“Ko se boji Virdžinije Vulf” – Šerbedžija ponovo u ulozi Džordža

0
280

Beogradska publika ponovo će na pozorišnoj sceni moći da vidi čuvenu dramu Edvarda Olbija, nastalu 1962. godine, u jeku Hladnog rata, ili kako su neki rekli – ko­mad o la­ga­nju da bi se ži­ve­lo.

Rade Šerbedžija ponovo u predstavi "Ko se boji Virdžinije Vulf"

Premijera predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf”, koprodukcija Kazališta “Ulysses” i Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Lenke Udovički je 29. jula na tvrđavi Minor na Brionima. Zakazane su na istom mestu i reprize 30, 31. jul i 3. avgusta. A, beogradska premijera će se izvesti sredinom oktobra u Beogradskom dramskom pozorištu i posle toga će predstava biti na repertoaru teatra na Crvenom krstu. Tako će beogradskoj publici biti omogućeno da, nakon višedecenijske pauze, uživa u glumačkoj bravuri Radeta Šerbedžije, a Beogradsko dramsko biće jedino pozorište u regionu u kome će taj vrsni umetnik igrati na stalnom repertoaru! Pored Radeta Šerbedžije koji se pojavljuje u ulozi Džordža, u predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, prvakinja ZKM; Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom; i Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković.

Otvoren 28. BELEF: U Hangaru ovacije za Šerbedžiju i “Antigonu”
Rade Šerbedžija ponovo u predstavi "Ko se boji Virdžinije Vulf"

“Ko se boji Virdžinije Vulf” već pola veka sa lakoćom osvaja pozorišnu i filmsku publiku. Ogleda se u humornim crtama, mračne, divlje komedije, ali i elementima melodrame, tragedije, slepstika, pa i satire, te teatarski proziva i poziva na ispitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svetske drame. U središtu zapleta je sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova ćerka Marta. Oni tokom neobavezne sedeljke, povedeni alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću, verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja. Uvlače u igru i svoje goste, mladi par, Nika i Hani. Mračna slika braka akademskih građana (predstavljaju stubove srednje klase) i upotreba psovki u dijalozima izazvale su dosta pažnje podjednako i među publikom i među pozorišnim kritičarima. Drama je ekranizovana u istoimeni film 1966. u režiji Majka Nikolsa sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma
Rade Šerbedžija ponovo u predstavi "Ko se boji Virdžinije Vulf"
BDP Ko se boji Virdžinije Vulf 1991.
Rade Šerbedžija, Mirjana Karanović i Željka Cvjetan u predstavi “Ko se boji Virdžinije Vulf” 1991, Foto: BDP

Pr­vu be­o­grad­sku “Vir­dži­ni­ju”, pod­se­ti­mo se, re­ži­ra­la je Mi­ra Tra­i­lo­vić, u Ate­ljeu 212. I to, sa­mo go­di­nu da­na po­sle pra­i­zvo­đe­nja na Bro­dve­ju. Premijera je bila 7. januara 1964. u Zgradi “Borbe”, a predstava je imala 171 izvođenje (poslednje je bilo 22. juna 1971.). Tada su glumili Ljiljana Krstić (Marta); Slobodan Perović (Džordž); Ružica Sokić (Hani); i Vladimir Popović (Nik). U Be­o­grad­skom dram­skom po­zo­ri­štu po­sled­nji put Be­o­gra­đa­ni su gle­da­li ovaj ko­mad pre de­ce­ni­je i po.Bio je u re­ži­ji Du­ša­na Jo­va­no­vi­ća, a igra­li su Mir­ja­na Ka­ra­no­vić, Ra­de Šer­be­dži­ja, Želj­ka Cvje­tan i Alek­san­dar Alač.

Predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf” će ovog leta na Malom Brionu biti sedam puta izvedena u okviru bogate sezone “Ulyssesa”, koja će trajati do kraja avgusta. Pored rediteljke Lenke Udovički u ekipi saradnika su i dramaturg Željka Udovičić Pleština; scenograf Stefano Katunar; kostimograf Bjanka Adžić Ursulov; i kompozitor Najdžel Ozborn.

Fantastičan promotivni spot pozorišta “Ulysses”
lenka udovički
Rediteljka Lenka Udovički

Edvard Olbi pored Judžina O’Nila, Tenesi Vilijamsa i Artura Milera jedan je od stubova savremene američke drame i najvećih dramskih pisaca američke književnosti XX veka. Olbi je pažnju javnosti privukao već svojom prvom dramom “Životinjska priča” (The Zoo Story, 1958). Dobitnik je tri Pulicerove nagrade za dramu, i to za dela “Delikatna ravnoteža” (A Delicate Balance); “Primorje” (Seascape); i “Tri visoke žene” (Three Tall Women). Dobitnik je i specijalne nagrade Tony za životno delo (2005), kao i Zlatne medalje Američke akademije umetnosti i književnosti (1980).

D. D. / Foto: Darja Štravs Tisu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde