“Kralj Petar Prvi u slavu Srbije”: General Diković posetio ekipu u Ripnju

0
338

Pucalo se na Avali, eksplozija, prasak, dim… a sve to zbog snimanja domaće serije i filma. Na set je došao i general Ljubiša Diković.

general diković sa ekipom filma u Ripnju Kralj Petar prvi u slavu Srbije foto Jovo Mamula MC odbrana
General Diković sa filmskom ekipom u Ripnju, Foto: Jovo Mamula / MC Odbrana

Ekipa serije i filma čiji je radni naziv “Kralj Petar Prvi u slavu Srbije”, ovih dana bila je u Ripnju. Tu su se snimale scene Kolubarske bitke. A, kralj Petar upravo je stigao u pešadijski puk kako bi vojsci podigao moral. Samo u toj jednoj sceni učestvuje 200 statista. Isto toliko je i pušaka, ima i mitraljeza, kao i specijalno napravljenih replika topova. Ovo je projekat produkcijske kuće glumca Lazara Ristovskog “Zilion film”, čiju je realizaciju podržala Vlada Srbije, a finansira Radio-televizija Srbije.

Na Staroj planini počelo snimanje filma i serije „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“
Geleral Diković na setu u Ripnju Kralj Petar Prvi u slavu Srbije
Načelnik Generelštaba Vojske Srbije na setu u Ripinju, Foto: Jovo Mamula / MC Odbrana

Snimanje specijalnih efekata izuzetno je skupo i zahtevno. Polje gde se održava bitka danima je pripremano. Paljena je trava i rastinje da bi se dočaralo zgarište. Bageri su kopali rovove i rupe, u koje su postavljana takozvana pirotehnička zvona. Producent i glavni glumac Lazar Ristovski pripremao se za snimanje ovog filma punih sedam godina. Mnogi su primetili i da neverovatno liči na kralja Petra.

Načelnik Generelštaba Vojske Srbije na setu u Ripinju, Foto Jovo Mamula / MC Odbrana
General Diković rekao je da je ovaj projekat veoma važan za Srbiju, Foto: Jovo Mamula / MC Odbrana

– Ne samo maska koja je karakteristična za kralja Petra, nego sam radio i na toj duhovnosti koju je on sa sobom nosio. Ima jedan kuriozitet koji je za mene bitan – da se majka kralja Petra zvala kao i moja – Persida. Dakle, jedno staro srpsko ime – rekao je Lazar Ristovski za RTS.

U zlatnom Pragu Zlatna zvezda za film „Dnevnik mašinovođe“
Načelnik Generelštaba Vojske Srbije na setu u Ripinju, Foto Jovo Mamula / MC Odbrana
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dali su veliki doprinos realizaciji projekta, angažovanjem vojnika, obezbeđivanjem mehanizacije, vozila, vojničkih rekvizita i neophodne opreme, Foto: Jovo Mamula / MC Odbrana

Ekipu je u Ripnju posetio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković sa saradnicima. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dali su veliki doprinos realizaciji projekta, prevashodno angažovanjem oko 200 vojnika, pripadnika Kopnene vojske, za snimanje masovnih scena Kolubarske i Cerske bitke, ali i obezbeđivanjem mehanizacije, vozila, vojničkih rekvizita i neophodne opreme za logističku podršku projektu.

„Vojna akademija“: Snimanje četvrte sezone počelo uz himnu i podizanje zastave
Načelnik Generelštaba Vojske Srbije na setu u Ripinju, Foto Jovo Mamula / MC Odbrana
Reditelj Petar Ristovski i general Diković, Foto: Jovo Mamula / MC Odbrana

General Ljubiša Diković je obišao, u pratnji Lazara Ristovskog, pripadnike Vojske Srbije angažovane na setu i razgovarao s njima. Poželevši im srećan rad, general Diković je istakao da film i serija najlepše predstavljaju istoriju Srbije.
– Nemojte štedeti sebe, jer ovim snimanjem, na svojevrstan način, postajete deo istorije Srbije za koju je ovaj projekat veoma važan. Svet treba da vidi što se događalo pre 100 godina, a to su samo dve generacije iza nas i neophodno je da im pošaljemo pravu sliku o nama. Reč je o događima od 1906. do 1918. godine, a u to vreme, srpskog vojnika i seljaka krasila je velika humanost. I, iznad svega, veliko junaštvo koje je izviralo iz ljubavi prema Srbiji – rekao je načelnik Generalštaba. On je potvrdio da su događaji iz tog vremena veliki oslonac Srbije, na ponos nama danas ali i budućim generacijama.

Pala poslednja klapa TV serije „Koreni“
Načelnik Generelštaba Vojske Srbije na setu u Ripinju, Foto Jovo Mamula / MC Odbrana
U Ripnju će biti snimljene scene Kolubarske bitke, Foto: Jovo Mamula / MC Odbrana

Zahvaljujući generalu Dikoviću na svesrdnoj pomoći, prvi čovek “Zilion filma”, glumac Lazar Ristovski rekao je da bez te podrške ne bi bilo bilo moguće uspešno realizovati projekat.
– Nažalost, naše mlađe generacije nemaju vojnu obuku, pa ne znaju ni pušku da drže a kamoli da pucaju i zato nam je pomoć profesionalne vojske zaista bila neophodna. Radio-televizija Srbije finansira ovako veliki projekat, kao što ime i govori – u slavu Srbije. A, mi to zaista i pokušavamo da uradimo, pa ne smemo da pogrešimo ni u čemu, jer ti događaji su u emotivnom pamćenju srpskog naroda i neophodno je da u svemu budemo tačni i istiniti i da napravimo stvar koja će da ostane zauvek zapamćena – rekao je Ristovski.

Počelo snimanje serije „Jutro će promeniti sve“
Načelnik Generelštaba Vojske Srbije na setu u Ripinju, Foto Jovo Mamula / MC Odbrana
Ristovski i Diković na setu, Foto: Jovo Mamula / MC Odbrana

Poznati glumac je generalu Dikoviću predstavio članove ekipe i glavne glumce. Načelnik Generalštaba je iskoristio priliku da se fotografiše s vojnicima u autentičnoj srpskoj uniformi tog vremena. Posle toga je obišao režiju i prisustvovao snimanju jedne od scena.
Posle Kolubarske, snimaće se i bitka na Ceru, čuveni Gvozdeni puk i Živojin Mišić. Snimanje na ovoj lokaciji u Ripnju trajaće četiri dana.

Načelnik Generelštaba Vojske Srbije na setu u Ripinju, Foto Jovo Mamula / MC Odbrana
Mlađani glumac upoznao se sa generalom Dikovićem, Foto: Jovo Mamula / MC Odbrana

Premijera filma “Kralj Petar Prvi u slavu Srbije” planirana je za 11. novembar u Sava centru, na dan potpisivanja Mirovnog sporazuma u Prvom svetskom ratu. A, emitovanje 10 epizoda istoimene serije započeće početkom naredne godine.

E. A. / Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije, RTS, Foto: Jovo Mamula, MC Odbrana

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde