Serija “Koreni” otvora Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

0
300

Na tri predstojeća filmska festivala – u Vrnjačkoj Banji, Sarajevu i u Nišu, Radio-televizija Srbije premijerno će prikazati dve serije, tri drame i dva filma.

Serija-Koreni
“Koreni”, Foto: RTS

Čast da ove godine otvori Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji pripala je ostvarenju “Koreni”, u produkciji RTS-a i izvršnoj produkciji producentske kuće “Eye to Eye”. Serija “Koreni”, napisana prema antologijskom romanu Dobrice Ćosića, sadrži 10 epizoda. Prve dve će upravo imati priliku da vidi festivalska publika u Banji 13. avgusta.

Pala poslednja klapa TV serije „Koreni“
Žarko Laušević kao Aćim Katić serija Koreni
Žarko Laušević kao Aćim Katić u seriji “Koreni”, Foto: Instagram

Politička previranja u Srbiji s kraja XIX i na početku XX veka, problem identiteta i porekla, odnos privatnog i političkog… a sve kroz prizmu bogate seoske porodice Katić, okvir su Ćosićevog romana koji je u scenario pretočio Đorđe Milosavljević, a režirao Ivan Živković. U glavnim ulogama pojavljuju se Žarko Laušević; Igor Đorđević; Sloboda Mićalović; Radovan Vujović; Bogdan Diklić; Nenad Jezdić; Dara Džokić; Bojan Žirović; Goran Šušljik i mnogi drugi.

Snimanje druge sezone „Senki nad Balkanom“ počeće na leto
Serija-Meso
“Meso”, Foto: RTS

Posle izuzetno gledane serije “Meso” u režiji Saše Hajdukovića i prema scenariju Nikole Pejakovića, predstavnici RTS-a i produkcijske kuće “Bosonoga” iz Banjaluke, drugog festivalskog dana u Vrnjačkoj Banji, potpisaće ugovor o nastavku snimanja serije, koja je drugi deo trilogije. “Kosti” su nastavak priče o Banjaluci, o okruženju, o Balkanu i apokaliptičnom duhu ovog vremena koje nas šiba bez milosti. Film “Meso” uvršten je u takmičarski program festivala.

Pesmom „Svaku noć je isti mrak“ Nikola Pejaković Kolja najavio novi album
Scena-iz-serije-Senke-nad-Balkanom ll
“Senke nad Balkanu”, Foto: Promo

Jedna od najgledanijih RTS-ovih serija “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića, biće prikazana na Festivalu filmskog scenarija van konkurencije. Politički triler sa elementima mistike smešten je u tridesete godine prošlog veka, kada se u poprilično kontroverznom političko-društvenom ambijentu u Beogradu dešava niz ritualnih nerazjašnjenih ubistava…

TV drama „Paviljoni“ sa Mirom Banjac, Anicom Dobrom, Ljubivojem Tadićem…
Paviljoni-2
“Paviljoni”, Foto: RTS

U saradnji Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, nastala su tri ostvarenja, koja će svoju premijeru imati 16. avgusta. Prva je “Beogradska trilogija” prema drami Biljane Srbljanović; slede “Ne igraj na Engleze” prema tekstu Vladimira Đurđevića; i “Paviljoni” Milene Marković. Sve tri drame u potpunosti su realizovali studenti FDU.

Serija „Jutro će promeniti sve“: Na jesen na RTS-u, premijera na Sarajevo Film Festivalu
Jutro će promeniti sve
“Jutro će promeniti sve”, Foto: Facebook / Jutro će promeniti sve

“Jutro će promeniti sve”, serija koju će televizijska publika gledati tokom jeseni, premijeru ćeimati ovog leta u Sarajevu. Naime, prve četiri epizode biće prikazane na Međunarodnom filmskom festivalu u Sarajevu koji se održava od 10. do 17. avgusta. Serija “Jutro će promeniti sve” u produkciji RTS-a i izvršnoj produkciji “This and That Production” priča je o mladim ljudima koji su prešli tridesetu, završili školovanje, nisu formirali porodicu, nemaju stalne poslove… i još tragaju za sobom i “svojim mestom” u svetu. Glavne uloge tumače Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Andrija Kuzmanović i Isidora Simijonović. Kao reditelji i tvorci serije potpisuju se Goran Stanković i Vladimir Tagić.

Pogledajte trejler za film „Južni vetar“: Biković, Bjelogrlić i Glogovac u do sada najekstremnijim ulogama
Pogledajte trejler za film "Južni vetar": Biković, Bjelogrlić i Glogovac u do sada najekstremnijim ulogama
“Južni vetar”, Foto: Promo

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, koji se tradicionalno održava krajem avgusta u Nišu, ove godine otvoriće “Južni vetar”. Reče je o uzbudljivom kriminalističkom trileru, snimljenom prema scenariju Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića, koji je ujedno i reditelj filma. Istoimenu seriju za RTS će snimati produkcijska kuća “Režim”. “Južni vetar” prikazuje savremeni Beograd kroz vizuru jednog određenog dela njegovog stanovništva. Reč je o polusvetu, članovima tzv. “podzemlja” koji pričaju jednu, pre svega, realnu priču o seriji neuspeha “malog” čoveka u surovom okruženju. Prisustvo najvećih domaćih glumačkih imena, poput Dragana Bjelogrlića; Bogdana Diklića; Aleksandra Berčeka; nedavno preminulog Nebojše Glogovca; ali i mlađih generacija, kojima pripadaju Miloš Biković; Jovana Stojiljković; Miodrag Radonjić – obećava veliku gledanost filma.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde