Kusta i “The No smoking Orchestra” otvaraju Kestenburg u Banjaluci

0
195

Festival studentskih pozorišta Kestenburg održaće se od 25. jula do 03. avgusta u banjaluci. Manifestaciju će otvoriti koncertom Emira Kusturice i “The No Smoking Orchestra” u Sportskoj dvorani Borik.

kusta kestenburgZbog velikog interesovanja za koncert Emira Kusturice i “The No Smoking Orchestra”, ulaznice za ovaj događaj biće puštene u prodaju danas, sa početkom u 18 časova, na blagajni Sportske dvorane “Borik”. Cena ulaznice je 20 KM.

– Dođite 25. jula na svečano otvaranje i spektakularni koncert Emira Kusturice & “The No Smoking Orchestra”. Biće to jedinstven događaj u Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci. Uživajte u muzici, koju pozdravlja publika širom planete. Saznajte kako trenutak čuda postaje vrednost epohe. Osetite emociju koja ostaje i kada se svetla pozornice i velikih gradova ugase. Emir Kusturica i “The No Smoking Orchestra””- pesma i veselje bez granica! – glasi poziv koji je uputio Festival studentskih pozorišta Kestenburg za večerašnji koncert.

kusta no smokingA Studentsko pozorište Banjaluka, u sklopu svojih aktivnosti, organizuje ove godine drugo izdanje festivala Kestenburg, međunarodnu platformu za ljubitelje pozorišta.

kesteburg banjaluka– Naša misija je stvaranje okruženja za saradnju između naših i drugih međunarodnih studenata umetnosti. Planiramo to postići pozivajući studente i profesore sa međunarodnih umetničkih akademija, teatralnih entuzijasta i amaterskih pozorišnih grupa i kompanija da učestvuju u našem programu. Naš festival nudi atraktivnu raznolikost studentskih pozorišta iz celog sveta. Naši učesnici i gosti će imati priliku da učestvuju i u drugim festivalskim aktivnostima i programima. Festival Kestenburg organizuje se dvogodišnje – saopštili su iz Studenskog pozorišta Banjaluka.

Na festivalu Kestenburg u gradu na Vrbasu okupiće se preko 200 mladih glumaca iz 14 zemalja sveta sa pet kontinenata. A, najduži put će preći pozorište iz Šri Lanke kako bi pokazalo svoju umetnost kolegama iz sveta i banjalučkoj publici. Na nekoliko pozorišnih scena u gradu biće izvedene predstave koje se takmiče. Sve predstave u takmičarskom programu biće titlovane na engleski jezik. Pobedniku festivala biće uručena nagrada “Zlatni Kesten”, koji predstavlja simbol Banjaluke. Tu su još i nagrada “Srebrni Kesten”, kao i “Bronzani Kesten”.

kestenburg nagrade fbŽirijem Zlatne selekcije festivala predsedavaće glumica Sloboda Mićalović (Narodno pozorište u Beogradu). Ostali članoviovog žirija su: glumac Josip Pejaković (Narodno pozorište u Sarajevu), glumac Slobodan Bobar (Studentsko pozorište u Banjaluci), glumac Goran Jokić (Narodno pozorište Republike Srpske) i producent Milan Leper (Narodno pozorište Republike Srpske).

Kompletan program festivala možete videti OVDE.

Kestenburg će se zatvoriti 3. avgusta svečanom ceremonijom u Kulturnom centru Banski dvor.
sloboda boba micalovic instagram
Foto: Instargram / Sloboda Mićalović

– Jako je važno da se umetnost širi i razmenjuje. Inače i sama umetnost gubi svoj značaj. Festivali su korisni zato što vas vraćaju suštini, a to je uzbuđenje i razmena energije sa scene. Na festivalima se vide različiti pristupi u rešavanju određenih scena, koncepcija, pristupa nekom komadu i njihovim likovima – izjavila je za “Glas Srpske” glumica Sloboda Mićalović, predsednica žirija Zlatne selekcije Međunarodnog festivala studentskih pozorišta festivala Kestenburg.

– Ne znam šta bih poručila mladim glumcima. Karijera svakog pojedinca dosta zavisi od vas samih. Važno je znati šta želiš, pa zatim kako i s kim. E ovo poslednje, sa kim, treba da se zasluži. Do toga se najteže dolazi. Ali, ono što sam shvatila za ovo vreme, koliko sam dugo profesionalna glumica, to je da u umetnosti, ukoliko želite da to bude kvalitetno, ne smete praviti kompromise! Morate dati sve od sebe i uvek birati ljude koji mogu da vas prate i da trče u korak sa vama. Mogu samo da im poručim da budu strpljivi i da daju svaki put sve od sebe – rekla je Sloboda.

Ona je dodala da je smatra da će program Kestenburga biti jako interesantan. Jer, predstave iz različitih zemalja će svima omogućiti da sve bude zanimljivije.

Učesnici festivala imaće i propratne programe. Tako će moći da posete u Barlovcima konjički klub „Paddock“,  kao i vazduoplovni klub “SKY.DIVE” u Banjaluci.

E. A. / Izvor: Glas Srpske

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde