Serija “Koreni”: Snimljena i buna u selu Prerovu

1
2485

Privodi se kraju snimanje serije “Koreni”, po antologijskom romanu Dobrice Ćosića, u režiji Ivana Živkovića.

Foto: Printskrin RTS

Gledaoci RTS od naredne godine će moći da prate seriju, koja se odigrava u mitskom selu Prerovu. Pisac scenarija je Đorđe Milosavljević, producenti su Goran Šušljik i Miloš Avramović. Uloge tumače Žarko Laušević, Sloboda Mićalović, Igor Đorđević, Anica Dobra, Nenad Jezdić i drugi. Politička previranja u Srbiji s kraja XIX veka okvir su romana Dobrice Ćosića, kojim je započela saga o porodici Katić. A, nju pratimo i u Velikom ratu, i kasnije tokom XX veka.

Snimljena prva polovina serije „Koreni“, emitovanje sledeće godine

Žarko Laušević Koreni buna u selu Prerovu
Aćim Katić diže bunu, Foto: Printskrin RTS

Ćosićevo imaginarno selo Prerovo, u kome se odigrava radnja romana “Koreni”, za potrebe snimanja serije izmešteno je u ambijent sela Gornji Račnik, nedaleko od Jagodine. Zahvaljujući Draganu Gligorijeviću i kući njegovih predaka, sačuvani su autentični objekti s početka prošlog veka.

Žarko Laušević kao Aćim Katić serija Koreni
Laušević igra Aćima Katića, Foto: Printskrin RTS

U Gornjem Račniku ovih dana snimljene su scene bune, koju podiže stari radikal Aćim Katić. To je jedan od najdramatičnijih trenutaka u “Korenima”.
– Ono što je mene lično provociralo, je odnos privatnog i političkog. Kako oslikati jednu ličnost, koja je toliko politički uspešna, a toliko je privatno nesrećna – izjavio je za RTS glumac Žarko Laušević, koji tumači Aćima Katića.

Počelo snimanje serije „Koreni“ sa Lauševićem u glavnoj ulozi

Nenad Jezdić tumači lik sluge Tole Dačića, Foto: Printskrin RTS

U pozorišnoj predstavi Nenad Jezdić je glumio Aćimovog sina Đorđe, a u seriji tumači lik sluge Tole Dačića.
– Tola je vesnik onog proletarijata koji je usledio u budućim danima, od XIX veka naovamo. Ali i vesnik života, vesnik one iskonske žilavosti, kao i prave želje i istrajnosti i sposobnosti za opstanak – smatra Jezdić.

serija Koreni scena buna
Na setu u selu Gornji Račnik, Foto: Printskrin RTS

“Koreni” su prvi roman koji je proglašen za roman godine po oceni “Ninovog” žirija. Od tada izaziva kontroverze, baš kao i njegov pisac. I to je bio dodatni izazov za ekipu.
– U stvari sam uzbuđen zbog mogućnosti da se i ovo što smo mi uradili i ono što je Dobrica napisao, iščita iz ovog vremena. Ali bez neke vrste predrasuda koje postoje u poslednje vreme, i u odnosu na njegovo delo i svako drugo delovanje – ističe glumac i producent Goran Šušljik.

Kad srpski đaci zapevaju „Pukni zoro“ na srpskom i grčkom

Glumac i producent Goran Šušljik, Foto: Printskrin RTS

– Najveće opterećenje je što znamo da je ovo jedinstvena prilika da se ovo delo ekranizuje. I što znamo da se neće ponoviti i zaista se svi borimo se da sebe ne preopteretimo time – rekao je reditelj serije “Koreni”, Ivan Živković.

serija Koreni reditelj Ivan Živković
Reditelj Ivan Živković, Foto: Printskrin RTS

Ekipu čeka još nekoliko snimajućih dana. Inače, RTS i producentska kuća “Eye to Eye”, najavili su da će biti 10 epizoda.

Na snimanju bune u selu Prerovu, Koreni
Snimanje bune u imaginarnom selu Prerovu, Foto: Printskrin RTS

E. A. / Izvor: RTS

1 KOMENTAR

  1. Све похвале РТС-у што је снимио серију по роман Добрице Ћосића “Корени”!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde