Priča o prijateljstvu za najmlađe: Knjiga “Gospodin Oliver” Dragane Mladenović

0
42

“Kreativni centar” objavio je zanimljivu knjigu namenjenu mališanima.

Priča o prijateljstvu za najmlađe: Knjiga "Gospodin Oliver" Dragane Mladenović

Knjiga “Gospodin Oliver” Dragane Mladenović, sa ilustracijama Dušana Pavlića, topla je priča o prijateljstvu i odrastanju. Glavni likovi su osmogodišnja devojčica Laura i gospodin Oliver, neobični patuljak. Gospodin Oliver ima 185 godina i živi u rupici u zidu jednog stana na šestom spratu u Dunavskoj 8. Laura obožava da sluša kada Oliver priča o svojoj porodici i životu u šumi. Ali, Laurinog novog prijatelja ne vidi niko drugi osim nje – ni mama, ni doktorka Olga!

“Vrabac Džoni” – prvi roman za decu glumca Nikole Đurička
Gospodin-Oliver

Ovu knjigu autorka je, kako kaže, napisala jer veruje da je kod dece izuzetno važno razvijati prijateljski odnos. I to, ne samo prema drugim ljudima, već i prema bićima koja nas okružuju, životinjama i biljkama, pa čak i prema patuljcima. Po rečima Dragane Mladenović, gospodin Oliver je veoma dobar, uglađen, pristojan i krajnje nenametljiv gospodin… majušna osoba koja ume da sluša, ali i da pomogne dobrom pričom i pravim savetom. Njegov stan je pravo malo uredno kraljevstvo, ispunjeno knjigama, slikama i lepim stvarima. Za sunarodnike je gospodin Oliver osobenjak koji je rešio da široku šumu, svakodnevicu pod vedrim nebom i društvo patuljaka, biljaka i životinja zameni gradom, neobičnim stanom, druženjem s ljudima i umetnošću.

Uručene nagrade “Neven”, priznanja za književnost za decu i mlade

Devojčica Laura je bila u neverici kada je prvi put ugledala Olivera u zidu svoje sobe, ali su se ubrzo sprijateljili. Međutim, kada je Laura htela da ga predstavi mami, ona nije mogla da ga vidi! Vidno zabrinuta, odvela je ćerku kod doktorke Olge, psihologa. Ali, ni ona ga nije videla. Ipak, video ga je dečak koji je bio u čekaonici.
Oliver je tada zaključio: “I tako sam se, posle 185 godina života, i sam uverio u priču koja se s kolena na koleno prenosila među mojim rođacima. Jedino su detinje oči bile kadre da vide bića poput nas. I to je za mene, verujte mi, bilo radosno otkriće”.

Gospodin Oliver

– U nežnom svetu gospodina Olivera vreme teče na drugačiji način od ljudskog vremena, ali se prijateljstvo, ljubav, rastanak i obećanje vrednuju na sličan način. I tamo je najvažnije ono što je nevidljivo i što se ne može kupiti, već se samo može izgraditi i negovati – kaže o knjizi “Gospodin Oliver” Vesna Aleksić, autorka knjiga za decu i mlade.

“Kišni glistac”, knjiga za decu Andrije Miloševića

Dragana Mladenović (1977) rođena je u Frankembergu (Nemačka). Diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Objavila je više zbirki poezije: “Nema u tome nimalo poezije”; “Raspad sistema”; “Asocijalni program”; “Tvornica”; “Omot spisa”; a “Rodbina” je prevedena na nemački i švedski jezik. Njene pesme su prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. Pored pesničkih priznanja, 2006. dobila je i prvu nagradu na konkursu “Laza K. Lazarević” za najbolju pripovetku na srpskom jeziku. Domaćoj javnosti Dragana Mladenović je poznata i po nagrađivanoj zbirci pesama “Dar-mar”.

– Ukoliko roditelji žele da zavire u te nevidljive svetove, da bolje razumeju svoju decu i sačuvaju ono najbolje u njima, potrebno je da razgovaraju s decom, da im posvećuju pažnju i ponude im što više umetnosti – smatra autorka.

Spisateljica Jasmina Petrović pokrenula “Čitanjac, igranjac” na YouTube

Dušan Pavlić (1968) završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Živi u Beogradu i radi kao dizajner i ilustrator u “Kreativnom centru”. Ilustrovao je više od 100 knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu.
Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu “S decom oko sveta 1” objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde