71. Kanski festival: Predstavljen projekat o Nikoli Tesli

0
232

U blokbasteru o Nikoli Tesli biće holivudskih zvezda, a budžet je u milionima dolara.

miloš biković i ivica dačić kan predstavljanje filma o tesli rts
Miloš Biković i Ivica Dačić na Kanskom festivalu tokom predstavljanja projekta o Tesli, Foto: Printskrin RTS

Film “Teret” srpskog reditelja Ognjena Glavonića imao je svetsku premijeru u paralelnom takmičarskom programu 71. Kanskog festivala “15 dana autora”, koji ove godine slavi 50 godina postojanja. Na festivalu je predstavljen i srpsko-rusko-holivudski projekat o Nikoli Tesli. Promociji je prisustvovao šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Miloš Biković snima film o Nikoli Tesli
ivica dačić kanski festival
Ivica Dačić je rekao da će Vlada Srbije pomoći na svaki način u realizaciji projekta o Tesli, Foto: Printskrin RTS

“Arhangel studio”, producentska kuća Miloša Bikovića; ruska filmska kompanija “Kinodans”; i holivudska producentska i distributerska kuća “AMBI” ujediniili su se oko dva projekta predstavljena na najprestižnijem svetskom festivalu, a tiču se ulaganja u srpsku filmsku industriju. Prvi je visokobudžetni naučno-fantastični blokbaster, koji će se baviti istraživačkim aspektom života Nikole Tesle.

Pala poslednja klapa filma „Južni vetar“ Miloša Avramovića
miloš biković kan predstavljen film o tesli
Miloš Biković predstavio je projekat o srpskom naučniku, Foto: Printskrin RTS

– Ovde je reč o tome da mi treba da radimo više na promociji tema koje su od istorijskog značaja, koje nisu samo lokalnog karaktera. Za nas je veoma bitna realizacija projekta filma o Nikoli Tesli. Ovo je garancija da bi taj projekat mogao da bude veliki svetski hit, i Vlada Srbije će svakako učestvovati u ovome i pomoći na svaki način u realizaciji ovog projekta – istakao je za RTS Ivica Dačić.

Počelo snimanje filma „Balkanska međa“

Pored toga što će producirati, Miloš Biković će imati i ulogu filmu. Za sada se još ne zna da li će to biti lik Nikole Tesle.
– Ono što se zna je da će film imati budžet od najmanje 10 miliona dolara, a mi idemo na 20. Film će sigurno imati holivudske zvezde u svojoj postavi, i to “A” nivoa. Nama je sada važno da su naše kompanije sposobne da prave velike projekte, uspešne projekte i da zaradimo jedan kredibilitet. Sa takvim kredibilitetom onda ćemo polako moći da plasiramo i srpske i ruske – svetske zvezde – objasnio je Biković.

Miloš Biković i Antonio Banderas – trejler za film „Izvan granice realnosti“
miloš biković kanski festival rts printskrin
Miloš Biković, glumac i producent, Foto: Prinskrin RTS

Drugi zajednički projekat je pravljenje studija za grafičku obradu slike, koji će pored Moskve i Kalinjingrada, imati i Beograd.
– Ovakva saradnja je upravo izvoz kako usluga tako i tehnologija. Želimo da napravimo velike međunarodne projekte i ojačamo srpsku i rusku kinematografiju pravljenjem ovog studija tako što ćemo ispuniti kriterijume za kvalitetan svetski standard i biti konkuretni na svim tržištima – rekla je Vera Aleksandrovna Podguzova, iz “Ruskog izvoznog centra”.
A o kakvoj slici i efektima je reč, gledaoci imaju prilike da se uvere u filmu “Izvan granica realnosti”, sa Bikovićem i Banderasom u glavnim ulogama. Ovaj film je u bioskopima širom Srbije.

„Teška industrija“ i Goran Karan predstavili novu verziju pesme „Nikola Tesla“

Inače, Miloš Biković je već počeo sa radom na scenariju, i film o Tesli će biti na engleskom jeziku. Kako je popularni srpski glumac naveo, to će biti film o Nikoli Tesli kao superheroju, u žanru naučne fantastike, a ne biografski film o velikom naučniku.

Rade Šerbedžija donirao obnovu spomenika Teslinih roditelja

Kako su pisali pojedini mediji, u filmu će biti Teslina borba protiv zavojevača iz paralelne realnosti. On uspeva da se prebaci u paralelni svet, po mnogo čemu sličan našem, ali tehnološki na daleko višem nivou. Pronalazač se sreće sa tajnom organizacijom iz paralelne stvarnosti i saznaje da se na našu planetu sprema invazija. Tesla u tom trenutku ulazi u borbu protiv moćnog i opasnog neprijatelja. Reditelj će biti Aleksandar Boguslovski.

Ana Rucner u čast Nikole Tesle snimila „Sunčana polja“

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde