Mjuzikl “Ko se boji Isidore Dankan” u Pozorištu na Terazijama

0
137

Mjuzikl u režiji mlade hrvatske rediteljke Gee Gojak posle novosadske, videće i beogradska publika.

Mjuzikl "Ko se boji Isidore Dankan" u Pozorištu na Terazijama

Mjuzikl “Ko se boji Isadore Duncan” biće izveden 9. maj (19,30h) u Pozorištu na Terazijama. Ova plesna predstava za decu i odrasle u 15 činova je inspirisana autobiografskom knjigom Isidore Dankan “Moj život”. Predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine. Ali, paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost. Pored značajne umetničke vrednosti koju pruža, tu je i uloga u popularizaciji kulture življenja kroz prizmu velike umetnice kao što je bila Dankan.

Pozorište na Terazijama: Premijerom mjuzikla “Inside out” započela nova sezona

Tema mjuzikla staje u Isadorinu rečenicu koja i dan danas, mnogo godina nakon njene smrti, odzvanja savremenošću i poziva nas na razmišljenje: “You were once wild here, don’t let them tame you” (Jednom ste bili divlji i slobodni, ne dozvolite da vas ukrote). Mjuzkl izvodi više od 40 mladih plesača studija “Viva Dance” i njihovi specijni gosti plesači i pevači iz Novog Sada. Među njima su studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu koji su pripremili glumačke i pevačke scene. Glavna uloga poverena je balerini Uni Duraković. Koreografiju su uradili Gordana Oreščanin i Aleksandar Boškov, a gostujući koreografi su Dijana Kozarski, Mitja Popovski i Ana Vesel Križaj.

Narodno pozorište: Premijerno izveden balet “Hazarski rečnik – Lovci na snove”
Mjuzikl "Ko se boji Isidore Dankan" u Pozorištu na Terazijama

Kako navodi kritika, plesni ansambl “Viva Dance” je uspešno odgovorio na izazove koje je pred njih postavilo sećanje na majku modernog plesa Isidoru Dankan i njen buran život, i koji dramaturški podseća na antičku tragediju.
– Pozornica je postavljena minimalistički. Sve promene se dešavaju na nivou koreografije, songova, kostimografije i svetla… što na najbolji mogući način Isidorinu biografiju izmešta u dekontekstualizovanu, univerzalnu ravan odnosa čovek–umetnost, čovek–tradicija, čovek–društvo, čovek–sistem i ravan njenih izbora kao i konsekvenci koje iz istih proizilaze. Gledajući podelu mogli bismo pomisliti da je ovaj mjuzikl posvećen deci i tinejdžerima, međutim Gojak vešto nalazi izraz kojim se obraća zaista svima, od 7 do 77, a takvih dela nema puno (na pamet mi padaju Egziperijev “Mali princ” i “Rokenrol za decu” Vlade i Gileta) – navodi Boris Malinović.

Ostvareni snovi malih, velikih igrača: “Fantazija o baletu” na sceni Pozorišta na Terazijama
Mjuzikl "Ko se boji Isidore Dankan" u Pozorištu na Terazijama

Ukupno 94 kostima za ovu predstavu napravila je Novosađanka kostimografkinja Kristina Babić; dok je za soliste vrlo zahtevne kostime radila kostimografkinja i nekadašnja balerina “Viva Dance” Nataša Vranešević.

Mjuzikl "Ko se boji Isidore Dankan" u Pozorištu na Terazijama

E. A. / Foto: Facebook / Viva DancePOSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde