26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” Miljenu Kljakoviću Kreki

0
111

Na Paliću i u Subotici će od 20. do 26. jula biti održan 26. Festival evropskog filma Palić, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. 

26. FEF Palić: Nagrada "Aleksandar Lifka" Miljenu Kljakoviću Kreki

Tokom festivala biće prikazano više od 130 filmova, a otvoriće ga novi film Pedra Almodovara “Bol i slava” (Pain and Glory). Nagrada “Aleksandar Lifka” ove godine biće uručena scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki.

– Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Ova nagrada dobija na svojoj težini i saznanjem da se ona dodeljuje autorima koji su u filmskoj umetnosti ostavili neizbrisiv trag, i dali značajan doprinos kako u evropskom, tako i u domaćem filmu. Hvala onima koji su o tome odlučivali prepoznavši u mom dugogodišnjem bavljenju filmskom scenografijom značaj i kvalitet mog profesionalnog umetničkog rada. Koliko god da je ova nagrada lične prirode, jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta. Primam je sa velikim zadovoljstvom u nadi da će se filmskoj scenografiji poklanjati veća pažnja u godinama koje dolaze, jer ona to i zaslužuje! – izjavio je Kljaković.

26. FEF Palić: Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel

Radoslav Zelenović, direktor Festivala, na konferenciji za novinare održanoj u Kombank dvorani, rekao je da će filmovi biti u 15 različitih selekcija i programskih celina. A, stići će iz svih krajeva Evrope. Mnogi od 130 filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru, među njima i film “Mladi Ahmed” (Young Ahmed) proslavljenih belgijskih reditelja braće Darden, koji će biti prikazan na zatvaranju.

Sa konferencije za novinare povodom 26. FEF Palić, Foto: European Film Festival

– Ove godine imamo 15 programa, od kojih su dva nova – Evropski dokumentarni film i Evropski klasici. S druge strane okosnicu tih 15 programa čine dva takmičarska programa – Glavni program i Paralele i sudari. Ono što je za nas najviše važno, festival je uradio nešto što, iskreno govoreći, i mi prilikom osnivanja nismo znali, da će se ono pretvoriti u nešto više od festivala! Jer, festival bude i završi se, ali ne kao ove godine – da bude 130 filmova. Nismo pretpostavili da će biti toliko gostiju, uvedena je nagrada “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji, što nam je pomoglo da na Paliću vidimo velike ljude kao što su Mihalkov, Kusturica, Milena, Bata, Smoki… i svi dobitnici naše nagrade. Napravili smo nešto što se može nazvati malim festivalskim letom! Jer, mi imamo predmanifestaciju koja se dešava na samom festivalu – rekao je Zelenović.

25. FEF Palić: Filmu “Devojka” osim nagrade stručnog žirija i “Gorki list” publike

Tradicionalno, Festival dodeljuje nagrade “Aleksandar Lifka” istaknutim domaćim i insotranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag. Ovogodišnji dobitnik u kategoriji domaćih stvaralaca je ugledni scenograf Miljen Kljaković Kreka. On je jedan od najcenjenijih i najpoznatijih filmskih stvaralaca van prostora naše zemlje, koji je internacionalnu slavu stekao ostvarenjem “Delikatesna radnja”.

U jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio je veliki trag scenografijama u filmovima “Specijalno vaspitanje”; “Miris polјskog cveća”; “Sok od šlјiva”; “Dom za vešanje”; “Andergraund”; “Varljivo leto ’68.”… Kljaković je nagrađivan mnogobrojnim nagradama, među kojima su Zlatna arena Festivala u Puli; francuska filmska nagrada Cezar; Evropska filmska nagrada za scenografiju u filmu “Delikatesna radnja”, a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo Emi – za scenografiju TV filma “Raspućin”. Nagrada “Aleksandar Lifka” odlazi u ruke istinskog velikana kinematografije, majstora kulisa koji je radeći sa velikim rediteljima ostavio neizbrisiv trag u srpskom i evropskom filmu.

25. FEF Palić: Brajanu Koksu uručena nagrada “Aleksandar Lifka”

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 10 najaktuelnijih evropskih naslova. Isto toliko je i u selekciji Paralele i sudari, koja donosi neka od najangažovanijih ostvarenja istočnoevropske kinematografije. Film čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara “Bol i slava”, koji otvara 26. FEF Palić, premijerno je prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Za ulogu u njemu Antonio Banderas je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu. A, na Kanskom festivalu nagradu za najbolju režiju dobio je film koji zatvara palićki festival – “Mladi Ahmed” braće Darden.

kreki nagrada lifka
17. Summer3p festival od 26. do 28. jula na Palićkom jezeru

– Zadovoljstvo nam je da imamo priliku da prikažemo i filmove ovih velikana koji su van konkurencije. Osim ta dva filma, na ovogodišnjem festivalu biće prikazano oko 80 igranih filmova, i jedan značajan broj kratkometražnih. Novitet koji smo prošle godine najavili i započeli je program Velikani evropske kinematografije sa svojim filmovima. A, ove godine imamo i novi program – Novi evropski dokumentarni film, što predstavlja razvoj našeg dokumentarnog programa – rekao je Miroslav Mogorović, programski direktor festivala.

Pretfestivalski program otvara selekcija Best of Europe 2018, sa filmovima koji su obeležili prethodnu godinu. Pet evropskih klasika biće prikazano u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici. Selekcija Novi mađarski film donosi najnoviju produkciju iz ove susedne zemlje, a u sklopu selekcije Mladi duh Evrope biće prikazani kratki i eksperimentalni filmovi. U čast dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” pripremljen je Omaž program. Ko je dobitnik ovog priznanja u kategoriji stranih autora, kao i kompletan program festivala, biće uskoro poznat. Selektori festivala su filmski kritičari Nenad Dukić i Nil Jang.

Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije

FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja, a za ovu je odabrana Grčka. Tako će u okviru programa Kinematografija u fokusu biti predstavljeni najzanimljiviji autori i filmovi iz ove zemlje. Ilija Tatić ispred Otvorenog univerziteta Subotica, organizatora FEF Palić, najavio je niz programa edukativnog tipa. Pored tradicionalne Radionice filmske kritike, biće organizovan susret mladih studenata filma i audiovizuelnih umetnosti iz Srbije i Kine. U saradnji sa Filmkulturom realizovaće se i kritički kamp namenjen srednjoškolcima zainteresovanim da kroz film razvijaju kritičku misao.

26. FEF Palić će obeležiti i specijalne projekcije, koncerti, radionice i stručna predavanja. Festival će biti tradicionalno održan na više lokacija među kojima su: Letnja pozornica na Paliću; bioskopi “Eurocinema”, “Abazija” i “Lifka”. U sklopu selekcije “Palić u Beogradu” biće prikazani odabrani filmski naslovi u bioskopu “Fontana”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde