6. Novi tvrđava teatar: Trijumf predstave “Kavkaski krug kredom”

0
77

Pod sloganom “Kakvi smo takvi smo – pozorište zna”, u Vili “Stanković” u Čortanovcima i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu od 4. do 9. jula održan je 6. Novi tvrđava teatar.

“Kavkaski krug kredom”

Nakon završetka predstave “Ženidba i udadba”, u Čortanovcima je održana svečana dodela nagrada festivala. Članovi ovogodišnjeg žirija bili su: rediteljka Olivera Đorđević, glumac Radoje Čupić i pozorišna kritičarka Darinka Nikolić (predsednica). Sve njihove odluke bile su jednoglasne. Kao najbolja predstava nagrađena je “Kavkaski krug kredom” u režiji Paola Mađelija (Narodno pozorište Sarajevo i Festival MESS). Najbolji reditelj je Paolo Mađeli, upravo za ovu predstavu. Najbolji glumac Festivala je Ermin Bravo za uloge Pjevača i Azdaka u predstavi “Kavkaski krug kredom”, a najbolja glumica Maja Izetbegović za ulogu Gruše u istoj predstavi.

Kakvi smo takvi smo – pozorište zna: 6. Novi tvrđava teatar od 4. do 9. jula

– Žiri 6. pozorišnog festivala Novi tvrđaa teatar, pogledao je pet predstava u konkurenciji za nagrade, u izboru Vide Ognjenović. Njih karakteriše žanrovska i poetička raznolikost – konstatovali su članovi žirija. U obrazloženju o dobitnicima nagrada saopštili su: – Nagradu za najbolju predstavu Festivala dodeljujemo predstavi “Kavkaski krug kredom” Bertolta Brehta, u režiji Paola Mađelija i u izvođenju Drame Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS. To je predstava koju odlikuju moćna, posvećena ansambl igra, dosledna brehtijanska poetika (i etika!), i snažan antiratni i socijalni angažman. Predstava koja osvešćuje! Nagrada za režiju, dosledno prethodnoj odluci, pripada Paolu Mađeliju. On je, uz posvećeni angažman čitavog ansambla, tom predstavom Brehtovu revoluciju pozorišta – sproveo u potpunosti, do kraja! Maja Izetbegović i Ermin Bravo – dva snažna, pokretačka i inspirativna motora predstave.

Završen 5. Tvrđava teatar: Najbolja predstava “Barufe”, Radi Đuričin specijalno priznanje

Specijalna nagrada za scenski govor pripala je glumačkom ansamblu predstave “Žene iz Troje” Euripida u režiji Nebojše Bradića (Narodno pozorište Priština i Pozorište “Zoran Radmilović” Zaječar). Specijalnu nagradu za istančan poetski izraz dobila je predstava “San o Mileni” u režiji Jelene Bogavac (Udruženje umetnika “ARTISTA”). Specijalnu nagradu za mladu glumicu osvojila je Judit Laslo za ulogu Đanine u predstavi “Ventilator” (Karla Goldonija; u režiji Jake Ivanca; Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház i Gledališče Koper).

64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava “Hasanaginica” publici “Kozocid”
“Ženidba i udadba”

Inače, poslednja predstava ovogodišnjeg festivala je bila “Ženidba i udadba” u izvođenju studenata II godine glume pri Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, koja je izvedena u čast nagrađenih. Mlada glumačka energija i polet je donela novi talas snage i nove perspektive iz klase i u režiji selektora festivala Vide Ognjenović.

E. V, Foto: Novi teatar u tvrđavi / Elvira Kakusi

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde