Kakvi smo takvi smo – pozorište zna: 6. Novi tvrđava teatar od 4. do 9. jula

0
95
Kakvi smo takvi smo – pozorište zna: 6. Novi tvrđava teatar od 4. do 9. jula

Ambijentalni festival predstaviće pet predstava u takmičarskom programu, a poslednje večeri biće izvedena “Ženidba i udadba” u čast nagrađenih.

Festival Novi tvrđava teatar održaće se od 4. do 9. jula u Vili “Stanković” u Čortanovcima. pod sloganom “Kakvi smo – takvi smo – pozorište zna”.

Završen 5. Tvrđava teatar: Najbolja predstava “Barufe”, Radi Đuričin specijalno priznanje

– Pozorište zna o nama mnogo više no što bismo mi hteli da bude obznanjeno. Poznaje naše odlike, životne vrline i podvige, baš kao i zakrinkane pritvornosti i prešminkana zlodela. Zna kad smo iskreni, a kad prevejani lažovi. Vidi kad se istinski zalažemo za nešto, a kad pak brbljamo uzdajući se u lakovernost onih kojima je uteha potrebna. Teško da se možemo osloniti na tajne koje pozorište ne može prozreti. Zna ono dobro i šta mu zameramo, a nije toga malo.

Kakvi smo takvi smo – pozorište zna: 6. Novi tvrđava teatar od 4. do 9. jula
Vida Ognjenović, Foto: Novi Tvđava Teatar

– U prvom redu bunimo se što je preozbiljno i grubo u kritikama, kao da nema ništa dobro da istakne. Onda nam smeta što često ide predaleko ili se nekim stvarima primiče preblizu, jer se ne drži obavezne simetrije i ravnoteže. Zna da očekujemo od njega da bude mlak oblog za bolna mesta, a ne poziv na hiruršku intervenciju. Hteli bismo da je pozorište umereno golicavo i bezmerno veselo, da pucamo od smeha kako bismo zaboravili da treba da pucamo od muke. Očekujemo da bude ćudoredno i poučno, toliko da blago ukaže da je dobro bolje od zla, naravno, ako za zlo nemamo opravdanje od kuće. Tražimo da nas ne prekoreva za nešto što i drugi čine, eto neka kori njih. Idealno bi bilo da je pozorište umereno-kontinentalna klima, da ima dovoljno sunčanih dana, uz kišu kad je usevima potrebna, a grmljavine da su kratke i ne odveć grube. Da je vetar povetarac, a sneg da pokrije zemlju samo za zimske praznike – navodi selektorka i umetnička direktorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Novi roman Vide Ognjenović “Maksimum”
Kakvi smo takvi smo – pozorište zna: 6. Novi tvrđava teatar od 4. do 9. jula
Sa konferencije za novinare: v.d. direktora Studentskog kulturnog centra Obrad Škrbić; selektor i umetnički direktor Festivala Vida Ognjenović; glumac i član Saveta Festivala Jugoslav Krajnov; i Marijana Šarkić ispred organizatora, Foto: Novi Tvrđava Teatar

– U naše vreme kad je javnost zamućena lažnim vestima, kad su ljudi međusobno udaljeniji nego ikad, uprkos fantastičnim mogućnostima povezivanja, pozorište je postalo oaza istinskog doživljaja činjenica. Kako svaka pojava na sceni zahteva sopstveni umetnički dokaz, svaka prevara na pozornici je providna. Pozorište kao umetnost sinkretičkog preoblačenja stvarnosti u svojoj biti je umetnost raskrinkavanja, jer sve u predstavljanju vodi otkriću istinskog jezgra prikaza – zaključuje Ognjenovićeva.

Kakvi smo takvi smo – pozorište zna: 6. Novi tvrđava teatar od 4. do 9. jula
Vila “Stanković” u Čortanovcima, Foto: Novi Tvrđava Teatar

PROGRAM

Četvrtak, 4. jul – “San o Mileni”; Rediteljka i dramaturškinja Jelena Bogavac; Produkcija Udruženja umetnika “Artista”, Požarevac.
Najzanačajniji događaji iz života Milene Pavlović Barili, koji se prelamaju kroz prizmu njenih remek dela. Predstava je visokopoetizovani zapis o životu i delu jedne od naših najzanimljivijih umetnica koja je stekla svetsku slavu.

Petak, 5. jul – “Opsada Venecije”; Reditelj Mikele Modesto Kazarin; inspirisano delom “Opsadno stanje” Albera Kamija; Pozorište “Tudor Vianu”, Đurđu, Rumunija.
“Opsada Venecije” nosi sve poruke sveukupnog snažnog dela Albera Kamija, pre svega glas protiv svakog totalitarnog režima. U maniru komedije del arte, sa groteskom kao glavnim oružjem, ova predstava uplovljava u najdublji deo ljudske duše i kao da kaže trudimo se da se istorija ne ponovi i kultura košta, ali ignorancija košta još više.

Otvoren 28. BELEF: U Hangaru ovacije za Šerbedžiju i “Antigonu”
Kakvi smo takvi smo – pozorište zna: 6. Novi tvrđava teatar od 4. do 9. jula

Subota, 6. jul – “Kavkaski krug kredom”; Reditelj Paolo Mađeli po Bertoldu Brehtu; NP Sarajevo.
Ova predstava posveta je onima koji će se roditi posle nas. Ukazuje na nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine. Samo, imamo li snage da razlučimo laž i manipulaciju od onog što je stvarno? Imamo li snage i zajedničke volje da se izborimo za plemenitije društvo, da ustanemo protiv terora nad ljudima, nad ljudskom slobodom i naravno nad slobodom duha iz koje se, na kraju krajeva, stvara i umetnost i slobodno društvo?

Nedelja, 7. jul – “Ventilator”; Reditelj Jaka Ivanc, inspirisan Karlom Goldonijem; Koprodukcija Gledališča Koper i Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz.
Urnebesna komedija zapleta postavljena kao kraj civilizacije, na ruševinama sveta, uništenog globalnim zagrevanjem i raznim drugim atacima na prirodu. Ljudima je u takvim okolnostima ostao samo jedan razlog da žive – ljubav. Puno muzike i nesporazuma koji se rešavaju na tri, čak četiri jezika. Kandidi se slomi lepeza, a njen ljubavnik, umesto lepeze, kupi joj ventilator. Vrteći se ukrug, ovaj čarobni predmet podiže sve veći haos. Na kraju, naravno, prava ljubav preživi i apokalipsu.

64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava “Hasanaginica” publici “Kozocid”

Ponedeljak, 8. jul – “Žene iz Troje”; Reditelj Nebojša Bradić, inspirisan Euripidom; NP Priština i Pozorište “Zoran Radmilović” Zaječar.
Euripidova antička tragedija “Žene iz Troje” priča je o posledicama rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Savremene Troje se danas nalaze u blizini antičke, a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog istoka i Male Azije svedoče o ravnodušnosti koju savremeni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni pravedni gnev zbog gubitka najbližih. Savremeni bogovi, oni koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik.

Vila “Stanković” u Čortanovcima, Foto: Novi Tvrđava Teatar

Utorak, 9. jul – “Ženidba i udadba” (u čast nagrađenih); Studenti II godine glume Fakulteta savremenih umetnosti Beograd, klasa Vide Ognjenović.
Uvek izazovni Sterija i njegova “Ženidba i udadba”. Prilika je ovo da vidimo šta naša mladost misli o velikom srpskom komediografu, da li smo im još uvek smešni mi sa našim karakterima koje je Sterija tako dobro, rentgenski snimao. Jedan mladoženja, provodadžija, susedi i susetke… To je okosnica priče koja kroz duhovite dijaloge i razigranu mladalačku igru stavlja još jedno ogledalo pred nas.

IVAN MIHAILOVIĆ: Pozorište mora da čuva integritet

Predstave se igraju u Vili “Stanković” u Čortanovcima, od 21 sat, samo se “Kavkaski krug kredom” izvodi u SNP-u.
U slučaju kiše, predstave se igraju u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz. Vest o premeštanju predstave stajaće na sajtu festivala već od podneva.
Obezbeđen je prevoz do Čortanovaca. Autobus iz Novog Sada kreće u 20h sa stajališta kod SNP-a. Povratak je pola sata po završetku predstave.
Karte koštaju 700 dinara, cena kompleta je 3.500 dinara, a prodaju se u Gigs Tix-u.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde