Jugoslovenska kinoteka otvara Legat Mileni Dravić i Draganu Nikoliću

0
116

Poznati glumački par je zaveštao su svoje vredne predmete Jugoslovenskoj kinoteci.

Jugoslovenska kinoteka otvara legat Mileni Dravić i Draganu NikolićuJugoslovenska kinoteka otvara Legat Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, slavnom glumačkom paru i zvezdama jugoslovenske i srpske kinematografije. U zgradi u Uzun Mirkovoj 1, publika će imati priliku, 5. maja od 19 časova, da zaviri u deo ostavštine iz bogate karijere srpskog najvoljenijeg glumačkog i bračnog para.

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo „Dobričin prsten“
Milena Dravić i Dragan Nikolić u filmu Horoskop
Milena Dravić i Dragan Nikolić u filmu “Horoskop”, Foto: Jugoslovenska kinoteka

– Oni su zaveštali ovoj instituciji kulture svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. Velikani srpskog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumišta, bračni par Milena Dravić i Dragan Nikolić, ostavil su neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Platinasta lepotica šezdesetih i čuveni Džimi Barka obojili su svojim harizmatičnim pojavama skoro dve stotine domaćih filmskih ostavrenja – saopštila je Kinoteka.

„Adligat“ preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić
Milena Dravić i Dragan Nikolić Obraz uz obraz
“Obraz uz obraz” Televizije Beograd

Prvi put su zajedno igrali u filmu “Horoskop” (1969) Bore Draškovića; zatim u “Ulozi moje porodice u svetskoj revoluciji” (1971) Bate Čengića; ali pravi nerazdvojni par u očima miliona gledalaca postali su u čuvenom šou programu TV Beograd “Obraz uz obraz” ranih 70-ih. Voleli su se “kao dve budale” što su tajnim venčanjem u toku snimanja istoimenog filma i dokazali.

Legat Pavla Vuisića bogatiji za nekoliko scenarija legendarnog glumca

Njihova predanost glumi višestruko je ovenčana najvišim glumačkim priznanjima ovih prostora. Milena Dravić i Dragan Nikolić dobili su nagradu “Pavle Vuisić” za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Legendarni glumac je preminuo 11. marta 2016. godine u 73. godini nakon duge i teške bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde