Kad Nemanja Radulović oplete “Pašona kolo” u “Rojal Albert Holu”

0
245

Umetnik iz Niša svirao je na svojoj violini srpsko kolo diljem sveta, a sada ga je izveo u čuvenoj londonskoj dvorani. I sve oduševio!

Kad Nemanja Radulović oplete "Pašona kolo" u "Rojal Albert Holu"
Radulović je londonskoj publici izveo srpsko kolce na bis, Foto: Twitter BBC Proms

Proslavljeni violinista Nemanja Radulović nastupio je u čuvenoj koncertnoj dvorani “Rojal Albert Hol” u Londonu, na koncertu u okviru ovogodišnjeg BBC Proms-a. Bio je to koncert u čast pola veka od prve posade koja je sletela na Mesec. Naš virtouz na violini je debitovao kao solista na BBC Proms-u. Nastupio je uz čuveni “Bournemouth Simphoni Orchestra”, kojim je dirigovao ukrajinski maestro Kiril Karabits. Na programu su bila dela Džona Adamsa, Semjuela Barbera i Gustava Holsta, a Nemanja je nastupio kao solista u Barberovom “Violinskom koncertu”. Prema reakcijama onih koji su bili na koncertu Radulovićev nastup je bio impresivan, strastven, izvanredan i umetnik je napravio neverovatnu atmosferu. U prepunoj dvorani, publika je burnim aplauzima ispratila srpskog umetnika, a vrhunac večeri bio je Nemanjin povratak na bis – tada je zasvirao naše čuveno kolo “Pašona”.

Nemanja Radulović objavio album “Bajka”

– Sa svojom dugom crnom kosom i bujnim, brokatnim uvojcima, Radulović očigledno privlači pažnju. Ipak, njegovo muziciranje je to što ima svaki smisao i zaista je sjajno. Nekadašnje “čudo od deteta”, ima strast i veštinu, potpuno je uronjen u svoju muziku. Koncert je bio veoma uzbudljiv. Radulović je bio odličan tokom celog koncerta, a nenadmašan u komplikovanom i kontroverznom trećem delu. Finale Barberovog dela smatra se izuzetno zahtevnim za sviranje, ali Radulović je to izveo maestralno, veštinom virtuoza na violini. Na kraju je završio vrtoglavim izvođenjem srpske narodne melodije, koja je publiku oduševila! – napisala kritičarka uglednog bloga “Broadway World”.

Brojni portali koji prate klasiku pomno izveštavaju sa nastupa na ovogodišnjem festivalu Proms, pa se na internetu mogu naći brojne pohvale na račun “maestralnog nastupa” Nemanje Radulovića. I srpski slušaoci su u direktnom prenosu na Radio Beogradu mogli da čuju aplauze i ovacije kojima su Nemanja i orkestar ispraćeni sa scene.

Spektakl Nemanje Radulovića i ansambla “Double sens” na Kolarcu

– Slušao sam radijski prenos Nemanjinog nastupa, kada je odsvirao “Pašonu”, publika je potpuno bila opčinjena. Dobio je najveće ovacije! – napisao je na Tviteru jedan korisnik.
– Večeras u Royal Albert Hall-u, posle nekoliko poziva na bis, naš Nemanja Radulović najavio i opleo na violini note srpske izvorne muzike. Ljudi, ludilo. Toliko sam ponosna! – takođe je jedan od tvitova.

Kad Nemanja Radulović zasvira na 10.000 metara

Inače čuveno “Pašona kolo” predpostavlja se da je komponovao harmonikaš Dimitrije Đorđević, poznatiji kao Mita Pašona. Bio je iz Kragujevca, po rođenju Grk, oficir i učesnik Prvog svetskog rata. Zapamćen je kao istaknuti harmonikaš dvadesetih i tridesetih godina XX veka. Navodno je do harmonike došao tokom Balkanskih ratova, kada su Austrijanci bežeći od srpske vojske negde zaturili instrument. Mita je našao dijatonsku harmoniku, zainteresovao se za nju i počeo da svira. Mnogi smatraju da je upravo Dimitrije Mita Đorđević prvi poznatiji harmonikaš u Srbiji.

Kao vojni muzičar u penziji, Đorđević je bio član komisije na prvom takmičenju svirača na harmonici u Kraljevini Jugoslaviji. Održalo se u njegovom rodnom Kragujevcu 4. avgusta 1935 godine. Mita je i uručio prvu nagradu, tada dvanaestogodišnjoj devojčici iz sela Globodera Radojki Tomić. Ona će se kasnije udati i biti nadaleko čuvena harmonikašica Radojka Živković.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

U fonoteci Radio Beograda postoje dva snimka – jedan je “Rabadžijsko Kokino kolo”; a drugi instrumental na harmonici koji takođe izvodi Mita Pašona je “Teška kola”.
A, “Pašona kolo” izvodili su i izvode brojni poznati umetnici – Radojka Živković, Ljubiša Pavković, Narodni orkestar RTS… a često ga na svojim nastupima svira upravo Nemanja Radulović. Kako mnogi kažu – uz “Pašona kolo” noge same cupkaju!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde