“Kad budem mrtav i beo” na Berlinskom festivalu

0
192

kad budem mrtav i beoKultni film crnog talasa “Kad budem mrtav i beo” biće prikazan u okviru prestižnog oficijelnog programa Forum 68. Berlinskog filmskog festivala koji se održava od 15. do 25. februara. A, specijalna projekcija filma biće upriličena i u Jugoslovenskoj kinoteci 21. februara.

Kako su objavili organizatori Berlinala, “Kad budem mrtav i beo” imaće čak tri projekcije. I to, 18, 22. i 23. februara u salama Akademie der Künste, Hanseatenweg, CinemaxX 6 i Zoo-Palast 2. Film će se prikazivati sa titlovima na engleskom jeziku. Učešće na ovom uglednom festivalu A kategorije predstavlja potvrdu značaja srpske kinematografije. Ali, i aktivnosti Jugoslovenske kinoteke na planu očuvanja i prezentacije naše filmske baštine, saopšteno je iz Kinoteke.

Gala-premijera restauriranog Šijanovog filma „Ko to tamo peva“ 14. decembar

Prema rečima direktora Kinoteke, Jugoslava Pantelića, “prisustvo restaurirane verzije kultnog Pavlovićevog filma na ovogodišnjem Berlinskom festivalu još jedna je potvrda vitalnosti naših klasika koje Kinoteka u restauriranom ruhu predstavlja internacionalnoj javnosti na najuglednijim svetskim filmskim festivalima”.

kad budem mrtav i beo
Neda Spasojević, Dragan Nikolić i Živojin Pavlović na snimanju filma “Kad budem mrtav i beo”, Foto: Jugoslovenska kinoteka / Promo

Specijalna projekcija filma “Kad budem mrtav i beo” za domaću publiku biće organizovana 21. februara u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Time se nastavlja projekat Vip Kinoteka, započet krajem 2017, u okviru kojeg će biti sačuvano deset naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Letelo perje opet u Kanu, Olivera Katarina zapevala “Đelem đelem”

Kinoteka je prošle godine na festivalu u Kanu predstavila restauriranu kopiju još jednog remek-dela srpskog filma – “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića. Ova dela kompletno su restaurirana u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke. Do kraja ove godine svakog meseca biće predstavljeno po jedno ostvarenje sa liste najboljih srpskih filmova, po izboru stručne javnosti koji je Kinoteka organizovala krajem 2016. godine.

kad budem mrtav i beo
Dragan Nikolić i Ružica Sokić, Foto: Jugoslovenska kinoteka / Promo

Crno-beli igrani film “Kad budem mrtav i beo”, u režiji Živojina Pavlovića, po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi, snimljen je 1967, u produkciji Centar filma iz Beograda. Premijera je bila u decembru te godine, a naredne, 1968. krenuo je na uspešan put po festivalima. Dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju. Takođe i nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima.

NEDA ARNERIĆ: Ljubav i prijatelji su ono što me drži

Pored nagrada, ova kritička društvena drama osvojila je i široku publiku zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Dragana Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke. On je mladić sa socijalnog dna koji izlaz pokušava da nađe u karijeri pevača, mada za to nema talenta. U sjajnoj glumačkoj ekipi bili su i Neda Spasojević; Ružica Sokić; Zorica Šumadinac; Dara Čalenić; Severin Bijelić; Nikola Milić; Slobodan Aligrudić; Mića Tomić; Snežana Lukić; Milan Jelić i drugi. A u filmu se pojavljuje i kultni muzički urednik i muzičar Slobodan Sloba Konjović. Snimatelj je bio Milorad Jakšić Fanđo, montažerka Olga Skrigin, scenograf Dragoljub Ivkov.

kad budem mrtav i beo
Dragan Nikolić i Slobodan Aligrudić, Foto: Jugoslovenska kinoteka / Promo

Kritika je ocenila ovaj film kao jedan od vrhunaca u opusu Živojina Pavlovića. Karakterišu ga beskompromisni naturalizam i provokativni prikaz potucanja glavnog junaka koja otkrivaju širu sliku stvarnosti bez iluzija, svet poljuljanih vrednosti palanačkih prostora i mozaik likova koji čine kafanske pevaljke, sezonski radnici, provincijski novinari, ograničeni oficiri, amoralni direktori, pijanci, lopovi…

Nove poštanske markice sa likovima glumačkih velikana

Prema rečima Gordana Mihića, pre 50 godina bila je hrabrost snimiti takvu sliku socijalističke svakodnevice, film koji je na taj način politički angažovan i ironično se poigrava sa mitovima komunističke Jugoslavije. Mihić dodaje da je ova saga o beznađu nažalost i dalje aktuelna i da bi socijalni milje iz filma “Kad budem mrtav i beo” kod nas i danas mogao da se snimi. Tu je, međutim, i univerzalna vrednost ovog filma o čemu svedoči podatak da je čuveni reditelj Džon Šlezinger javno rekao u Kanu da mu je inspiracija za “Ponoćnog kauboja” bio upravo “Kad budem mrtav i beo”.

Biografija Gage Nikolića među najčitanijim izdanjima

kad budem mrtav i beo
Antologijska završna scena ubistva Džimija Barke, Foto: Jugoslovenska kinoteka / Promo

Remek-delo srpskog i jugoslovenskog filma pamti se i po antologijskoj završnoj sceni ubistva Džimija Barke u poljskom klozetu. Ali i po Borhertovim stihovima s početka filma: “I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde