“Kraljevi frule” u Kombank dvorani 23. maja

0
49

Dom omladine Beograda, uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, predstavlja gala koncert narodnog stvaralaštva u Kombank dvorani.

"Kraljevi frule" u Kombank dvorani 23. maja

Koncert “Kraljevi frule” održaće se 23. maja. Na njemu će učestvovati frulaš Bora Dugić (Srbija), Teodosi Spasov (Bugarska) sa svojim magičnim kavalom i Madalin Luka (Ruminija) i njegova nova sazvučja panove frule. “Kraljevi frule” je izuzetan projekat koji u formi super-grupe okuplja najbolje muzičare na ovom instrumentu sa Balkana. Ovi majstori će se publici predstaviti svojim solo programima, ali i zajedničkim nastupom, slaveći bogatstvo zajedničke tradicije i individualnu virtuoznost.
Ulaznice se mogu kupiti preko mreže Ticket Vision i na blagajnama Doma omladine i Kombank dvorane po cenama od 1.000, 1.400 i 1.800 dinara.

Bora Dugić gost na koncertu “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra”

Bora Dugić (Đurđevo, 1949.) proslavljeni je srpski muzičar i virtuoz na fruli, narodnom instrumentu koji se smatra jednim od standarda u sazvučju više balkanskih naroda. Dugić ove godine slavi redak jubilej, koga svakako vredi obeležiti, između ostalog i ovim koncertom: 50 godina rada i 70 godina života.

U knjizi za prvi razred osnovne škole, uz objašnjenje šta je frula stoji njegova fotografija, na šta je posebno ponosan. Kao i na činjenicu da u udžbeniku za peti osnovne piše kako je frula jednostavan instrument, ali neki frulaši mogu da na njoj sviraju i teže kompozicije mnogo dubljeg sadržaja. Tako se preporučuje đacima da slušaju album “Čarobna frula” Bore Dugića.

Nova evropska pesmarica: Predstavnik Srbije kompozicija “Sama” u izvođenju Danice Krstić

Dugić je završio gimnaziju i Višu pedagošku školu, u Kragujevcu, gde je bio i sekretar KUD “Abrašević”, potom i član Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Beograd. Kao solista frulaš snimio je desetak ploča i kaseta, nekoliko CD-a i video-kaseta. Održao je stotinak solističkih koncerata širom sveta. Dobitnik je Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi Beograda i brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, kao i Ordena Svetog Save drugog stepena, kojim ga je odlikovala Srpska pravoslavna crkva februara 2013.

Teodosi Spasov (Theodosii Spassov, 1961) slavni je bugarski džez muzičar. Svira kaval, drvenu “pastirsku” frulu sa osam rupa, jedan od najstarijih instrumenata u Evropi, bogat tonovima i tehničkim mogućnostima. Spasov je razvio svoj jedinstveni stil sviranja instrumenta sintetizujući tradicionalni folklor sa džezom i klasičnom muzikom. Već decenijama gostuje širom Evrope, Azije, Bliskog istoka, Australije, Kanade i Sjedinjenih Država.

Ovako Nikola Đuričko svira frulu

U aprilu 1995. magazin “Newsweek” prepoznao je Spasova kao jednog od najtalentovanijih istočnoevropskih muzičara u svom članku “Najbolji na Istoku”, ističući da “… nije samo preživeo postkomunističku kulturnu pustoš – on je zapravo izmislio novi muzički žanr.” Učestvovaao je u snimanju preko 20 CD-a, četiri samostalna, koja su širom sveta zaslužila prizanja.

Komponovao je i izveo brojne filmske partiture, uključujući i onu za poznati francusko-bugarski igrani film “Granitza” (1993.). Snimio je i teme za filmove italijanskih kompozitora Carlosa Siliotta i Ennio Morriconea pod nazivom “Italijanska priča”. U Bugarskoj, Spasov je nacionalni lik i muzički heroj. Nedavno mu je dodeljena i nagrada “Muzički umetnik godine”. Umetnički je direktor svetski poznatog ansambla muzike, drame i plesa “Philip Koutev“. Trenutno je solista Bugarskog nacionalnog radija.

Utihnuo duet braće: Preminuo pevač i frulaš Tomislav Bajić

Madalin Luka (Madalin Luca) rumunski je umetnik nove generacije, koji donosi svež pristup tradicionalnom instrumentu – panovoj fruli. Tokom karijere hrabro se bavio različitim žanrovima – rumunskom tradicionalnom muzikom, klasičnom muzikom, džezom, world muzikom… Učestvovao je na brojnim festivalima i koncertima u Evropi, nastupajući kako solo, tako i sa različitim bendovima i orkestrima.

Luka se u javnosti profilisao kao tragač za novim načinima muzičkog izražavanja, eksperimentišući sa neotkrivenim mogućnostima panove frule, uvodeći je u nove muzičke teritorije, koje do sad nije pohodio nijedan drugi muzičar na ovom instrumentu. On stvara sopstveni svet zvuka, koristeći akustičnu i elektronski tretiranu panovu frulu, kroz sredstva izražavanja elektronske i eksperimentalne muzike, razne zvučne efekte. Sam na sceni, Madalin Luka korak po korak stvara čitav orkestar, u realnom vremenu, sa ritmičkim i melodijskim linijama odsviranim u etno-džez stilu, što daje posebnost svakom muzičkom trenutku na sceni.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde