Narodno pozorište: Kamijev “Nesporazum” izveden jubilarni 50. put

0
198

Predstava “Nesporazum”, po tekstu Albera Kamija, i u režiji Veljka Mićunovića, izvedena je 15. aprila na Sceni “Raša Plaović” jubilarni – 50. put.

Nesporazum
Foto: Narodno pozorište

“Nesporazum”, kao i u većina komada Kamija, protkan je originalnom filozofskom osnovom. Autor se aktivno uključuje u borbu savremenog čoveka za lične i društvene slobode. Reč je o delu u kojem slavni francuski pisac ukazuje šta se događa kada se interes stavi ispred ljubavi, i do kakvih nesporazuma može doći kada se drugom čoveku, kao ljudskom biću, ne obraćamo s ljubavlju.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

Uprkos vremenskoj distanci, s obirom na to da je napisan 1944. godine, komad ne samo da odiše svežinom, nego u isto vreme i opominje. Jer, Kami je uspeo da anticipira raspad komunikacije, samoživu sebičnost u kojoj je drugi samo sredstvo, a ne cilj.

Ljiljana Blagojević i Igor Galo dobitnici nagrade Zlatni platan
nesporazum marija vicković ljiljana blagojević i nenad hadži maričić
Marija Vicković, Ljiljana Blagojević i Nenad Hadži Maričić, Foto: Narodno pozorište

Uloge su ostvarili Ljiljana Blagojević (Majka); Vanja Ejdus (Marija); Marija Vicković (Marta); Nenad Hadži Maričić (Jan); i Milan Gutović (Starac). Kostime je kreirala Marina Medenica, scenski pokret je uradila Tamara Antonijević, dok je za dizajn tona bio zadužen Vladimir Petričević.
Predstava je premijerno izvedena 10. decembra 2011. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde