K​ontakt 2018: Konferencija u Beogradu okupila više od 5.000 posetilaca

0
79

Cetinjska ulica poznata i kao Art’n’Music district vrvela je od dobrih vibracija tokom četiri martovska dana.

kontakt 2018 okupila preko 5000 posetilaca
Foto: Promo

Na drugoj regionalnoj muzičkoj Kontakt konferenciji učestvovali su predstavnici najznačajnijih festivala iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, predstavnici izdavačkih kuća iz regiona, poznati muzičari, urednici muzičkih portala, autori muzičkih spotova, entuzijasti koji vode manje koncertne prostore… a specijalni gost bila je Impala – gosti iz Belgije, Asocijacija nezavisnih muzičkih izdavačkih kuća i kompanija. Bilo je više od 100 učesnika iz 10 zemalja!

Lee Scratch Perry posle 16 godina u Beogradu
kontakt 2018 okupila preko 5000 posetilaca
Foto: Promo

– Posle prvog izdanja Kontakta, održanog pre tačno godinu dana, nismo mogli ni da zamislimo koliku smo lavinu tema pokrenuli i na koliko smo pitanja iz oblasti muzičke industrije zapravo dali odgovore! Druga Kontakt konferencija je to dokazala! Duplo više učesnika, duplo više dana i duplo više posetilaca ugostili smo od 21. do 24. marta u krugu Cetinjske ulice. A, koja je od početka bila naša baza – kazali su po završetku Kontakta 2018 oni koji su se “usudili” da ovakav projekat pokrenu u Beogradu – koncertna agencija i izdavačka kuća “Odličan Hrčak”, “Marsh Creative Production” i “Kišobran kolektiv”.

Bend „Inner Circle“ na otvaranju Nišville Jazz Festivala 2018

– Samoodrživost festivala, bio je lajtmotiv drugog izdanja Kontakt konferencije. Generalni zaključak jeste da je neophodno da dođe do brisanja kulturnih granica u regionu, da dođe do profesionalnog ujedinjenja svih festivala, da se iskustva i primeri pozitivne prakse razmenjuju češće od jednom godišnje na konferencijama poput Kontakta. Jer, na taj način će muzička industrija konačno i biti prihvaćena kao jedna od značajnijih u privredi regiona, odnosno prepoznata od strane javnih institucija, lokalnih samouprava i nadležnih ministarstava.

kontakt 2018 okupila preko 5000 posetilaca
Foto: Promo

Kao rastuća privredna grana u kojoj je sve više profesionalnih delatnika iz ove oblasti, ne samo entuzijasta, kako se to nekada smatralo, muzička industrija je i važan adut za privredni razvoj regiona.

Buka sada! Koja, Cane, Gile, Vasil, Rambo kao di-džejevi

Osim inspirativnih panela, tribina i okruglih stolova, na kojima su se kroz diskusiju razmenjivala iskustva i prezentovali primeri dobre prakse, drugo izdanje Kontakta imalo je i edukativan karakter. Izuzetno su posećene bile radionice “Kako snimiti muzički spot” i “Buffer – studija slučaja”. Na njima je prisustvovao veliki broj studenata iz različitih oblasti produkcije. A, okupljena “all star” ekipa predavača je u neformalnoj atmosferi, podelila lična iskustva sa budućim profesionalcima iz oblasti audiovizuelne industrije.

kontakt 2018 okupila preko 5000 posetilaca
Foto: Promo

– U Beogradu sam za četiri dana video više koncerata, nego što bih to uspeo u Splitu za četiri godine! – reči su jednog od posetilaca druge regionalne Kontakt muzičke konferencije. A sviralo se u ta četiri dana na više lokacija: u Domu omladine Beograda; SubBeernom centru; “Elektropioniru”; na “Spratu”; u “Ljubimcu”. Bilo je više od 50 muzičkih nastupa, a glavni muzički program sam po sebi je mogao da se nazove “festivalom”. Nekoliko hiljada Beograđana i gostiju prestonice uživalo je ekskluzivnom nastupu “Antona i Hevi Hipi Bejbi”; “Zvuka ulice”; koncertima Nikole Vranjkovića; “Obojenog programa”; i grupe “Kanda Kodža i Nebojša”.

„Urban&4“: „Kuća sjećanja“ kao najava beogradskog koncerta

Na Kontaktu su otvorene i tri značajne muzičke izložbe. A, to su “My Life Making of…” splitskog reditelja Žareta Batinovića; “Vlada” izložba fotografija Goranke Matić posvećena Vladi Divljanu, koja će i u naredna dva meseca moći da se poseti u “Marsh Open Spaceu”; i izložba Dejana Marića “Vektorski crteži popkulturnih heroja i heroina”, koja je do kraja marta otvorena za sve posetioce u kafeu “Šikarica” (Skadarska 22).

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde