Noć muzike: “Karmina Burana” pod zvezdama na prepunom stadionu Tašmajdan

0
189

Spektakularni koncert održan je za treće izdanje beogradske manifestacije “Noć muzike”.

Noć muzike: "Karmina Burana" pod zvezdama na prepunom stadionu TašmajdanOko 20.000 Beograđana svih generacija ispunilo je stadion Tašmajdan u petak, 31. avgusta. Simfonijski orkestar i Hor RTS-a pod upravom dirigenta Bojana Suđića izveli su scensku kantatu “Karmina Burana” Karla Orfa. Stadion je bio prepun, a posetioci su ga ispunili gotovo jedan sat pre početka koncerta.

HD Odiseja: Muzički piknik pod zvezdama Beogradske filharmonije 24. juna

– Ovo je već treća “Noć muzike”, a večeras je drugačije pošto prvi put imamo jedan komad u izvođenju muzičke produkcije RTS-a. Kantatu će pratiti i titl, tako da će to upotpuniti ceo ugođaj! – rekao je za “Blic” pred početak nastupa simfoničara Milan Tavčar, uz Borisa Jovanovića jedan od tvoraca “Noći muzike”.

Za razliku od prošle godine, ovaj put nije bilo video-bimova u Tašmajdanskom parku, ali je koncert prenosio RTS.
– Hvala vam što uz vas verujemo da snovi postaju stvarnost! – poručeno je sa scene pre nego što će se začuti čuveno “O, Fortuna”.

Veličanstvena „Noć muzike“ na Tašmajdanu
Noć muzike: "Karmina Burana" pod zvezdama na prepunom stadionu Tašmajdan
Foto: Noć muzike

Nastupili su sopran Aleksandra Jovanović, tenor Aleksandar Tolimir i Dragutin Matić.
– Mi smo u poslednjih 365 dana već četvrti put na Tašmajdanu, pred prepunim stadionim. Četvrti put pred višemilionskim auditorijumom pred malim ekranima i pokazuje se da je to veoma potrebno Srbiji, muzika se veoma dobro popularizuje. Posebno ove godine vezujemo tu magiju za Karla Orfa i “Karmina Buranu” koja očigledno najbolje komunicira sa publikom od svih dela klasične muzike. “Karmina Burana” povezuje kako naše verne slušaoce koji dolaze na naše koncerte, tako i one koji dolaze i na Exit i u Guču. Tako nije samo kod nas već i u celom svetu. Nama je zaista velika čast što smo u stanju da ovako jedno ozbiljno i zahtevno delo držimo na našem repertoaru kontinuirano, a to pre svega zahvaljujući našim sjajnim ansamblima muzičke produkcije RTS-a – rekao je za RTS pred koncert maestro Bojan Suđić.

E. A. / Izvor: Blic, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde