Kreativna FRKA širi se ulicama Kragujevca

0
83

FRKA je projekat intenzivne Letnje filmske radionice u Kragujevcu, koja polaznike uči svim aspektima stvaranja filma, kao i razvoja filmske umetnosti i srodnih vidova stvaralaštva.

Kreativna FRKA širi se ulicama KragujevcaLetnju filmsku radionicu FRKA pokrenula je kompanija “Re-Kreativno DUD”. Ova agencija je osnovana 2005. godine u Kragujevcu sa ciljem prepoznavaja i podsticanja kreativnih sadržaja u gradu i okolini. Postala je lider u kulturnom menadžmentu i popularizaciji umetničkog stvaralaštva, i preteča koncepta Art & Bussinesa u privatnom sektoru regiona Centralne Srbije.

KUB 2018: Završnica uz „Nacionalnu klasu“ i „Dečka koji obećava“

FRKA je duže od decenije organizator Internacionalnog džez festivala (IJFK), kao i Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala (ŠIFF). Ove godine je predstavila i prvo izdanje KUB – kragujevački ulični bioskop, projekta koji je usko povezan sa filmskom radionicom i na kojem Kragujevčani imaju prilike da se upoznaju i razgovaraju sa autorima kultnih ostvarenja domaće kinematografije.

Restaurirani „Maratonci“ ponovo na velikom platnu
Kreativna FRKA širi se ulicama Kragujevca
Foto: Promo

– Kreativna i preduzimačka aktivnost može se prepoznati i kroz brojna filmska i TV ostvarenja poput “Srpski junaci srednjeg veka”; “Žućko, priča o Radivoju Koraću”; “Ringeraja”; “Ko spava kod orla i dva lava?”; “Dašak”; kao i predstava “12 gnevnih ljudi”; “Leteti”; “Sanjajući more”. U našem programu razvoja nalaze se projekti MRAK – muzička radionica Kragujevac i Laboratorija kulture Kragujevac – navode u agenciji.

Svečano zatvoren 11. Beldocs
Kreativna FRKA širi se ulicama Kragujevca
Foto: Promo

A, leto u Kragujevcu započeto je pravom FRKOM, koja se zahuhtava. Sada se već iskusni polaznici uveliko pripremaju za svoje snimajuće dane i izlaske na utvrđene lokacije. Prethodnih dana su se upoznali sa kratkom teorijom i istorijom pokretnih slika; sa nastankom prve filmske trake; braćom Limijer; filmskom opremom; otkrili su brojne načine kako da svoje ideje pretoče u scenario; kako da osmisle svoje likove; raspišu karaktere i na taj način ožive junake svojih budućih filmova; kako da utiče na motivaciju likova…

Letnji bioskop na Vračaru od 27. jula do 27. avgusta

Polaznici su imali i predavanja kamere, saznali su koliko je bitna rasveta, koje su mogućnosti “igre svetlosti i tame”, kontrasta i boja… kao i koliko je bitan lični pečat snimatelja. Zatim su se posvetili režiji, storyboardu, odnosima u okviru filmske ekipe… postavljanju mizanscena, ulozi i odgovornosti reditelja… otkrili su i o ličnom senzibilitetu, koji se pre svega ogleda u odabiru žanra, ali i u samoj realizaciji.

Gradić fest ponovo u Podgrađu: „Svemirko“, filmovi, izložbe, predstave…
Kreativna FRKA širi se ulicama Kragujevca
Foto: Promo

Pošto predaha nema, već uveliko su zavirili u čudesni svet animacije, specijalnih efekata i čarolije Green Screen tehnologije, učeći pored filmske, i 3D vizualizaciju animiranog filma i video igrica. I dok trenutno radionica izgleda poput magičnog kutka u kome je sve moguće, na redu je i kreativan posao montažera, posebna vrsta filmske naracije i nevidljiva umetnost koja doprinosi ritmu i onome što mi, gledaoci, prepoznajemo kao film koji je “pitak” ili nas pak “vozi”.

Glumac Mihailo Miša Janketić primio Statuetu „Joakim Vujić“
Kreativna FRKA širi se ulicama Kragujevca
Foto: Promo

Dizajn i obrada zvuka donose auditivni doživljaj i dosta smeha, tajnih zapisa i “pecanja”. Zatim će uslediti ono što FRKA-u čini posebnom, a to je snimanje filmova. Trenutak ili preciznije 12 sati istine, kada će sva svoja znanja i veštine, ali pre svega svoje talente, pokazati na delu. Zainteresovani sugrađani moći će da pogledaju sve to na svečanoj projekciji, 21. avgusta na velikom platnu Knjaževsko-srpskog teatra. Tada će ostvarenja polaznika 2018FRKA, kratkometražni igrani filmovi, ispričati sve njihove priče.

Do tada, kreativna FRKA i pozitivna energija, širiće se po ulicama našega grada.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde