Predstavljena knjiga “Narodno pozorište u 10 činova”

0
69

U izdanju RTS Izdavaštva, u Galeriji RTS-a je predstavljena knjiga “Narodno pozorište u 10 činova”. Ona prati istoimeni serijal Kulturno-umetničkog programa RTS-a koji se emituje trenutno na Drugom programu Javnog servisa.

Predstavljena knjiga "Narodno pozorište u 10 činova"

Povodom obeležavanja 150 godina postojanja Narodnog pozorišta, Kulturno-umetnički program RTS-a pripremio je dokumentarno-igrani serijal “Narodno pozorište u 10 činova”. Od 21. novembra prikazuje se svake srede epizode na RTS2 od 20h. Inače, poslednja epizoda serijala emitovaće se 23. januara.

Serijal “Narodno pozorište u deset činova” od 21. novembra na RTS 2

Pridružujući se ovom projektu RTS Izdavaštvo je objavilo knjigu koja pored scenarija svih epizoda sadrži veliki broj fotografija i odabrane slike iz serijala. Autor ovog jedinstvenog projekta je Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa i nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstavljena knjiga "Narodno pozorište u 10 činova"
Iz knjige “Narodno pozorište u 10 činova”, Foto: Printskrin RTS

Na predstavljanju knjige govorili su reditelj Miško Milojević; scenaristkinja Tamara Baračkov; književnik i pisac Vule Žurić; i odgovorni urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić. U ime KUP-a prisutne je pozdravila Danijela Purešević, odgovorna urednica redakcije za kulturu KUP-a RTS.

Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču

– Prvi put smo knjigu objavili u isto vreme kada i televizijsku seriju. Ranije je to bilo nekoliko godina, pa i decenija kasnije. S obzirom da je bio u pitanju scenario, morali smo da nađemo novi format predstavljanja knjige. Koliko je uspešan pokazaće vreme i čitaoci, ali siguran sam da će gledaoci serije imati novo zadovoljstvo. Zadovoljstvo čitanja koje se razlikuje od zadovoljstva gledanja i pruža mašti da se razmahne – rekao je Inđić.

Predstavljanje knjige u Galeriji RTS-a, Foto: Printskrin RTS

Ovo je prvi put da je knjiga rađena paralelno sa TV serijom i da se pojavila u javnosti tokom njenog emitovanja. A, što predstavlja vredan kuriozitet u godini kada jedna istitucija kulture obeležava 150 godina, a druga je 60 godina postojanja.

Ljiljana Dragutinović dobitnik “Zlatnog ćurana” za životno delo

Kroz sudbine zanimljivih ličnosti iz bogate istorije Narodnog pozorišta pripovedaju se intrigantne i manje poznate priče o njegovim osnivačima; glumcima; operskim pevačima; baletskim igračima; piscima; upravnicima; rediteljima; scenografima; kostimografima; koreografima; scenskim majstorima…

Predstavljena knjiga "Narodno pozorište u 10 činova"
Na snimanju serijala, Foto: RTS

– Scenario, u suštini, nije nikada pisan za čitanje. Pisan je za snimanje i ima tu funkciju. On je dosta šturo napisan posebnim stilom koji ne komunicira naročito sa čitaocima. Tako da kada se javila ideja o knjizi koja bi pratila serijal, zadatak je bio ozbiljan, jer je od mene kao scenaristkinje zahtevano da nađem adekvatnu formu koja bi bila odgovarajuća knjizi. Scenario je prošao određene izmene. Umesto opisa prostora smo imali fotografije iz emisije kako bismo dočarali šta je pratilo tekst naratora i glumaca – naglasila je Baračkov.

27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću

Svaka od 10 epizoda postavljena je u različitom ključu, drugačijeg dramaturškog i rediteljskog izraza, težeći da se u pristupu udalji od klasične i konvencionalne dokumentarno-igrane forme. Tako je nastalo 10 činova – 10 epizoda. Svaka drugačija, svaka na svoj način u drugom žanru. Svaka da živi za sebe, a opet, kada stane pored druge, predstavlja interesantno TV tumačenje istorije nacionalnog teatra.

Predstavljena knjiga "Narodno pozorište u 10 činova"
Glumac Nebojša Dugalić i reditelj Miško Milivojević tokom snimanja serijala, Foto: RTS

U mozaiku sačinjenom od medaljona iz istorije Narodnog pozorišta, prepliće se realno i fiktivno, prošlost i sadašnjost, oživljavaju znamenite ličnosti, razgovara sa sadašnjim umetnicima i pozorišnim radnicima.

Dušici Novaković nagrada za najboljeg mladog glumca na Festivalu monodrame

– Knjiga sadrži bibliografiju korišćene literature i zasniva se na egzaktnim podacima o istoriji Narodnog pozorišta. Ona predstavlja pouzdan vodič za istraživače, pisce i istoričare kulture koji prate istoriju Narodnog pozorišta – naveo je Žurić.

Serijal je nastao kroz višemesečna temeljna istraživanja i pripreme, uz podršku Muzeja pozoršne umetnosti; Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu; Arhiva Srbije; Jugoslovenske kinoteke; Filmskih novosti; Arhiva RTS; Muzikološkog instituta SANU.

“Pozorišno proleće” u Šapcu: “Carstvo mraka” najbolja predstava
Predrag Ejdus u serijalu “Narodno pozorište u 10 činova” ostvario je jednu od svojih poslednjih uloga, Foto: Printskrin RTS

Snimanje je trajalo od decembra 2017. do jula 2018. godine. Učestvovalo je više od 50 izvođača, kako glumaca koji su oživeli znamenite ličnosti povezane sa istorijom Narodnog pozorišta, tako i umetnika čije se stvaralaštvo vezuje za nacionalni teatar.

U duhu vremena kada je Narodno pozorište počinjalo svoju istoriju, na predstavljanju knjige u Galeriji RTS-a ovom prilikom izloženi su kostimi iz serije “Koreni” po romanu Dobrice Ćosića. Kostimi su rad Borisa Čakširana, po izboru Suzane Gligorijević, rukovodioca Službe za primenjeni dizajn RTS-a. Ona je sa svojim timom postavila ovu scenu i značajno su obogatili sadržaj Fundusa RTS-a.

E. A. / Izvor: RTS
POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde