Kafanska noć: Prvi festival kafanske muzike, prihod u humanitarne svrhe

0
324
Kafanska noć: Prvi festival kafanske muzike, prihod u humanitarne svrhe

Mnogi tvrde da su kafane srce i duša nekog grada. Posećuju ih studenti i profesori, političari i estradne zvezde, književnici, glumci, naučnici, kao i takozvani obični ljudi. Kafane su mesta za razbibrigu, ali u njima se rađaju i moderne ideje, tu se tuguje i raduje… A, istorijske hronike govore da je prva kafana na evropskom kontinentu otvorena 1522. u Beogradu, na Dorćolu.

“Kafanska noć” je festival koji će se prvi put organizovati ove godine, a namera je da postane lepa tradicija. Održaće se 6. septembra, od 19h na Dušanovcu, ispred restorana “Ustanak” (Daruvarska 7). “Kafanska noć” je došla kao plod nebrojenih dana i noći, koje je grupa zaljubljenika u kafanu i kafanski život provela upravo u “Ustanku”.

Kako je nastao hit “Žal” koji izvodi Šaban Šaulić

– Grupa entuzijasta okupljena u restoranu “Ustanak” jednog dana je došla na ideju da može nekom da pomogne, a da istovremeno ljubiteljima kafanske muzike priredi nezaboravno veče. Ideja je stigla do realizacije, pa vas 6. septembra od 19h ispred restorana “Ustanak” očekuje dobar program i raznovrsna kafanska muzika – navode organizatori.

Na bini ispred restorana “Ustanak” će se na svakih sat vremena smenjivati kafanske grupe: “Grupa Građana”; Narodni ansambl RTS; “Tamburica 5”; “Skala”; Ansambl “Ustanak”; Vlada Baralić; “Bele pčele”, Milutin Sretenović Sreta iz “Mostar Sevdah Reuniona”… Kao gosti učestvovaće legende domaće kafanske muzike Rade Vučković; Dejan Matić; Slavko Banjac; Gordana Goca Stojićević; Nikola Rokvić; Bane Vasić… Prigodne stihove govoriće glumci i stari kafanski umetnici. A, sav prihod ide u humanitarne svrhe!

Kako je 15 beogradskih naselja dobilo ime…

Ko zna, možda se u septembarskoj “Kafanskoj noći” na Dušanovcu rodi ideja za neku novu pesmu, saradnju… možda uđe u neku knjigu, memoare, film…

Mi ćemo samo dodati da su kafane u Srbiji doneli sa sobom Turci, godinu dana pošto je Beli grad na Savi i Dunavu predat sultanu Sulejmanu Veličanstvenom. Pred ovdašnjim, a onda i pred evropskim svetom, nepovratno su otvorili vrata za život jedne naročite javne ustanove. U početku se u kafani služila samo crna kafa, nergile i čibuci. Vremenom je postala središte društvenog, ekonomskog, političkog i kulturnog života, mesto zabave i dokolice, poroka i strasti, javnih debata, političkih i drugih spletkarenja, kovanja zavereničkih planova i stvaranja umetničkih pravaca, doušničkih akcija, nebrojenih ljudskih uzleta i sunovrata…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde