Životopis Rastka Nemanjića u knjizi za decu “Sveti Sava – od princa do sveca”

0
831

Sveti Sava- od prica do sveca, knjiga za decuIlustrovana knjiga o životu Svetog Save je informativna, sistematična i zabavna, a uz koju će mališani uživati i saznati mnogo toga.

Izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka u svojoj ediciji “Izvornik srpske duhovnosti” objavila je knjigu teologa i veroučitelja Đorđa Čolovića “Sveti Sava – od princa do sveca”. Autor je sačinio sistematičan i informativan pregled bogatog života prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja pristupačan deci, a dragocen i odraslima.

Nastavak serije o Nemanjićima polovinom februara

Mladi čitalac u knjizi može hronološki pratiti duhovni razvoj Svetog Save, od dečaka do zrelog i uglednog svetogorskog monaha. Takođe, upoznaje se i sa njegovim raznovrsnim aktivnostima na polju religije, nauke, obrazovanja, zdravstva, književnosti, zadužbinarstva. Pored toga, kako bi deca stekla što širu sliku o Savinom liku i delu, knjiga poseduje dodatak u vidu izbora narodnih priča o Svetom Savi. Knjigu Đorđa Čolovića je ilustrovao je Mijat Mijatović. Njen format je A4, ima 40 strana i mek povez. Cena knjige je 450 dinara.

Trejler za novi igrani film „Princ Rastko srpski“

Sveti Sava- od prica do sveca, knjiga za decuPoseban doprinos autora u predstavljanju životopisa Rastka Nemanjića jeste njegovo nastojanje da dočara osećanja koja su postojala među članovima porodice, rekla je za RTS istoričarka Ivana Spasović.
– Naročito u doba detinjstva Rastka i njegove braće, kada je predstavljen lik majke sa njenim poreklom, njenim obrazovanjem i svim što je želela da prenese vaspitavajući svoju decu, a što ih je izgradilo kao ličnosti. Kad se Rastko zamonašio, postao monah Sava na Svetoj gori, i kada mu se tamo pridružio otac, opet je deo koji dočarava emocije – objašnjava Ivana Spasović.

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“

Sveti Sava- od prica do sveca, knjiga za decuAutor piše i o proslavama Savindana. One su ustaljene od sredine XIX veka u Srbiji, vrlo poštovane i među Srbima u Ugarskoj.
– Mislim da je posebno lepu pažnju autor posvetio nastanku himne o Svetom Savi. Odnosno verzijama te pesme, njenim stihovima koji se pripisuju Korneliju Stankoviću – istakla je istoričarka.

Slikovnica Slavimira Stojanovića „Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“

Sveti Sava- od prica do sveca, knjiga za decuPčelica izdavačka kućaInače, “Pčelica” se bavi objavljivanjem obrazovne i zabavne literature za decu. U izdavačkom programu zastupljene su slikovnice; bojanke; radni materijali za aktivno učenje; knjige za početno čitanje; klasična i savremena dela domaće i svetske književnosti za decu; enciklopedije… Za petnaestak godina postojanja brojne generacije mališana odrasle su uz “Pčeličine” knjige i dobro upoznale njen kreativni i maštoviti svet.

E. A. / Izvor: Pčelica, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde