Kostimografkinja Milanka Berberović dobitnik Stauete “Joakim Vujić”

0
78

Za Dan teatra kragujevačko pozorište dodeliće priznanja.

Kostimografkinja Milanka Berberović dobitnik Stauete "Joakim Vujić"

Najstarije pozorište u Srbiji, Knjaževsko-srpski teatar, obeležava 185 godina od osnivanja. U jubilarnoj godini nagradu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, Statuetu “Joakim Vujić”, dobila je kostimografkinja Milanka Berberović. Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri. A, bio je u sastavu: rediteljka i predsednica žirija Anđelka Nikolić; direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović; kostimografkinja Jelena Janjatović; i glumice Nada Jurišić; i Isidora Rajković.

Kostimografkinja Milanka Berberović dobitnik Stauete "Joakim Vujić"
Milanka Berberović, Foto: sr.wikipedia.org
Glumac Mihailo Miša Janketić primio Statuetu “Joakim Vujić”

Milanka Berberović je istaknuta srpska kostimografkinja. U svojoj višedecenijskoj karijeri ostvarila je više od 200 kostimografija u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu od 1997, čiji je dekan bila u periodu od 2001. do 2005. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu dobila je titulu profesor emeritus 2010. godine. Od 1988. Milanka Berberović sarađuje kao gostujući profesor na univerzitetima u Čikagu i Severnoj Karolini. Višestruko je nagrađivana za svoj umetnički rad.

55. Festival “Joakim Vujić”: Pet nagrada za “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim”

Statueta “Joakim Vujić” ovogodišnjoj dobitnici biće uručena 15. februara, na Sretenje Gospodnje. Upravo tada kragujevački teatar obeležava 185 godina od svog osnivanja. Iste večeri na velikoj sceni najstarijeg pozorišta u Srbiji biće premijerno izvedena predstava Reja Kunija “Briši od svoje žene” u režiji Ferida Karajice. Nakon premijere, pored Statuete “Joakim Vujić”, biće dodeljen i Prsten sa likom Joakima Vujića kostimografkinji Jeleni Janjatović. Takođe, biće uručene i godišnje nagrade kragujevačkog teatra glumcu Nikoli Milojeviću; scenografkinji Ani Kolbjanovoj; i inspicijentu Aleksandru Miloradoviću.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde