“Kozje uši” emitovaće se kao mini-serija na RTS-u

0
480

Krajem godine na RTS-u će biti emitovana četvorodelna serija “Kozje uši”, najavila je Vladislava Vojnović, po čijem scenariju je snimljen istoimeni film u režiji Marka Kostića.

Vojnovićeva je na konferenciji za novinare u okviru Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji ispričala da je ideju za priču za “Kozje uši” roman i scenario dobila kada je ušla u sud u Beloj Crkvi, gde je rođena, i šokirala se kad je na zidu videla poternice kao na Divljem zapadu.

GORICA POPOVIĆ: Preko Fejsbuka dobila ulogu

Gorica Popović Kozje uši
Gorica Popović tumači glavnu ulogu u filmu, Foto: Art Vista/ Promo

– Bilo mi je zanimljivo da vidim kako bi izgledalo da jednu tako opasnu osobu juri neko nemoćan. Prvo sam razmišljala o dečjem filmu, ali nisam želela da uvlačim decu u tu groznu priču. I onda sam odlučila da to bude starija žena koja nije ni snažna, ni privlačna, i nema moć – ispričala je Vojnovićeva.

Sofest 2017: Nagrade za „Jesen samuraja“, Goricu Popović, Igora Đorđevića

Glavna junakinja Stojanka, koju igra Gorica Popović, dovija se na različite načine boreći se za golu egzistenciju, svoju i svojih unuka. Živi sa svim posledicama svojih pogrešnih odluka iz prošlosti. Na isti način kako hvata zeca u šumi da bi prodala meso ili igra Loto, tako hvata i čoveka sumnjajući da je begunac za kojeg može da dobije novac.

Vojnovićeva je istakla da je film “Kozje uši” kao dokumentarno pozorište, sve je autentično.

Kozje uši2 - Gorica Popović i Milica Spasojević
Na snimanju filma “Kozje uši”, Gorica Popović i Milica Spasojević, Foto: Promo

– Ta beda i ta socijalna nesigurnost je nešto sa čim se ja susrećem u svom životu i životu svojih prijatelja. Ja ne srećem ljude o kojima se snimaju domaći filmovi, taj stilski nameštaj, đakuzi, skupoceni automobili i Bossova odela. U moj pogled nikad ne upadne doterana devojka nego beskućno pseto – rekla je.

Ovacije za „Kozje uši“

Scenaristkinja i producentkinja kaže da kad god gleda Stojanku, umori se.
– Ona u svakoj sceni radi, nema nijedan trenutak dokonosti. Ako bismo sve vreme nešto radili, mi bismo svoje siromaštvo ako ne smanjili, a onda ublažili njegove posledice na naš psihički život.

Kozje uši 3- Nikola Kojo i Gorica Popović
Nikola Kojo i Gorica Popović u filmu “Kozje uši”

Osvrnula se i na položaj žena u malim sredinama poput Bele Crkve. I na shvatanje malograđanskog sistema, po kome kad se žena uda, više ne izlazi iz kuće.
– U toj Beloj Crkvi u kojoj ima sedam jezera i tri reke, ko god se uda više ne ide na plažu. Osim, dok su deca mala i to samo da bi vodila decu. Jer, inače, kako da se skida da je svi gledaju. To sprečavanje ženske slobode spada u domen tihog terora.

Trejler za novi igrani film „Princ Rastko srpski“

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde