Jugoslovenska kinoteka: Promocija knjige “Kako sam uspeo”, autobiografije Karla Maldena

0
147

U javnosti se upravo pojavila knjiga “Kako sam uspeo”, koja za neupućene otkriva ko je bio Mladen Sekulović. A, kome je zbog ljubavi prema srpskom narodu bilo čak zabranjeno da dolazi u tadašnju Jugoslaviju.

Jugoslovenska kinoteka: Promocija knjige "Kako sam uspeo", autobiografije Karla MaldenaKarl Malden će uskoro dobiti i spomenik u Beogradu, a u toku su pripreme za podizanje spomenika i u Bileći, gde su njegovi koreni, u Muzeju Oskarovaca u Holivudu, koji se otvara naredne godine i u porti njegove crkve – Hrama Svetog Save u Indijani, koju je svesrdno pomagao. Karla Maldena ili Mladena Sekulovića, kako je voleo da ga zovu ili samo Mladen, a Amerikanci su govorili Malden, znali smo samo kao velikog glumca. Ali, malo smo znali o njemu kao čoveku koji nikada nije zaboravio svoje poreklo i narod kome pripada. Na novo ime teško je pristao, jer su to zahtevali njegovi menadžeri i producenti, pošto je Sekulović bilo krajnje teško izgovoriti. Ipak u filmovima u kojima je igrao, ime Sekulović je često izgovarao on, jer je od scenarista tražio da neki od junaka nose to prezime.

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu „Neispričane priče“
Jugoslovenska kinoteka: Promocija knjige "Kako sam uspeo", autobiografije Karla Maldena
Mladen Sekulović, odnosno Karl Malden

Višedecenijska nepravda o čoveku našeg porekla koji je u sferi umetnosti stekao najveću svetsku slavu, biće verujemo donekle ispravljena. To će za početak učiniti knjiga “Kako sam uspeo”, koja se upravo pojavila na Beogradskom sajmu knjiga, čiji su izdavači “Službeni glasnik” i Asocijacija za saradnju sa dijasporom “Srpska veza”.

Čovek koji je sa Danom Tanom, najzaslužniji što se ova knjiga pojavila u našoj javnosti je Aleksandar Vlajković, novinar i jedan od najboljih poznavalaca našeg rasejanja. Bavio se time i kao novinar i kao predstavnik Vlade Srbije.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću
Jugoslovenska kinoteka: Promocija knjige "Kako sam uspeo", autobiografije Karla Maldena
Legat Karla Maldena u Jugoslovenskoj kinoteci, Foto: Marko Rupena

Knjiga je autobiografska, koju je Mladen Sekulović, pisao sa svojom ćerkom Karlom Malden, književnicom i filmskim scenaristom. Karla je svoja autorska prava prenela na Vlajkovića, koji je sa grupom saradnika priredio knjigu. Ujedno je okupio i sjajne ljude koji su kao Organizacioni odbor pokrenuli inicijativu da se podigne spomenik najpre u Beogradu, a potom i u Republici Srpskoj i Americi.

Otkrivanje spomenika Karlu Maldenu u Beogradu je zakazano za 20 novembar. Uvod u tu priču biće velika promocija knjige “Kako sam uspeo”, koja će rasvetliti veliko delo najpoznatijeg umetnika srpskog porekla u svetu i velikog patriote Mladena Đorđa Sekulovića. Promocija je planirana za 13. novembar u 12h u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) u Beogradu. Otkrivanje spomenika biće 20. novembra.

Zahvalnica Jugoslovenskoj kinoteci za rad u oblasti digitalizacije

Tekst pripremila redakcija glasila matice, regiona i matice “Srpska stvarnost” za kolege novinare i učesnike događaja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Legat Karla Maldena u Jugoslovenskoj kinoteci, Foto: Marko Rupena
Dan Tana i Emili Dorner, unuka Karla Marlena, na otvaranju Legata Karla Maldena 2016, Foto: Marko Rupena

Inače, u Jugoslovenskoj kinoteci će od 18. do 23. novembra ciklus “Velikani svetskog filma” biti posvećen upravo Karlu Maldenu. Glumac je i dobitnik Oskara za najbolju sporednu ulogu za lik Miča u filmu “Tramvaj zvani želja” (1951), u kojem su mu partneri bili Marlon Brando i Vivijen Li. Taj film Elije Kazana otvara ovaj ciklus. Na programu su i poznati filmovi “Na dokovima Njujorka” (1954) Elije Kazana; “Zatočenik iz Alkatraza” (1962) Džona Frankenhajmera; “Jesen Čejena” (1964) Džona Forda… ciklus zatvara američko-jugoslovenski “Suton” (1982) u režiji Gorana Paskaljevića.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci

Kao što je poznato, juna 2016. u Jugoslovenskoj kinoteci je otvoren Legat Karla Maldena. Tu su izuzetno vredni predmeti, pristigli iz Holivuda, a koji podsećaju na rad najpoznatijeg i najvećeg holivudskog Srbina. Porodica Karla Maldena je ustupila Kinoteci lične predmete i uspomene na glumca i učinili ih dostupnim svim ljubiteljima filma u Srbiji.

E. A. / Izvor: FCS, Jugoslovenska kinoteka

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde