinod SPC-a, na predlog patrijarha Irineja, dao blagoslov ovom projektu.

Hadzi Aleksandar Đurović i Ljiljana Habjanović Đurović, Krst u pustinji Petkana foto Vojo Sekulić
Hadzi Aleksandar Đurović i Ljiljana Habjanović Đurović, Foto: Vojo Sekulić

– Ova knjiga nadvisuje ne samo moju književnu karijeru, nego i čitav moj život. Uz nju sam naučila da bolje razumem i volim ljude i postala bolji čovek – rekla je Ljiljana Habjanović Đurović.

Promovisana knjiga Milovana Vitezovića „Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića“

Ona je dodala da je prvo izdanje romana “Petkana” bilo 2001. godine i da je knjiga prodata u 150.000 legalnih primeraka, a duplo više piratskih. Takođe, prevedena je na sedam jezika i vrlo je tražena u svim pravoslavnim zemljama. Autorka romana izrazila je očekivanje da će i film biti interesantan u tim zemljama isto kao i knjiga. Ona se zahvalila na podršci Sekretarijatu za kulturu Vojvodine i kompaniji “Dunav osiguranje”.

Francuski reditelj Lik Beson snima u Beogradu film „Anna“
krst u pustinji plakat
Foto: Vojo Sekulić

Hadži-Aleksandar Đurović rekao je da je još pre desetak godina, kao student režije, a inspirisan knjigama za slepe, odlučio da uradi zvučnu verziju romana “Petkana”.
– Svi likovi govore u prvom licu što je bilo pogodno za formu radio drame, koju smo snimili na sedam diskova u trajanju od devet sati. Dok smo radili te zvučne slike, u meni su se rađale i vizuelne – kazao je Đurović.

U Americi objavljena knjiga Branka Mikašinovića

Reditelj je rekao da u u srpskoj kinematografiji nema takvih filmova, a da su i u svetu retki. Opisao ga je kao neku vrstu savremenog žitija svetih u filmskoj formi, na autorski i poetski način.

– Fokus je na tome kako je pobožna devojka postala svetiteljka i na njenom životu u pustinji, uz fleš bekove, na borbi sa jednim po jednim grehom, demonima, slabostima i iskušenjima. Priča se završava njenom pobedom. U film neće ući poslednji deo knjige koji se dešava u savremenom dobu. Moja odgvornost je višestruka – ispoštovati svetiteljku, zatim roman kao delo, ali i gledaoce koji imaju svoje viđenje. Treba napraviti balans, a imati i svoj autorski pristup. Mlađim gledaocima će biti posebno zanimljivo, jer mnogi više ne čitaju knjige, a film im je bliži kao forma. Film će biti zanimljiv i ljudima koji slave Svetu Petku i koji žele da saznaju nešto više o njenom životu. Ovo žanrovski nije komercijalan film. Finalni proizvod će biti egzotičan, jer će deo biti sniman i u Jordanu na autentičnim lokacijama – rekao je Hadži-Aleksandar Đurović.

HBO snima balkansku „Igru prestola“, u timu scenarista Nebojša Romčević

petkanaFilm će biti sniman i u okolini Obedske bare i u Vojvodini, u saradnji “Aleksandrija filma” iz Beograda i kompanije “Jordan Pionirs” kao prva srpsko-jordanska koprodukcija.

– Glumica koja će poneti glavnu ulogu je u potpunosti ispunila moja očekivanja. Gledala sam je u nekoliko filmova, ali za sada ne želimo da otkrijemo ko će igrati glavne uloge, već neka to ostane iznenađenje za gledaoce – rekla je Habjanović-Đurović.

Miloš Biković snima film o Nikoli Tesli

Uz poziv ljudima dobre volje da podrže projekat i nadu da će budžet omogućiti kvalitetnu postprodukciju, autori su najavili premijeru filma za jesen 2019. godine, u vreme slave Sveta Petka.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde