“Konstantinovo raskršće” Dejana Stojiljkovića dobija svoju TV seriju

0
43
"Konstantinovo raskršće" dobija svoju TV seriju

Radnja se odigrava u poslednjim danima Drugog svetskog rata u Srbiji, u Nišu, na raskršću svetova.

Popularni bestseler niškog pisca Dejana Stojiljkovića “Konstantinovo raskršće”, 10 godina od premijernog štampanja, biće ekranizovan. Kako kažu u izdavačkoj kući “Laguna”, posao je poveren produkcijskoj kuću “Firefly”. Stojiljković je pročitao scenario za pilot-epizodu i kaže da je sve odrađeno kako treba.

“Olujni bedem”, novi roman Dejana Stojiljkovića

Krajem 2020. godine trebalo bi, najavljuju iz “Lagune”, da počne snimanje serije po knjizi koja se, između ostalog, bavi Nišom u vreme u Drugog svetskog rata, spajajući mistiku, antiku i arijevce.
Nišlija Dejan Stojiljković koji je napisao ovu istorijsku fikciju, kaže da su mu ponude za snimanje filmova po ugledu na radnju romana stizale ubrzo po objavljivanju 2009. ali da do sada ništa nije realizovano.

“Senke nad Balkanom 2” osvojile nagradu publike na jubilarnom 25. SFF-u
"Konstantinovo raskršće" dobija svoju TV seriju
Dejan Stojiljković, Foto: Laguna

– Nije mi žao što se čekalo čak 10 godina da se “sklope kockice”, pošto je roman po svojoj formi i sadržini pogodniji da se po njemu snimi televizijska serija. Tako će biti objedinjeni svi nivoi priče i biće vremena za razvoj likova. Izuzetno mi je drago što adaptaciju radi moj dragi kolega, takođe “Lagunin” autor, naš poznati i priznati scenarista Đorđe Milosavljević. Imao sam prilike da pročitam scenario za pilot-epizodu i sve je odrađeno kako treba – kaže Stojiljković.

Najda i Aca Celtic ekranizovali duet “Oslobodi me”

Produkcija je poverena kući “Fairfly”, za koju Stojilković smatra da je dobar izbor, s obzirom na to da istovremeno razvijaju i snimaju više projekata, a mišljenja su kao i on da serija može da se plasira i na strano tržište.

– Na kraju krajeva, dobar deo dijaloga biće na nemačkom ili engleskom, pa se sve to nekako nameće samo od sebe. Roman će tako napraviti pun krug za ovu deceniju otkad je dostupan čitaocima, od rado čitane, nagrađivane i prevođene knjige, preko strip adaptacije – pa sve do TV serije. Šta više njegov autor može da poželi? – kaže Stojiljković.

8. FEDIS: “Senke nad Balkanom” najbolja i najgledanija serija u 2017/18
"Konstantinovo raskršće" dobija svoju TV seriju
Foto: Laguna

Da publika i 10 godina od objavljivanja voli da čita Stojiljkovićev spoj antike, Drugog svetskog rata i mašte, potvrđuje i činjenica da je 14. oktobra u knjižarama još jedno dopunjeno i ilustrovano izdanje “Konstantinovog raskršća”.
Knjiga je prvi put štampana 2009. godine, već sledeće je postala najčitanija u javnim bibliotekama u Srbiji. Stojiljkoviću je donela nagrade “Svetosavski pečat” i “Miloš Crnjanski”.

Radnja se odigrava u poslednjim danima Drugog svetskog rata u Srbiji, u Nišu, na raskršću svetova. Vampiri, arijevski mistici, nacisti, partizani i četnici, ilegalci i agenti stranih tajnih službi, gatare i okultisti, obični ljudi koji pokušavaju da u vremenu zla sačuvaju goli život… I rimski car, rođeni Nišlija, koji je promenio tok istorije…

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde